Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя е Дяволската дева, Тигрицата, Урагана Калас, Божествената, обожаваната съпруга, любовницата, нежеланото дете, Щастливата Мария, две различни жени в една безсмъртна фигура. Тя е най-великата оперна дива на всички времена, която две десетилетия след смъртта си чрез своя собствен феноменален глас описва забележителната си история в документалната биографична лента "Мария и Калас" на френския режисьор Том Волф.

"Има двама души в мен, Мария и Калас ..." - признава легендарната певица.

Филмовият портрет на гръцката богиня на оперната сцена е построен чрез непоказвани досега редки архивни снимки, филми на Super 8, лични писма, частни видеозаписи и кадри, на които Калас е заедно с Аристотел Онасис, Мерилин Монро, Ален Делон, Ив Сен Лоран, Дж. Ф. Кенеди, Виторио де Сика, Лукино Висконти, Уинстън Чърчил, Грейс Кели, Лиз Тейлър и други иконични фигури.

Волф работи

по филма в продължение

на 5 години,

за да покани зрителите зад кулисите в живота на примадоната, вечно търсеща съвършенство, където тя е съблякла бляскавите одежди на Калас и е останала просто също толкова изключителната Мария.

Нейният глас прозвучава на този свят за първи път през един декемврийски ден в края на 1923 година в Ню Йорк. Бъдещата звезда се ражда в семейството на гръцките емигранти Георгиос и Евангелия Калогеропулос, които й дават името Мария Анна Сесилия София.

Още в първите си мигове неукротимата оперна дива, която ще бъде обожавана от целия свят, бива отхвърлена от собствената си майка, копнееща да има момче. Няколко години преди да се сдобият с дъщеря, съпрузите Калогеропулос губят син, който умира от коремен тиф. Двамата страдат безутешно и се молят горещо отново за мъжка рожба, но съдбата им изпраща

момиченце, орисано да се сдобие с безсмъртие.

Майка му обаче не желае да го докосне и да го види дни след раждането му, като го лишава от ласки и обич. Така ще бъде и занапред. Цялото внимание на Лица Демес, както наричат г-жа Калогеропулос, ще отива за нейната по-голяма дъщеря Джаки.

От момента, в който гъркинята открива уникалния певчески талант на нежеланото си дете, тя се интересува единствено как да се възползва от него възможно най-бързо. А момичето е принудено да репетира отново и отново до пълна изнемога. Калас никога няма да забрави пренебрежителното и деспотично отношение на майка си и на свой ред ще се сбогува с Лица Демес в най-славния си период, като й подарява едно кожено палто и я изважда от живота си завинаги.

Мария сама осъзнава още в своето юношество, че й е съдено да бъде необикновена и трябва да се устреми към най-високите върхове. На 16 години девойката преживява тежка автомобилна катастрофа и докато никой не вярва, че ще оживее, тя

буквално възкръсва за нов живот.

Пресата отразява случая и я нарича Щастливата Мария. Така момичето започва да вярва, че Господ я е спасил неслучайно и тя трябва да му се отплати, като не пропилява уникалния талант, който й е даден, и като направи всичко възможно, за да се сдобие с величие. Така на този свят се ражда Калас.

По време на Великата депресия Лица Демес се срива и дори прекарва няколко години в психиатрична клиника. Бракът им с Георгиос също рухва и тя заминава с дъщерите си в Атина. За да се прехранват и трите жени в обсадената от нацистите Гърция, Мария е принудена да пее по кръчмите насред вакханалиите на германските войници.

Времето лети и идва моментът момичето с омагьосващ глас да се запъти към светлините на прожекторите. През лятото на 1945-а Мария се качва на кораб за САЩ, сама и без нито цент в джоба, но готова да мине и през огъня, за да постигне съдбата си. Необходими са й няколко години, за

да открие своя истински дом -

"Ла Скала",

и да покори сцена след сцена, докато получи аплодисментите на целия свят.

Две години след като се завръща в САЩ, Калас се запознава и с богатия бизнесмен Джовани Батиста Менеджини, който е заклет почитател на операта и се влюбва до безумие в гъркинята. По това време тя не блести с особена красота, а напротив - неугледна е и тежи над 100 кг. И все пак Батиста завинаги ще я обича като никой друг. Дори разликата във възрастта им, която е цели 27 години, изобщо не го спира да предложи брак на певицата и да получи в отговор мечтаното "да".

На сватбената церемония са само младоженците. Италианецът толкова обожава своята избраница, че дори се обръща срещу семейството си, което я смята за користолюбива използвачка. Батиста се отказва от своите двайсет и седем фабрики, като отсича:

"Вземете всичко, аз оставам с Мария".

Двамата са заедно 10 години. Той е неин съпруг, баща, приятел, мениджър, закрилник. Въпреки щастието им тя не се чувства добре в кожата си и в началото на 50-те отслабва драстично. Батиста я поощрява във всяка нейна стъпка, а в неговите очи тя винаги е най-красивата. Единственото, което италианецът не дава на любимата си жена, е шансът да имат дете, защото смята, че ще попречи на нейната кариера.

А междувременно Калас открива голямата любов другаде - в лицето на корабния магнат, мултимилионер и прочут плейбой Аристотел Онасис. Неукротимата пада под властта на дръзкия грък - тогава женен с две деца. Тя се преобразява, превръща се в друга жена - в любовницата.

Огънят помежду им е силен, връзката бурна. Разводът с Батиста е труден и дълъг. Мария обаче копнее да бъде с Онасис. Забременява от него и макар да желае ужасно детето, го губи от страх да не отблъсне любимия мъж, който я заставя да направи аборт.

Примадоната е готова да се откаже от всичко заради Онасис - от сцената, от славата, от обичта на другите. А той изневерява на нейната преданост и минава под венчилото с друга - бившата първа дама Джаки Кенеди.

Легендарното сопрано е бясна, наранена,

съкрушена, но не може без своя арогантен грък,

както и той без нея. Мнозина твърдят, че тя е голямата любов в живота на Онасис, макар той да не се жени за нея. Двамата продължават още известно време извънбрачната си авантюра, изпълнена със страдание за всички засегнати. В онзи период музикалната звезда започва да се изолира от света и да се уединява в себе си.

Бизнесменът почива през 1975 г., като се поболява след загубата на своя син Александрос в самолетна катастрофа. Две години след това светът става по-тих и загубва един от най-великите си музикални гласове - официално Калас почива от сърдечен удар, Мария навярно от разбито сърце. Противоречиви обстоятелства около нейната смърт дават основания да се смята, че оперната дива се е отровила...

Премиерата на "Мария и Калас" у нас е на 27 април.