Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това забавило БМВ-то и хората успели да избягат

Удар в бордюр по трасето е предотвратил жестока трагедия с много жертви по време на планинското състезание “Мемориал Валерий Великов” в Шумен, когато състезателен автомобил БМВ се вряза в публиката. При съприкосновението с бордюра е омекотена скоростта.

Благодарение на това машината навлиза в тревната площ, където са зрителите, с много по-ниска скорост и така е избегната потенциалната касапница, съобщиха запознати с разследването.

“За инцидента с пострадали зрители има образувано досъдебно производство по чл. 134 от НК - заяви за “168 часа” прокурор Соня Александрова. - Назначен е наблюдаващ прокурор. Започна разпитът на пострадали и свидетели на произшествието.

Двама са със средни телесни повреди”

Тя не уточни дали досъдебното производство е образувано срещу пилота, управлявал автомобила – Николай Георгиев, или срещу неизвестен извършител.

В хода на прокурорската проверка ще бъде изяснена скоростта на състезателната кола и доколко е била осигурена безопасността на зрители и състезатели.

На този етап все още не е ясна причината за ужасяващия инцидент.

“Видях как колата

се завъртя и

полетя върху нас

Пилотът просто изгуби управление над автомобила, имаше ограничителна лента по трасето, но тя не помогна”, разказаха очевидци на сблъсъка.

Хората започнали да пищят и да бягат в различни посоки. Вдигали глави към небето и питали: "Толкова ли сме грешни? Страшно беше."

“Аз също бягах, но колата ме настигна - спомня си Иван Тодоров. - Как мога да се спася от бясната скорост на състезателния автомобил.” Той се отървал с леки охлузвания по крака.

Но други шестима нямат неговия късмет. Свидетелят ги видял да лежат в безпомощно състояние на тревата.

Черният петък явно продължава

и в Шумен, казват очевидци на трагедията.

Шестимата пострадали – две жени и четирима мъже, са настанени в МБАЛ - Шумен. Зрителите са от Велико Търново, Стара Загора, Горна Оряховица и Шумен. Някои са с натъртвания, а по-сериозните поражения са фрактури на лява и дясна подбедрица, става ясно от полицейския бюлетин. Заради инцидента

състезанието бе

прекратено

„Шестимата зрители, които пострадаха по време на състезанието, вече са освободени - каза за “168 часа” изпълнителният директор на шуменската болница д-р Атанас Атанасов. - Те нямаха нужда от хоспитализация. Заради фрактура на подбедрица ще бъде извършена операция на единия от потърпевшите.”

Той отрече информацията на организаторите на състезанието, че в болницата е настанен и пилотът на БМВ-то Николай Георгиев, който след инцидента бил в

"тежко психическо състояние"

“Щетите на пострадалите ще бъдат покрити от застраховките на състезателите - коментира пред “168 часа” директорът на шампионата Димитър Георгиев. - Самото планинско изкачване е застраховано срещу злополуки."

Той призова потърпевшите да подготвят иск до застрахователната компания, която ще покрие щетите им.

Клубът по автомобилен спорт „Флат аут” - Варна, част от който е пилотът Николай Георгиев, вече е изплатил 1800 лева за лечението на пострадалия охранител.

"Автомобилният спорт е рисков - казва Георгиев. - След остър завой автомобилът поднася по прав участък. В едно състезание

не могат да се предвидят изненади като тази

в Шумен."

Спортният директор на състезанието Васко Христов призова зрителите да бъдат по-внимателни при избора си на позиция, тъй като най-атрактивните места били най-опасни.

Кой точно е Николай Георгиев и защо е издирван от Интерпол, четете в хартиеното издание.