Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекари поливат Маса с вода Снимка: Ройтерс
Лекари поливат Маса с вода Снимка: Ройтерс

"Намирахме се в Дума, в едно мазе, под обстрел. Изведнъж хвърлиха барел, който не се взриви, но започна да издава съскащ звук. Това разказва пред Би Би Си сирийчето Маса, чието семейство се е намирало в град Дума по време на предполагаемата химическа атака от преди седмица.

"Имаше бял дим. Краката ни започнаха да отслабват. Усещах задух и изгаряне в носа и гърдите. Нямаше кислород", споделя майката на Маса.

"Казваха ни "вървете, вървете". Достигнахме до последния етаж и аз паднах на земята. Не можех да го спра. Майка ми крещеше на чичо ми: "Дъщеря ми, дъщеря ми". Чичо дойде и ме взе. Той донесе парцалче и го намокри с вода", разказва още сирийчето.

"Дойдоха трима лекари. Един от тях ме взе, а друг взе сестра ми и побягнаха с нас до медицинския център. Пуснаха ни на земята и ни заляха с вода, напръскаха ни и ни сложиха инжекции", обяснява Маса.

"Бомбандираха ни самолети когато легнахме да спим. Целите бяхме покрити с прах. Върнахме се обратно в мазето и видяхме как носят ранени и убити. Вместо да вдишаме въздух, ние вдишахме миризмата на кръв", каза момиченцето.

Превод и редакция: Симона Бузова