Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- По какъв начин е лекувала върбата, доц. Марчев?

- Съдържа салицилати. Името на салициловата киселина идва от латинското название на бялата върба – саликс алба. Лаборантът Хофман от “Байер” я ацетилирал – заместил водороден атом в молекулата й с остатък от карбоксилна киселина. Така синтезирал ацетилсалициловата киселина, патентована като аспирин. През 1982 г. Джон Вейн получи Нобелова награда за обяснението как действа хапчето и кралицата му даде титлата “сър”.

- Как действа то?

- В тялото се разпада на салицилова киселина и свободна ацетилова група. Тази група ацетилира белтъците, които среща - албумин, хемоглобин и др. Но също и циклооксигеназата – ензима, синтезиращ тромбоксана. Той се отделя от тромбоцитите и води до слепването им. Сър Вейн обясни, че във високи дози (над 325 мг дневно) аспиринът сваля температурата и обезболява, а в ниски дози - 75-100 мг дневно, намалява кръвосъсирването.

- Хората казват, че разрежда кръвта.

- Ако пия аспирин и се порежа, кръвта тече по-дълго. Ако жена пие аспирин, менструалното кръвотечение трае по-дълго.

За съсирването грижа имат тромбоцитите. Те живеят 10 дни, т.е. всеки ден тялото произвежда 10% нови тромбоцити. Те се появяват неблокирани. За да не се “слепват” и да не образуват тромби, аспиринът се приема всеки ден. Най-добре вечер.

- Защо вечер?

- През деня тялото използва енергията си за физическа и умствена дейност, а през нощта – за синтез на нови вещества и клетки. Затова децата растат предимно през нощта, брадата расте повече нощем. Затова и хапчето се пие вечер - да блокира произведените през нощта тромбоцити.

- В представите на хората ацетизалът е едва ли не панацея.

- За един млад здрав човек не знаем от какво ще умре някой ден. Ако е застрашен отсъсирек, който може да доведе до инфаркт, исхемичен инсулт и др., редовен прием на ацетизал би имал смисъл. Но ако го грози кръвоизлив - хеморагичен инсулт, кървяща язва и др., той би навредил.

Ако в някакъв момент развие исхемична болест на сърцето или исхемичен инсулт, става по-вероятно смъртта да дойде от тромбоза. Затова му предписваме ниска доза от лекарството всяка вечер.

Ниските дози намаляват честотата на инфарктите при мъже над 45 г. и на инсултите при жени над 55 г. Едно и също лекарство в една и съща доза у двата пола води до различни резултати.

Хапчето служи и за вторична профилактика при прекаралите исхемичен инсулт, болести на периферните съдове и други от този спектър. Разбира се, ако няма обща или локална склонност към кървене.

При хипертония трябва да започне да се пие след нормализиране на налягането, а не преди това. Целта е да не се провокира кръвоизлив при хипертонична криза.

В САЩ препоръките са всеки диабетик, който има и проявен риск, да приема ниска доза всяка вечер.

- Какъв риск?

- Хипертония, пушене, напреднала възраст, фамилна обремененост и др. Достатъчно е към диабета да се добави друго утежняващо условие и рискът за сърцето се увеличава доста.

- Още ли важи съветът при инфаркт първата помощ да е едно такова хапче?

- Не е остарял, дори е редно даването на аспирин да бъде първата реакция при миокарден инфаркт. Но не само. Склеротичните плаки нарастват значимо, ако се сдобият със свое кръвоснабдяване. А хапчето намалява разрастването на кръвоносни съдове. Така пречи на увеличаването на плаките. И туморите се нуждаят от собствено кръвоснабдяване. Така че ниските дози ацетизал имат и противораков ефект. Например рискът от карцином на дебелото черво намалява с 25%. Жените с рак на гърдата, приемащи ниска доза, по-рядко имат метастази.

Според статия в сп. “Лансет” вземането на хапчето поне 60 месеца намалява риска за смърт от рак с около 20%. При тумор на простатата рискът се намалява с 10%, на белите дробове - с 30%, при рак на червата - с 40%, и с 60% при злокачествени образувания на хранопровода или гърлото.