Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изключително тревожна тенденция споделиха варненските прокурори по време на годишния отчет на апелативна прокуратура. В рамките на една година значително е увеличен броя на непълнолетните извършители на различни престъпления.

През миналата година са наблюдавани 379 производства срещу непълнолетни, като само новообразуваните дела са 220. Като препоръка в работата на всички, които имат отношение към подрастващите, апелативният прокурор на морската столица Вилен Мичев посочи по-активното отношение и комуникацията с децата, като целта е превенция, а не работа след извършено престъпление.

"Особено тревожен е и фактът, че през 2017 г. прилаганата само по изключение спрямо непълнолетни крайна мярка за процесуална принуда - задържането под стража, е била определена от съдилищата в апелативния район спрямо 10 деца. 166 са внесените в съда прокурорски актове срещу непълнолетни извършители през 2017 г. Според Апелативната прокуратура причините за тъй наречената детска престъпност се коренят в отказа от образование, от което годишно по данни на НСИ след 1989 год. отпадат около 30 000 деца. Половината от тях са от ромски произход, които не пристъпват прага на училището. Ролята на прокурорите в тази посока е в срещите с подрастващите, разясняване на опасността от наказателна репресия и най-вече от употребата на наркотични вещества", смята прокурор Мичев.

При отчета за миналата година работата на държавното обвинение бе оценена като успешна и много добра. По прокурорски актове на шестте окръжни и 20-те районни прокуратури в апелативния район през 2017 год. са осъдени и санкционирани общо 5489 души. Броят им е със 113 повече в сравнение с 2016 г. Много добра оценка за 2017 г. получи работата на прокурорите по дела за изтовчане на ДДС. За една година са били наблюдавани 93 дела за данъчни престъпления, като броят на новообразуваните е фрапиращ – 63, което е трикратно увеличение.