Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Започват дисциплинарки срещу 14 служители на затвора

Една от възможните версии, които се проверяват по отношение на това как рецидивистът Пелов се е снабдил с оръжие, е то да е вкарано с хляб. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов. Той обяви резултатите от проверката, която бе назначена след бягството на затворниците Владимир Пелов и Радослав Колев на 3 април.

Проданов не изключи пистолетът да е стигнал до Пелов и чрез други вещи. До момента все още не е ясно дали ножа, с който се е снабдил Колев, е самоделка. 

Комисията от 6 човека, които са проверявали как е станало бягството предлагат да започнат 14 дисциплинарни производства срещу служители на затвора. 12 от тях са надзиратели, които са били в района, а двама на ръководни постове, включително и зам.директорът, който отговаря за охранителната дейност.

От записите на камерите се е видяло, че когато Пелов насочва оръжието срещу постовия на входа до тях има друг надзирател, който не е заплашен с пистолет, но той не реагира, даде пример зам.-министърът.

Една от 12-те препоръки е да се премести помещението, в което се приемат вещи.

Проверката е показала, че Пелов и Колев са се събрали заедно един час преди бягството. Тогава те са напуснали спалните помещения и са се отправили към откритата част на затвора, посетили са лавката, откъдето са си купили продукти и са се отправили към помещението за получаване на пратки. На тях не е бил направен личен обиск, такъв не е бил направен и на колетите, които са получили.

Зам.-министърът Проданов прочете и малко данни за характерите на двамата бегълци. Пелов е описан като дързък, ловък и хитър. Човек, който може да контролира изключително добре емоциите си. Колев пък е обратното - той не успява да овладява гнева си.

Дисциплинарните производства ще продължат около месец-месец и половина, предположи проф. Проданов. Най-лекото наказание е мъмрене, най-тежкото - уволнение. Според зам.-министъра обаче едва ли ще обаче ще се наложи само "мъмрене".