Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пловдив, Пазарджик и Монтана са най-застрашени.

Над 12 хиляди са болните в Румъния.

46 станаха смъртните случаи заради морбили в Румъния. Само за последните десетина дни регистрираните нови заболели са над двеста. От края на миналата година в страната върлува епидемия с над 12 хиляди официално диагностицирани. Специалисти се притесняват болестта да не стигне и до нашата страна. Факт е, че при наличие на епидемия съществува риск дори за ваксинираните.

Няколко хиляди са заразените и в съседните Гърция и Сърбия, но за момента ситуацията в Румъния е най-тежка. Здравното министерство в северната ни съседка алармира, че рискът ситуацията да се задълбочи е голям, тъй като в Румъния има над 200 хиляди деца между 9 месеца и 9 години, които не са ваксинирани против морбили. В Сърбия се водят дела срещу родители, отказали да поставят задължителни имунизации на бебетата си. Подадени са над 300 иска от здравна инспекция в Белград, като са предвидени глоби до 300 евро. Смъртни случаи от болестта са регистрирани и в Италия и Украйна.

Още миналата година Световната здравна организация алармира, че ситуацията с морбили се влошава, и изтъква, че през 2017 г. заболелите от дребна шарка в Европа са се увеличили четири пъти. По статистически данни на организацията през 2016 г. са регистрирани 5273 случая на континента, докато през 2017 г. броят им е достигнал над 2 000. Увеличена е и смъртността – най-вече при децата, които са най-уязвимите пациенти. Миналата година в Европа 40 деца са починали вследствие на болестта, като за сравнение през 2016 г. са били 13, а през 2015 г. – само три.

В България ваксината срещу морбили е част от задължителния имунизационен календар. Такава се препоръчва в почти всички страни в ЕС заради високата смъртност на болестта. Преди въвеждането на масови ваксинации се смята, че в световен мащаб от морбили са умирали над един милион деца годишно.

От Националния център по заразни и паразитни болести успокояват, че дори и да съществува риск за поява на болни в България, възможността за развитие на епидемия е минимална за момента. Миналата година у нас имаше три огнища на болестта – в Пловдив, Пазарджик и Монтана, като бяха регистрирани няколкостотин заболели. Ситуацията обаче бе овладяна и не се стигна до епидемия. Лекарите уточняват, че епидемия в страната е имало през 2009 г., когато са регистрирани

24 хиляди заразени и 25 смъртни случая. Оттогава ситуацията се държи под контрол, категорични са от НЦЗПБ.

Според здравни специалисти най-големият риск се състои в това, че при наличие на епидемия от морбили е възможно да се разболее дори ваксиниран индивид.

Най-високорисковата група са бебетата до година, тъй като първата ваксина против морбили се поставя едва на 13 месеца. Дотогава всички кърмачета са потенциално изложени на риск. При епидемия е възможно да им се постави ваксина по-рано. Опасност съществува и за децата до 12-годишна възраст, тъй като тогава се прави реимунизация. Едва след нея вече се смята, че организмът има изграден сигурен имунитет.

Особено внимателни трябва да са възрастни хора, на които навремето не е правена задължителна имунизация, както деца и пациенти с тежки заболявания, които не позволяват поставяне на ваксина. За тях избухването на епидемия крие огромен риск за здравето и за живота.