Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нередовният гол на Марадона съсипва живота на страничния ни рефер, въпреки че не той носи основната вина за признаването му.

В българското съзнание световното в САЩ през 1994 г. ще остане най-великото футболно събитие с участието на националния ни отбор. Едва ли някой ще се осмели да оспори това твърдение и едва ли в близките десетилетия ще ни се удаде шанс да гледаме на живо или по телевизията по-голям успех на държавния ни тим.

И все пак има друг един мондиал, който също заслужава да му се отделят няколко страници в златната книга на българския футбол. Става дума за първенството в Мексико през 1986 г. Сънародниците ни се прочуват с няколко любопитни факта. Нашите записват историческо участие в мача на откриването срещу световния шампион Италия. Боби Михайлов има нещастието или щастието да пусне във вратата си най-красивия гол на мондиали за всички времена. И не на последно място страничният ни рефер Богдан Дочев е обвинен за прочутата "Божия ръка" на Диего Марадона в онзи луд мача с Англия. Събитията с българско участие са много, но да караме поред.

Участието на националите на най-големия футболен форум предизвиква невиждана еуфория по нашите географски ширини. Отборът ни не е участвал на световно от 12 години, а селекцията ни, водена от Иван Вуцов, определено притежава потенциал за постигането на нещо значимо. В тима ни личат имената на Борислав Михайлов, Наско Сираков, Георги Димитров, Андрей Желязков, Божидар Искренов, Стойчо Младенов, Пламен Гетов, Пламен Марков... общо взето всички повикани в държавния тим са със стабилни визитки.

"Лъвовете" получават уникалния шанс да играят в мача на откриването пред 100 хил. души на огромния стадион "Ацтека". Тук е мястото да споменем, че по първоначален план световното трябва да се играе в Колумбия, но южноамериканската страна се срива икономически и шефовете на ФИФА са принудени да вземат спешни мерки. Мексиканците се преборват за домакинството със САЩ и Канада, превръщайки се така в първата страна, домакинствала два пъти на световно първенство.

Домакините са изключително амбицирани да докажат на света, че не са се уредили по втория начин с високата чест. Внушителният им стадион "Ацтека" е лъскан буквално до последния възможен момент. Мексиканците пазят като орлици тревното покритие и не позволяват на нашите да направят тренировка преди мача с действащия световен шампион.

Напрежението в българския тим с нож да го режеш. Всички осъзнават колко голямо предизвикателство е да изиграеш първия мач от Мондиала, и то точно срещу Италия. На тръгване към стадиона другите два отбора в хотела на нашите - Белгия и Уругвай, организират шпалир на "лъвовете" и лисват вода за късмет. Дори и чужденците се вълнуват от голямото предизвикателство пред българския тим.

Мексиканците също са се постарали всичко да изглежда тържествено и божествено. Рейсът с Иван Вуцов и компания е ескортиран от няколко полицейски автомобила, а по въздух ги охранява хеликоптер.

Феновете са жадни за футбол, билетите са изкупени, присъстващите на стадиона очакват голово зрелище с изявена доминация на Италия. На терена събитията се развиват в съвсем друга посока. "Адзурите" откриват резултата, но пет минути преди края на мача Наско Сираков с глава носи престижно равенство за България. Нашите завършват 1:1 и във втория си мач с Южна Корея, а черешката на тортата е сблъсъкът им с Аржентина.

"Гаучосите" са един от големите фаворити за спечелването на световната титла, а в състава им блести звездата на Диего Марадона.

Нашите убеждават журналистите, че имат сили да се противопоставят на големия фаворит, но в крайна сметка губят с 0:2. В отбора ни настава олелия след последния съдийски сигнал. Няколко играчи се насочват към Марадона, за да си сменят фланелката с него. Най-бърз е плевенският техничар Пламен Гетов, но се оказва, че дон Диего я е обещал на Аян Садъков. Гетов все пак получава гащетата на Марадона, но впоследствие ги подарява на Христо Колев, който сам си признава, че е "болен на тема Марадона".

Загубата от Аржентина не е краят на българското приключение в Мексико, а на осминафиналите нашите се изправят срещу тима на домакините. Еуфорията сред местните достига невиждани висоти. 115 хил. мексиканци изпълват трибуните на "Естадио Ацтека" и не остават разочаровани. Нашите се надяват да направят нов силен мач като този срещу Италия и да търсят изненада срещу мексиканския тим. Тогава се случва нещо изключително, което за съжаление е в наша вреда.

В 34-тата минута Мануел Негрете отбелязва фантастичен гол със странична ножица пред слисания поглед на вратаря ни Боби Михайлов. Малко по-късно домакините бележат за втори път, а нашите нямат сили да се върнат в мача.

"Голът наистина беше страхотен. Жалко само, че падна в моята врата", ще каже по-късно сегашният президент на БФС. В чест на това попадение мексиканците монтират паметна плоча с името на Негрете пред "Естадио Ацтека" в Мексико Сити, но истинското признание идва 32 години по-късно. Тези дни голът на мексиканския халф беше избран за най-великото попадение, отбелязвано на световни първенства.

Финалното подреждане в класацията разбуни духовете във футболния свят. Огромна част от феновете и специалистите са убедени, че най-великият гол е от същия мондиал, но е паднал в друг мач. Става дума за онзи невиждан и досега 60-метров рейд на Марадона, който преминава половината отбор на Англия, за да търкулне накрая топката зад вратаря Питър Шилтън. 4 минути по-рано Марадона е вкарал първия си гол в мача, като и това попадение ще остане завинаги в историята, и в неговото създаване има българска следа.

Една случайно центрирана топка лети към наказателното поле на британците. Отнякъде изниква Марадона и скача пред вратаря Питър Шилтън. Диего е с 20 сантиметра по-нисък от Шилтън. На всичко отгоре вратарят има право да играе с ръце в наказателното си поле. Марадона го изпреварва, удря топката с ръка и я праща в мрежата на Англия. Страничният рефер от тази част на терена е българинът Богдан Дочев.

Англичаните протестират като луди, но главният рефер - тунизиецът Бенасьор, посочва центъра и голът е признат. Британците връщат едно попадение, но за повече нямат сили. Аржентина бие с 2:1 и впоследствие става световен шампион.

Марадона се превръща в любимец на цялата нация. Къпе се в слава и подписва договори за милиони долари. Живее като кинозвезда сред красиви жени, наркотици и много, много пари. До ден днешен той е последният аржентински капитан, вдигнал Световната купа. Но неговата "Божия ръка" струва твърде много на рефера Дочев. Той е набеден за главния виновник Англия да отпадне

Някак много странно Марадона е хвален за съзнателната измама, която извършва, а целият гняв е насочен към страничния рефер. Него държат отговорен, че не се е намесил решително, за да бъде отменен голът на Аржентина.

А самата истина е, че Дочев не е главният виновник номерът на Диего да мине. По онова време правилата на ФИФА позволяват на страничния съдия да отсъжда само засади, ъглови удари и тъчове. Може да консултира главния съдия, но единствено в случай че той го попита. Само че тунизиецът Бенасьор няма никакво намерение да се консултира с помощника си въпреки бурния протест на англичаните. Той дори и не поглежда към Дочев.

"Видях как стана всичко. Имах отлична видимост към ситуацията. Този гол никога нямаше да бъде признат, ако главният съдия се беше допитал до мен. Той беше изостанал чак на центъра на терена и оттам нямаше как да види какво се случва. След като набута топката с ръка във вратата на Шилтън, аржентинецът продължи да разиграва цирк. Затича се с всичка сила към флагчето за ъглов удар. Там започна да се радва и да поздравява публиката. Бенасьор направо посочи центъра, аз бях безсилен", ще разкаже пред "168 часа" вече покойният Богдан Дочев.

Участието му на скандалния четвъртфинал се оказва решаващо за неговата кариера. Чиновниците в световния футбол решават, че ще е най-лесно да си измият ръцете с Дочев, и той е забит в десета глуха.

"Животът ми се преобърна. Преди световното ме бяха обявили за най-добрия български съдия. След скандала с "Божията ръка" близки довчера хора започнаха да ме избягват.

Никой не се застъпи за мен Оставиха ме сам. Тук не е трудно да те превърнат в изкупителна жертва", разказа по-късно Дочев.

Кариерата му е съсипана, а Марадона и Аржентина ликуват след инфарктната си победа с 3:2 над ФРГ на финала. Турнирът се оказва решаващ и за бъдещето на Гари Линекер. Нападателят на "трите лъва" става голмайстор на първенството със седемте си попадения и това му отваря вратите към големия футбол. Веднага след края на мондиала в Мексико той се урежда с трансфер в испанския гранд "Барселона".

"Преди началото на световното ме знаеха само в Англия. След неговия край всички говореха за мен. Отидох в "Барселона" и животът ми тръгна в съвсем друго русло", ще каже по-късно великият англичанин.

Четете още:

Боксьор загина след мач, но спаси други 7 човешки живота. Майка му: Сърцето му туптеше толкова силно, а аз трябваше да изключа животоподдържащите системи

Зловещата битка в Сантяго или защо бяха измислени жълтият и червеният картон