Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

13 хил. скални отломки ни застрашават

 “Бену” може да ни унищожи след по-малко от век

Сателитите и станциите, реещи се свободно в Космоса, не са единственото нещо идващо от небето, което ни застрашава Вселената сама е създала астероидите, които също като земетресенията и вулканите всяват смразяващ страх, точно защото са непредвидими.

Между 37 000 и 78 000 тона отломки удрят Земята всяка година. Техният размер е толкова малък, че те изгарят, преди да бъдат нанесени каквито и да било щети. Някои от тях обаче удрят планетата ни и оставят щети по повърхността й. Заливът Чесапийк например, изглежда така заради огромен астероид с ширина от три до пет километра, който се е ударил в Земята преди 35 милиона години.

Въпреки че подобни големи сблъсаци рядко се случват, заплахата от метеорит е на предни позиции сред страховете на човечеството. Не един или два филма са правени за вероятното бедствие, което ще настане на планетата ни, а често се чуват призивите и предупрежденията на астрономите, че може би не сме подготвени достатъчно, за да се справим с големите скали, които навлизат в орбитата ни.

Огромните астероиди, които застрашават Земята, не са никак малко. Според последни проучвания броят им е 13 хиляди. Един от тях е 2017 XO2, който със сигурност няма да ни остави на спокойствие. Той ще навести планетата ни на 28 април 2041 г., на 29 април 2047 г., на 28 април 2053 г., на 29 април 2059 г. и на 28 април 2065 г.. Всички тези дати са с приличен процент тези 2 милиона тона да се сблъскат със Земята.

2017 YZ1 може и да удари на 30 юни 2047 г., но поне размерът му не е достатъчно голям, за да причини апокалипсис. Ала не така стоят нещата с "Бену", който може да се сблъска със Земята след около век.

В последните години НАСА твърди, че може би ще успее да се справи със заплашващите ни астероиди чрез технологията "Хамър". Но най-скорошните изследвания показват, че астрономите ще могат да преборят само малки астероиди като 2017 YZ1, но не и да ни спасят от онези, готови да сеят смърт като "Бену".

Той може би ще удари Земята през 2135 година с огромна сила. Сблъсъкът ще е около 80000 по-мощен от ядрената бомба, пусната над Хирошима.

За да се справи с него, човечеството най-вероятно ще му се наложи да прибегне към "ядрения вариант" или по-точно да изстреля ядрена бойна глава към скалата, за да я унищожи или поне да се надява енергията от взрива да отклони максимално траекторията на астероида.

Експертите също така предупреждават, че други опасни скали може да не бъдат забелязани от телескопите им, преди вече да е твърде късно, взривяването им невъзможно, а сблъсъкът със Земята - неотложен.

Според плана "Хамър" ще бъде разработен кораб, който да бъде изстрелян към астероида с цел да промени курса на движението му. Летателният апарат ще се удари в него, забавяйки движението му и обръщайки посоката, но без да наруши целостта му.

Но колкото и добре да звучи, отломки с размера на "Бену" ще са доста по-трудни за отклоняване - ще са нужни 50 различни ракети, за да бъде променен курсът на скалата безопасно. Ала и този успех не е гарантиран.

Начините, по които един астероид може да ни убие, са няколко. Най-критичен е вятърът, който се генерира, когато скалата удари Земята. Вълната ще е толкова силна, че ще разкъса хората и ще срине всички сгради. За да се случи това, астероидът трябва да е едва 18 метра.

Ако имаме късмета скалата да избухне в небето над нас, ще се създаде аеродинамичен шок, който ще повали хората на Земята и ще разруши структури и прозорци, причинявайки наранявания от летящи парчета стъкло.

Свръхналягането, което ще бъде създадено, може също да "разкъса вътрешните органи".

Ако астероидът е достатъчно голям, свръхналягането би довело до пулсиране на вътрешностите на хората.

Ако астероид удари нашата планета, това ще доведе до огромна огнена топка.

Ефектите вероятно ще бъдат опустошителни за всеки, уловен на открито, когато възникне удар.

Сблъсъкът с по-голям къс пък или ще запали сградите, или ще причини огромна огнена топка, от която никой няма да може да избяга. Мазетата и бункерите няма да предоставят никаква защита. 

Удряйки Земята, астероидът ще вдигне дъжд от камъни и отломки, някои от които ще са горещи, което означава, че от тях биха могли да започнат по-нататъшни пожари дори след като огнената топка отдавна е изстинала. А някои ще бъдат толкова тежки, че ще пр

емажат всеки, изпречил се на пътя им. И всичко това не включва облака прах, който ще скрие Слънцето в продължение на месеци.

Тъй като голяма част от земната повърхност е покрита с вода, висок е шансът астероидът да се стовари в някой океан. Това неизбежно ще предизвика огромна вълна цунами, която ще помете всичко по пътя си, но и ще даде шанс на хората да се спасят, качвайки се на по-високи места.