Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди две години шефът на затвора я спасил от уволнение

Преди две година чистачката Христина Александрова, която на трети април подгони бягащите от затвора Владимир Пелов и Радослав Колев, щяла да бъде уволнена.

Пред "168 часа" нейни познати разказаха, че през 2015 г. смелата жена я грозяло съкращение, а в малко по-късен етап и уволнение. Тогавашният началник на софийския затвор Йолант Йорданов обаче се застъпил за нея в критичния момент и тя в крайна сметка останала на работа.

След 2-дневно дебнене екип на в. "168 часа"откри Христина да пие следобедното си кафе преди работа. Жената влезе в затворническото кафене в 15,50 часа и започна да си говори с жени, които живеят в жилищния блок отсреща.

Христина бе облечена изцяло в розово и със слънчеви очила. От скромност тя отказа да даде изявление за вестника. Пред познати казала, че не искала да става известна покрай бягството от миналата седмица.

"Най-смелата чистачка. Единственият смел човек в затвора. Чистачката - герой, която е нинджа", гласят част от коментарите по адрес на Александрова в социалната мрежа. Фейсбук направо изригна по темата. Появиха се дори обработени снимки, на които чистачка гони с парцал двамата бегълци. На други пък вече ги е стигнала и ги пердаши с него. Героят на месеца Христина Александрова обаче категорично не желае да обере дивидентите от внезапната си слава.

"Хриси е един много скромен човек, който е готов винаги да помогне, ако някой има нужда", споделиха нейни близки.

Преди да започне работа като чистачка, тя е работила дълго време в служебния стол за хранене. Него обаче го закриват и тя става хигиенистка в софийския затвор.

"Никога не се е срамувала от работата си - разказват още запознати. - Не я е криела, даже напротив - пред всеки казва от какво си изкарва хляба. В нея има едно много силно изразено чувство за справедливост. Винаги повтаря, че добрият човек се познава по това дали отношението му е еднакво както към една обикновена чистачка, така и към най-големия милионер."

По думите им Христина е интелигентна и много възпитана жена, която винаги поздравява хората, които среща, с усмивка на лице. Тя държала изключително много и на семейството си, въпреки че със съпруга й Борислав са разделени и в момента не живеели заедно. Той от своя страна от дълги години работел като надзирател в затворническото общежитие в Кремиковци.

От съжителството си с него имали и две дъщери, които вече били семейни и с деца. Христина пък била много щастлива от факта, че е баба и навсякъде казвала колко

много обича своите внучета. Преди да се раздели със съпруга си, жената е живяла в софийския квартал "Надежда". След края на отношенията им тя се преместила при майка си в друг квартал.

"Хриси е много отзивчив и състрадателен човек- споделят познати на жената. - Добрите постъпки при нея не са рядкост, а напротив - прави ги без да разказва и да се хвали с тях. Държи много и на приятелките си, а те не са никак малко.

Всички те я обичат изключително много, защото тя никога не се е карала с никоя от тях. Дори тон не може да повиши на някого. Въпреки че на пръв поглед изглежда притеснителна, ако разчупите ледовете помежду си, ще започне да ви говори, без да спира, цял ден. Пред близки е изключително отпусната, но пред непознати не е така."

По думите им сега жената не искала да говори пред медии, нито някой да я снима, защото не желаела хората да знаят коя е. Казвала, че не иска да бъде известна, нито пък другите да говорят за това коя е тя. Осъзнавала обаче, че не е трябвало дори да казва и дума в момента, в който е видяла двамата бегълци от затвора Владимир и Радослав, но това е била нейната първосигнална реакция.

Уплахата при Христина дошла на по-късен етап, когато осъзнала какво е могло да стане, ако се бе изпречила на пътя им и те бяха видели в нея реална опасност, която да възпрепятства тяхното бягство. Стотици коментари за смелата чистачка заляха социалните мрежи, след като стана ясно какво точно е направила тя. В часа на бягството Христина си вземала кафе, както обикновено. Тя изобщо не подозирала на какво малко по-късно ще стане свидетел. Съвсем спокойно жената излязла от кафенето с чашата в ръка, и тръгнала към входа на затвора. В този момент видяла двама тичащи мъже, които били въоръжени. Единият от тях дори стрелял по постовия на затвора.

"Защо стреляш по човека, бе?!", провикнала се тя към бягащите и тръгнала след тях. Помислила, че така ще видят и реагират и други хора, но това не се случило.

"Махай се!", креснали й веднага те.

Тогава Христина се обърнала в посока на затвора и тръгнала обратно.

Какво разказаха пред "168 часа" свидетели на екшъна четете в печатното издание на вестника.

Още четете:

Чистачката, гонила затворниците: В страха си почти нищо не видях. Казаха ми да се махам (Видео)

Чистачката на затвора - мъж на годината!!!