Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Загиналата при историческо гмуркане на 233 метра българка Теодора Балабанова е била болна от скоротечен рак, но не го е знаела. Този неизвестен факт става ясен от филма "233 метра между живота и смъртта". "От аутопсията става ясно, че са й оставали 2 месеца живот", разкри авторът на филма Слави Ангелов по Нова телевизия.

"Искаме да покажем как един човек преследва своите мечти. Седмица преди гмуркането на 233 метра Теодора и съпругът и Михаил Балабанов правят успешно гмуркане на 203 метра - успешен опит, след който излизат в отлично състояние. 203 метра е световен рекорд за гмуркане на жена в открити води. Преди това е имало по-голямо постижение на южноафриканка, но в сладки води, където няма течения и условията са коренно различни", добави той.

"Вероятно е при фаталното за Теодора гмуркане да са допуснати и грешки с газовете, тъй като и двамата с Михаил получават вертиго. Той обаче е по-силен физически и може би това го спасява. Използват се различни газови смеси. Няма учебници как да се гмуркаш на 200, на 230 метра. Има вероятност за грешки, защото Теодора и Михаил са сред пионерите в облестта. При въпросното гмуркани са използвани 15 газове", разкрива още Слави Ангелов.

За да бъде довършен "233 метра между живота и смъртта" и за да може Михаил Балабанов да издаде своята книга учебник по техническо гмуркане, е нужна вашата подкрепа.

Подкрепете кампанията в краудфъндинг платформата Indiegogo - https://www.indiegogo.com/projects/233-meters-between-life-and-death#/

А всеки, който е отделил от своите средства, ще получи съответното възнаграждение, което включва плакат от филма с личния автограф на Михаил Балабанов, DVD с филма и дори курс по гмуркане, воден от самия Михаил в Гърция.

Трейлър на филма виж тук:

"Теодора тежи 47 килограма, гмурка се с оборудване от 166 килограма. Тя е малка жена с голямо сърце. Надяваме се на подкрепата на всичко хора, за да може постигнатото от нея да не бъде забравено. Не може постигнатото от нея да се забрави за 3 дни", каза още Слави Ангелов.

На 24 септември 2017 г. Теодора Балабанова се спуска на 233 метра в бездната на Егейско море, ставайки единствената жена в света, слизала на такава дълбочина. Но Тео, както я наричат приятелите й, така и не успява да се върне жива обратно на повърхността.

Документалният филм "233 метра между живота и смъртта" на главния редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов и оператора от БНТ1 Анна Андреева разказва историята на Теодора и нейния съпруг Михаил Балабанов по пътя към световния рекорд и фаталният 42 метър, където всичко се обърква.

Спускането към дъното на морето продължава 8 минути, ала връщането към повърхността отнема часове заради задължителната декомпресия. Докато всичко върви добре, водолазите се усмихват и се радват на успеха си, но минути след срещата с първия поддържащ водолаз става най-страшното.

Теодора губи контрол над тялото си, всеки опит да й бъде оказана помощ, е неуспешен. Михаил взема единственото възможно решение - съпругата му да бъде изкарана веднага на повърхността, пропускайки близо 4 часа декомпресия.