Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

33-годишната варненка Фатма Д., срещу която има издадена европейска заповед за арест, поиска от окръжния съд в морската столица доброволно да бъде екстрадирана в Германия и да бъде съдена там. Жената е обвинена в трафик на сериозни количества кокаин от Холандия в Германия. Арестувана е на два пъти.

Според немските власти жената е част от престъпна група, която внасяла с килограми кокаин от Холандия в Бохум, като доставяли дрогата предимно през Австрия на клиенти в Италия. Според германските власти Фатма е била един от куриерите, за което получавала по 5000 евро на курс. На 7 ноември и на 18 декември 2016 г. германските власти заловили варненката зад волана на кола, в която бил открит тайник. В него са намерени първия път 4 кг кокаин, а втория път – 6,7 кг кокаин. За деянието, за което ще бъде разследвана българката, в немското законодателство се предвижда наказание „лишаване от свобода" с максимален размер до 15 години.

Фатма успяла да се укрие от немските власти, поради което е обявена за международно издирване. Тя бе заловена на летище Варна на 30-и март тази година докато чака полет за Германия. Незабавно са били информирани за местонахождението й съдебните власти в Бохум. По искане на прокуратурата, в неделя Окръжният съд във Варна наложи на жената мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Съдебният състав постанови, че допуска предаването на Фатма на германските власти, въз основа на Европейската заповед за арест, при спазване на принципа на особеността. Българската гражданка не се отказа от този принцип, който й гарантира, че ще бъде разследвана само за престъпленията, посочени в документа на молещата държава.