Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Събитие от календара на председателството се фокусира върху предотвратяването на незаконния трафик на коли

Служители на ГД “Национална полиция” участват активно в международни полицейски операции за противодействие на престъпленията, свързани с моторни превозни средства. Резултатите от акциите, както и други важни теми от европейския дневен ред от сектора бяха обсъдени на срещата от Мрежата от точки за контакт за противодействие на трансграничната престъпност с МПС (CARPOL) към работна група “Правосъдие”. Събитието се проведе на 28 и 29 март т.г. и бе част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Целта на акциите, организирани ежегодно от Европейската мрежа от експерти за противодействие на трансграничната престъпност с МПС, е

контрол и предотвратяване на незаконния трафик на луксозни автомобили

и строителна техника; застрахователните, лизинговите и рент-а-кар измами; създаване и реализиране на автомобили двойници чрез интервенции върху номер на рама, изготвяне на неистински регистрационни табели и документи; придобиване по измамен начин на автомобили с цел последващото им легализиране; продажба на части от крадени превозни средства.

В рамките на последните четири операции, реализирани в координация с Европол, на територията на страната са инспектирани 73 651 леки и 19 324 товарни автомобила, 919 мотоциклета, 509 строителни машини, както и селскостопанска техника. Извършени са проверки на 151 463 души.

При специализираните полицейски действия са установени общо 35 превозни средства, сред тях и луксозни автомобили, предмет на престъпления. Част от намерените коли

са били обявени за издирване чрез Шенгенската информационна система.

В масираните проверки, включително и на обособени временни контролно-пропускателни пунктове, взеха участие и служители на ГД “Гранична полиция”, Дирекция “Международно оперативно сътрудничество”, СДВР и областните дирекции на МВР. Оперативната координация е осъществявана от специализирано звено в ГД “Национална полиция”.

Работата на българския екип и резултатите, постигнати по време на съвместните полицейски действия, бяха високо оценени от Европол по време на среща на CARPOL в София. Експертите обсъдиха бъдещи координирани дейности и направиха анализ на събраната от българските им колеги, работещи по противодействие на престъпления, свързани с МПС, информация от отделните държави за кражбите и търговията с части от моторни превозни средства.

Инициативата ще бъде доразвита от Европол

с цел подобряване на аналитичния продукт и използването му за планиране и провеждане на оперативни действия.