Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Варненската окръжна прокуратура оцени като успешна работата си през изминалата 2017-а година. Обвинителите отчетоха няколко дела с изключителна сложност, приключени с внесени обвинения. Сред най-тежките са срутването на хотел „Вероника“, постигнати осъдителни присъди за данъчни престъпления, изпълнение на доживотна присъда за двойно убийство...

Обвинителните актове срещу седем подсъдими за събарянето на хотел „Вероника“, при което загинаха 4 работници, за убийството в девненска дискотека и за грабежа, придружен с убийството на таксиметровия шофьор от Варна, са само част от общо внесените в съда 1656 обвинения на прокурорите. Осъдителни присъди, включително и ефективно наказание за укриване на данъци в особено големи размери, както и за неправомерно теглене на ДДС, допълват делата с фактическа и правна сложност.

През 2017 г. влезе в сила доживотното наказание на двойния убиец Васил Дотков, което той търпи при специален режим. Окончателно влезе в сила и доживотното наказание на Йордан Петров, признат за виновен за грабежа, придружен с тройното убийство в село Куманово и убийство на полицай. С 12-годишни присъди зад решетките са и подсъдимите за убийството в село Невша. Осъден с влязла в сила 12-годишна присъда е и братоубиецът от Житница. В затвора за 10 години са приведени двама, направили опит да убият младежи по хулигански подбуди. 8 месеца след убийството на бездомник в изоставен строеж, извършено през януари 2017 г., Окръжната прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу 2-ма подсъдими. Престъплението е било извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Единият от тях получи наказание 19 години лишаване от свобода, а за другия съучастник в убийството съдът промени квалификацията. Срещу присъдата бе подаден въззивен протест. Управителят на няколко фирми, теглил неправомерно ДДС за над 2,2 млн. лева, вече изтърпява ефективно наказание.

Осъдените с влязъл в сила присъда през 2017 год. са 1626, което е 99,32 процента от всички осъдени. Реално приведените в изпълнение ефективни присъди и споразумения с получено потвърждение за изпълнение на наказанията са били 878.

От работата на прокуратурата става ясно, че са нараснали делата за трафик на хора. Те са били 32. От досъдебните производства, образувани за тежки престъпления и такива от особен обществен интерес, 11 са били за злоупотреби с фондове на Европейския съюз, а 125 – за корупционни престъпления. Двойно през миналата година е увеличението на наблюдаваните дела за длъжностни присвоявания, нараснали са и тези за престъпления против паричната и кредитната система – 261. 220 са били досъдебните производства за престъпленията източване на ДДС.

"Приетите наскоро законодателни промени, както и максималното използване на капацитета на следователите ще подобрят качеството и срочността на делата", каза окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.