Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имунната система на алергичния човек създава антитела срещу безвредни за другите хора вещества от природата, обяснява доц. Георги Николов. Той завежда лабораторията “Алергия” към Националния център по за разни и паразитни болести.

При алергичната реакция специални клетки в организма отделят хистамин и други активни вещества. така се стига до появата на типичните алергични симптоми: отоци, обриви, сърбеж, хрема и задух на пристъпи.

Най-тежката форма е анафилактичният шок.

При него и минимално количество алерген е опасно за живота. Той може да бъде погълнат, инжектиран или вдишан или пък да влезе през кожата, например при ужилване от пчели или оси.

До 30 минути след това започва бурна имунна реакция. Кръвоносните съдове се разширяват, пада кръвното, отича бронхиалната лигавица, има спазъм на гладката мускулатура, водещ до свиване на бронхите и задух. Смъртта може да настъпи за минути, ако не се инжектира адреналин.

Освен насекомите източници на алергени са различните видове полени, микрокърлежи (акари) в домашния прах, плесени, храни, домашни животни.

У нас най-масова е поленовата алергия. Дойде ли пролетта, мнозина започват да кихат на серии. Сърбят ги очите, ушите, гърлото и носът. Може да им се появят обриви или подувания. В по-тежките случаи се развиват мъчителна, дразнеща кашлица и пристъпи на задух.

Полените са различни според годишното време. Рано напролет (края на март, април и началото на май) алергия причиняват дърветата от сем. брезови (леска, елша, бреза, габър).

Техните полени съдържат протеини, каквито има и в някои храни: лешници, ябълки, череши, моркови, фъстъци, соя и др. Ако ги яде алергичен към сем. брезови, небцето, устните и гърлото му се подуват, сърбят, той киха, кашля, може да усети и стягане. От дъб, бук, бряст, чинар и др. алергията е много по-рядка.

У нас сезонът на алергиите към тревите започва в края на май с полените на сем. житни.

Има мит в обществото, че тази алергия е от пухчетата на тополите. Не, просто съвпадат по време с цъфтежа на житните треви. Полените им летят във въздуха, но не се виждат. Като падне дъжд, ги сваля на земята и алергичните чувстват облекчение. Но като изгрее слънцето, реакцията им се връща. През юли тревите прецъфтяват и оплакванията намаляват.

Плевелите също имат цъфтеж от края на май до края на септември.

Ако човек има симптоми и през късното лято, той най-вероятно е чувствителен към полена на плевелите. В ранна есен са полените на амброзията - сравнително ново за България растение. Този алерген е много силен и дразни много хора.

Хранителни алергии имат най-вече децата. Все повече малчугани получават обриви, ако пият краве мляко или ядат млечни продукти. С висок алергенен потенциал са и ядките, най-вече суровите, както и соята и морските дарове.

Два теста - кожен или кръвен

Два типа тестове показват дали си алергичен и към какво. Първият е класическият кожен тест, а вторият е кръвен. Предимството при него е, че е напълно безопасен и може да се направи по всяко време на годината, дори човек да има симптоми на алергия и да взема лекарства. Докато кожен тест се прави само когато са приключили всички сезонни цъфтежи, пациентът е в стабилно състояние и не пие лекарства срещу алергии.

Разновидност на кожния тест е да се вкара със спринцовка в кожата много малко от съответния алерген. Изчакват се 20 минути, за да се прояви локалната реакция. Другата разновидност е с убождане (пряк тест).

При него алергенът е с висока концентрация и се капва на ръката. После със специален уред кожата се убожда през капката и така той се въвежда в кожата. Пак се изчакват 20 минути. И в двата случая, ако има реакция, до 20-ата минута на мястото на пробата се по-явява пъпчица - папула, а около нея има зачервяване-еритема. По размера на папулата и еритемата се определя до каква степен пациентът е алергичен.

Кожните и кръвният тест са еднакво ефикасни. Кръвният обаче е по-скъп и се чака дълго - до 10 работни дни. Пробите се обработват по 3-4 часа - някои на ръка, други с апарат. Лекарят преценява какъв тест да направи според оплакванията на пациента. Ако например го сърби носът и киха напролет, прави тест за алергия към дървесни видове. Ако е през май-юни - към тревни.

Лечение

Алергии се лекуват с няколко подхода. Първо, ако може да се избегне алергенът. Например, ако той е куче, заек, просто да не влизате в контакт с тях.

Вторият е чрез медикаменти от дълъг списък - антихистамини, кортикостероиди - локални (за мазане, впръскване) или системни, адреналин. Но този тип лечение успокоява симптомите и след спирането му алергията пак се появява.

Най-добра е имунотерапията с вкарване в организма на болния на алергена, към който той е чувствителен. И пациентът изгражда защита срещу него. У нас това се практикува от 1963 г. с инжекция. Отскоро се прави и с капки от алергена под езика. Вече има и вариант на хапчета.

Тази терапия трае от 3 до 5 г. Особено успешна е при млади хора и деца над 5 г.

ИНТЕРВЮ

Д-р Георги Николов, кабинет по алергии към Националния център за заразни и паразитни болести:

Най-тежко е в пубертета, след 40 г. намалява

Д-р Георги Николов
Д-р Георги Николов

- Д-р Николов, кои са най-честите признаци на алергия?

- Тестът показва свръхчувствителност към определени вещества при много хора, които дълго преди появата на симптоми. Най-често е дразненето на очите - т.нар. алергичен конюнктивит, или със силна водниста хрема и кихане - алергичен ринит; обриви, сърбежи и отоци - уртикария и ангиоедем. По-тежка форма е алергичната астма, при която се диша трудно. Застрашаващ живота е анафилактичният шок от ужилване, от лекарства или от някои високоалергенни храни. Такива за децата са краве мляко и яйца, а при възрастните - ядките, брашната от тях и морските дарове.

- Как се развива алергията?

- Има алергичен марш. Той започва с хранителна алергия към някои протеини. Развива се главно атопичен дерматит (неприятен екзематозен обрив по кожата, сърбежи). Ако не се лекува, може да прерасне в алергичен ринит, предизвикан от вдъхване на полени, микрокърлежови, плесени. Той пък може да прерасне в алергичен бронхит, който да завърши с бронхиална астма. Затова говорим за единен дихателен път.

Това, което е в носа, е и в белия дроб. Профилактиката още в детска възраст е много важна и правилното лекуване на атопичния дерматит, алергичния бронхит, спастичния бронхит, за да не прераснат в астма.

- Кога е най-тежка?

- В пубертета. Особено поленовата алергия. При някои се проявява след 20-ата им година. Но след 40 г. алергиите отшумяват, защото имунната система остарява. Вече не са тежки. Но това е общият случай, а не е правило. Всеки е различен. Алергия може да се отключи и на 70 г. Но не хранителна, поленова или към домашен прах, а към лекарства.

- Кои хора са застрашени?

- Имунната система на всеки човек може да разпознае дадено вещество като алерген. Това може да е инхалативен алерген, храна, медикамент. Вирусна или бактериална инфекция също може да отключи алергия. Съществува схващане, че хората от скандинавски тип - руси, с бяла кожа, лунички, светли очи, най-често страдат от алергия. Общо взето, е така но вече знаем, че някои алергии са генетични. Алергиите засягат по-развитите страни.

В атмосферата им се отделя огромно количество газове, аерозоли, химикали, които са мощни алергизиращи фактори. А напоследък се говори и за комбинирани алергени - полен, свързан с прахова частица.

През 70-те г. на ХХ в. е формулирана “хигиенната хипотеза”. Според нея с колкото повече инфекции се сблъсква детето, толкова по-силен и правилен ще е имунитетът му и толкова по-малко имунната му система ще проявява алергични реакции. Сега към хигиенната теория се добавят като виновници за алергиите антибиотиците в ранно детство, чревната флора, храни със стабилизатори, консерванти, пръсканите плодове и зеленчуци. Рисково е и много дълго да се стои в затворени помещения без чист въздух. Младите все по-често се затварят пред компютъра и стават чувствителни към домашния прах, микрокърлежите, хлебарките и плесените.

Наред с поддържането на чистота огромно значение имат също влажността и температурата. Като климат България е много благоприятна за развитието на въздушни плесени, а те са мощен алергизиращ фактор. И още нещо - при алергични деца вкъщи не бива да се отглеждат кучета и котки.