Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИСТЕРИЯ: Нова версия за смъртта на руснака Михаил Лесин.
МИСТЕРИЯ: Нова версия за смъртта на руснака Михаил Лесин.

Британски шпионин лансира версията, че Михаил Лесин е бил пребит до смърт от руски наемници въпреки изводите на полицията за нещастен случай

Авторът на "руското досие" на Доналд Тръмп Кристофър Стил е подготвил за ФБР доклад и за смъртта на бившия министър и инициатор за създаването на руския пропаганден канал за чужбина "Русия днес" Михаил Лесин, твърди американското издание "Бъзфийд".

Докладът поставя под съмнение официалната версия за смъртта на руския държавник и предприемач през 2015 г. във Вашингтон. ФБР разполага с данни, които доказват, че той е бил убит от руски граждани, пише в. "Фигаро".

Трупът на Лесин

бе намерен

в хотелската му стая във Вашингтон на 5 ноември 2015 г. Следовател установи, че е починал след удар с тъп предмет по главата, както и че е получил жестоки травми по шията си, тялото, горните и долните крайници. В края на 2016 г. федерелен прокурор констатира, че смъртта на Лесин е причинена от няколко падания след тридневно пиянство с различни видове алкохол – вино, бира, уиски и текила. Смъртта на Лесин е нещастен случай, бе заключението на полицията на окръг Колумбия, след което през 2017 г. следователите прекратиха делото.

Днес бившият шпионин от МИ6 Кристофър Стил лансира съвсем друга версия за смъртта на руския държавник, медиен собственик и бивш председател на ръководството на "Газпром медия холдинг". В новия доклад на агента се твърди, че Лесин е бил

пребит до смърт от руски бандити

по поръчение на олигарх, близък до Владимир Путин. Тяхната задача не била да бъде убит, а сплашен, но те ударили прекалено силно човека, пропит от алкохол. Три източника съобщават, че в доклада убийците са характеризирани като руски агенти от службата за безопасност, работещи за олигарх. За ФБР докладът на Стил не е единствен източник за тази версия за смъртта на бившия руски държавник. Други източници, независимо от Стил също са информирали ФБР, че Лесин е бил пребит до смърт от наемници, работещи за олигарха, за когото споменава в доклада си Стил. Поръчителят не е назован. От медиите обаче е известно, че в началото на 2015 г. Лесин е бил в конфликт с Юрий Ковалчук, един от основните акционери на "Газпром" и един от най-близките членове на кръга на Путин.

Докладът на Стил поставя под съмнение официалната версия за смъртта на руския политик и предприемач. Според в. "Фигаро" необичайно големият брой руски "дипломати" (60), които са в процес на напускане на САЩ, свързан не толкова с неотдавнашната атака в Солсбъри, Великобритания, но и с подозрителната смърт на Лесин в хотела му във Вашингтон.

През 2017 г. Министерството на правосъдието на САЩ излезе със заключение, че смъртта на Лесин е нещастен случай, настъпил в резултат на разбиване на главата му в мебели след пиянство. В 58-страничния доклад на полицията обаче няма нищо съществено, което да подкрепя тази версия. "Нито един човек от ФБР не вярва в това", пише "Бъзфийлд". "Много трудно е да си представим, че това не е била насилствена смърт – твърди пред изданието бившият сътрудник на ЦРУ Джон Сайфър. - Всичко, което знам, насочва към това, че е бил убит."

ФБР отказва да отговори на въпросите на "Бъзфийлд". От полицията в окръг Колумбия съобщават: "Ще проведем повторно разследване, ако се появят допълнителни факти." Според документи полицията до момента не е намерила доказателства за извършено престъпление.

Кой е Лесин

Син на военен строител, той става един от най-влиятелните представители на медиите в Русия. След разпада на СССР ръководи успешно рекламна агенция и разработва стратегия, която помага на Борис Елцин да спечели изборите през 1996 г. След това става прессекретар на Елцин и продължава да изпълнява длъжността и през първия мандат на Путин, като укрепва контрола над медиите в страната.

През 2005 г. създава "Русия днес". Известен е като алкохолик, твърди негов познат, цитиран в "Бъзфийлд". През 2009 г. той престава да участва в работата на правителството, но продължава да харчи много. Купува си огромна яхта, на която кани момичета и пие още повече. Компанията, с която е свързан, купува недвижими имоти за 28 млн. долара в Лос Анджелис, Бевърли Хилс и Брентууд за него, жена му, шефа на бюрото на "Русия днес" и сина му Антон, продуцент в Холивуд, посочва "Бъзфийлд".

През 2016 г. източник, близък до американските разузнавателни служби, твърди, че Лесин е бил

"неформален канал за свръзка"

между Москва и Вашингтон. След конфликта си с мистериозния руски олитарх Лесин заминава за САЩ. Въпреки прозвището си Булдозера заради жестокото обуздаване и цензурата над руските медии Лесин не е фигурирал в "списъка "Магнитски", съставен от американския Конгрес, с който се налагат санкции на руски дейци, нарушили човешките права. Той умира в навечерието на среща в Министерството на правосъдието на САЩ, където е трябвало да даде показания за функционирането на тв канала "Русия днес", за което е бил отлично информиран, пише "Фигаро".

БИОГРАФИЯ: Като бивш министър за медиите и шеф на "Газпром" Лесин е бил близък с Владимир Путин.
БИОГРАФИЯ: Като бивш министър за медиите и шеф на "Газпром" Лесин е бил близък с Владимир Путин.