Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-много българи ходят на Халкидики. СНИМКИ: НИКОЛАОС ХАЙДЕМЕНОС, greecewelcome.eu
Най-много българи ходят на Халкидики. СНИМКИ: НИКОЛАОС ХАЙДЕМЕНОС, greecewelcome.eu

70% от сънародниците ни ще празнуват у нас

Полети до Атина за 15 евро и за още толкова до островите

От балконите на Корфу летят огромни делви

На Самос гърмят с около 2000 пушки с фойерверки

Море, слънце и узо за отскок. Гърция ни примамва за Великден с впечатляващите си традиции. Пакетите, закупени от български туроператори, вървят между 180 и 260 лв. за празниците. Става въпрос за северната част на съседната страна.

Ако тръгнете на свободна консумация и търсите сами хотел, ще ви излезе по 400-500 лв. на човек.

Без никакво съмнение Халкидики е най-посещаваният от българи полуостров. Всеки от ръкавите му предлага чудесни условия за туризъм, борови и маслинови горички и прекрасни плажове с най-добрите места за хапване и пийване. Около 30 евро струва обядът в ресторант.

30-40 евро е цената на двойната стая на брега на морето,

като в повечето случаи те са оборудвани с кухня и хладилник, а храната от магазина е на същите цени както в България, но в евро. Традиционният гирос се харчи за по 2-3 евро. Фрапето, както и безалкохолните на плажа струват по около 2-3 евро. Бутилка вино струва около 7 евро. Бирата в заведение върви 2-3 евро.

Българите вече научиха и евтините полети от София до Атина и оттам до островите. Може да купите самолетен билет за по 15-30 евро на отсечка.

На остров Корфу е най-впечатляващият Великден.

Местното население го нарича Ламбри или Ламбриа,

за да изрази блясъка на деня. След период от седем седмици на строг пост и въздържане от всякакви тържества Ламбрия идва като ден на радост и удоволствие. Специалните местни обичаи и пряката връзка на тези дни с началото на пролетта подчертават уникалността, която превръща Великден в привлекателен празник за посетители от цял свят. Доминира полифоничната църковна музика, още една местна особеност, която се чува от храмовете в града и крайградските параклиси.

Събитията от Корфуския Великден започват рано сутринта на Велики петък с процесия с изображение на тялото на Исус Христос и с по-голямо следобедно шествие от църквата "Свети Георги". На Велика събота в 9 ч. тръгва епитафия от църквата “Свети Спиридон”, което датира от 1630 г. и отбелязва

освобождаването

на острова от смъртоносната

епидемия от чума, която през 1629 г. покосява населението.

Още от вечерта на Велики петък започват епитафиите (процесиите - бел. ред.) в живописните улици и площади на града. Те тръгват в 22,00 часа от подземието на катедралата до Старото пристанище. Моряците маршируват заедно с всички свещеници от града. Според обичая филхармонията изпълнява "Адажио" на Албинони, облечените в синьо Манцарос изпълняват погребален марш от Верди и облечените в червено Каподистриас – погребален марш на Шопен и други мелодии.

За празника специално се боядисват червени яйца, чиито

черупки висят на вратите на домовете

или се хвърлят в градините, за да благословят реколтата. В събота вечерта, в полунощ се ходи на църква, където се изнася една свещ, запалена от благодатния огън, от която всеки пали своята свещ и хората се поздравяват с думите “Христос Воскресе!”

В първия ден от Великден хората хвърлят керамични изделия от балконите си. Местните вярват, че хвърлянето на керамика носи късмет за цялата година. Обичаят има венециански произход. Чупенето на керамика символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви.

ОПАСНО: Замерване с делви на остров Корфу
ОПАСНО: Замерване с делви на остров Корфу

Всяка година по Великден гръцкият остров Хиос

се превръща в истинска атракция за туристите.

ЕМОЦИЯ: На остров Хиос изстрелват празнични ракети от две страни.
ЕМОЦИЯ: На остров Хиос изстрелват празнични ракети от две страни.

Жителите му празнуват Възкресение Христово с фойерверки и истинска ракетна война. Традицията е от векове и най-силно е запазена в град Врондадос. Службата в полунощ в църквите от двете страни на долината е сигнал за ракетите. Стрелбата продължава часове наред и в нея се включват стотици хора. Докато хората в храмовете се молят, отвън кипи истинска битка. Целта е да се улучи камбанарията на отсрещната църква. Понякога обаче се случва някой неточен мерник да отнесе и част от нечий покрив, но жителите там вече са свикнали със щетите. Смята се, че ритуалът

“великденска ракетна война”

води началото си от група моряци, които след битка с пирати стоварили по Великден малките оръдия от корабите си на острова и ги прострелвали. Турците обаче им взели оръдията от съображение за сигурност. Тогава гърците продължили необичайното състезание с пиротехника.

Небето над острова напомня бойно поле, а в последните години се въведоха и стриктни правила и ограничения, за да се избегнат инциденти. Ракетната война отнема няколко часа, тъй като броят на изстреляните ракети е много голям. През 2015 г. бяха изстреляни 120 000 ракети, които превърнаха нощта в ден.

На остров Крит

са запазени разнообразни обичаи,

свързани с Великден.

От сутринта на Велики четвъртък жените месят великденски гевреци, а мъжете правят дървено чучело - "Юда", което разнасят по всички къщи на острова за назидание, а жените дават стари дрехи, за да бъде облечен "мръсния Юда". На Велика събота, когато се оповести Възкресението, местните жители подпалват чучелото, което изгаря под звуците на залпове.

С настъпването на страстната седмица много от гърците посещават редовно църковните литургии. Така са възпитани от малки, а и в гръцките училища до днес има задължителен учебен предмет "Религия". аВ църквите е трудно да си намериш място, защото са препълнени, а хората са облечени с най-хубавите си дрехи, с празнично настроение и заразителна усмивка на уста.а

На остров Самос е запазената традицията "Пушки".

В селището Маратокампо на Самос в продължение на 100 години е запазен обичаят "Пушки". Някои дори го свързват с революцията от 1821 г. Днес жителите се опитват всяка година да предложат впечатляващ спектакъл, който привлича посетители от цял свят. За този обичай местните се подготвят месеци по-рано. Всяка енория има в своята колекция 1600-2000 "пушки". Поставят ги срещу отсрещните планини - от съображения за сигурност - и всяка енория пуска своите фойерверки.

Българите могат да се включат във всеки от тези ритуали и да празнуват заедно със съседите ни, които много държат на Великден.

Там всичко започва на Разпети петък с изнасянето на кръста и иконата на Исус Христос. Столицата

Атина в тези дни остава безлюдна,

защото много гърци заминават за родните си места. По традиция те празнуват Пасха със семействата си.

Великден се празнува в много набожна и празнична атмосфера във всяко кътче на Гърция, с паради и оркестри. Гръцките градове и села празнуват деня по различен и уникален начин, а традициите във всеки район на страната са доста зрелищни и пищни. Съботата е посветена на подготовка за празничния ден. Прави се традиционната супа "магерица" с агнешко месо, която се сервира след литургията в събота вечер. На децата се подаряват специални украсени свещи, които се запалват по време на службата в църквата.

От сутринта на Велики четвъртък жените месят традиционните великденски гевреци и кифлички със стафиди и пудра захар. Според някои поверия тези кифлички трябва да се пазят до следващия Великден и така да донесат късмет на къщата. Използвали са се и като талисман, предпазващ моряците от корабокрушения.