Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убийство, въоръжен грабеж, похитени хора, кражба на коли и стрелба по четирима полицаи. Това са епизоди от богатата престъпна кариера на един от най-популярните бандити у нас - Владимир Пелов, който на 3 април с Радослав Колев успя да избяга от софийския затвор.

Там той излежаваше 32-годишна присъда, след като преди 7 години заедно с приятеля си Димитър Иванчев-Шошора посред бял ден ограби златарско ателие в центъра на родния си Ботевград. Оттам двамата мъже задигат накити за над 51 хил. лв., а за да избягат, отвличат 3-ма души заради автомобилите им. Сред тях - и 9-годишно дете. В първата кола има един човек, бандитите стигат с него донякъде, но оттам тръгват да бягат пеша. Шошора обаче си изкълчва крака, изостава и е заловен. Пелов бързо открива нов автомобил, който да похити - в него са баща и малкият му син. Той, без да се замисля, опира дулото на пистолета в слепоочието на човека и му казва къде да го закара.

За да не го заловят в движение, стреля и по четирима полицаи. И после в продължение на 15 дни 38-годишният мъж се крие във вилна зона над с. Врачеш. Интересно е, че по време на издирването го спира патрул на пътя за проверка. Искат му документите за самоличност, а той вади пистолет и ги кара да легнат на земята. Държи ги на прицел, качва се в полицейската кола и бяга. Накрая е заловен, не защото допуска грешка, а защото го предава майка му.

Съкилийници и негови познати го определят като най-умния затворник. Той самият се прочу с това, че докато излежаваше друга, по-стара присъда, дадена му преди 2010 г., всеки ден четеше учебниците по биология, тъй като искаше да запише висше образование. За една от 12-часовите си отпуски използва времето, за да се яви на изпит за специалността "Екология" в Софийския университет. Тогава Пелов изкарва оценка отличен 5,88, което се оказва и най-високата оценка при мъжете в същата година. През 2010 г. е освободен предсрочно, а година по-късно участва във въоръжения грабеж.

"Прочел е стотици книги и още от малък бе един от най-умните в класа - разказват познати на мъжа. - Компетентен е по всяка тема, дори имаше период, в който искаше да пише стихове и книги.

Въпреки всичко обаче още от юношеските си години някак го влечеше престъпният живот. През деня - в библиотеката с книгите, а през нощта - кражби и побоища. Постоянно имаше планове за големи удари. Сякаш не го правеше толкова за парите, колкото да види дали ще успее да го направи, без да го хванат."

Въпреки че при въоръжения грабеж Пелов и Шошора са заловени, част от откраднатото злато от над половин килограм не е открито. Още тогава разследващите смятаха, че той го е закопал някъде в планината. Затова мнозина мислят, че след бягството първата му работа ще е да си вземе скритото съкровище, чиято стойност е между 15 000 и 18 000 лева. Пари, с които ще си помогне за бягството.

"Той умее да анализира ситуациите много адекватно - казват познати на мъжа. - Има желязна психика и непоклатими нерви. Искаше дори да завърши и висше образование по психология. Четеше много книги. Казваше, че е важно да можеш да предположиш каква ще бъде ответната реакция на човека срещу теб. Беше убеден, че образованието и книгите са пътят към спасението." Преди да бъде осъден окончателно по делото за въоръжения грабеж, около 28 март 2016 г., Владимир е пуснат под домашен арест заради проблеми със зрението. Проявили се още припредишния му престой в затвора. Според прокуратурата тогава бандитът извършва най-тежкото си престъпление. Заподозрян е, че убива двамата братя Цветан и Марко Петрови в Ботевград, които са на 35 и 31 години.

Във фаталния ден Пелов е излязъл от къщата си, където живее с жена си Силвия, и се отправил към центъра на града. Предварително знаел точно в колко часа и

къде ще минат двамата мъже Според магистратите той се скрил в близост до общината и зачакал в засада. По това време Марко и Цветан били в местно казино, където работели от дълго време като охранители. Свидетели сочат, че телефонът на единия звъннал, след което двамата рязко сменили посоката. Версията на прокуратурата тогава бе, че около 20 часа братята се появили близо до общината. Владимир се прицелва първо в Марко. Улучва го в главата и той се свлича на земята. Цветан веднага тръгва да бяга, но и той е покосен от куршум. Пада на няколко метра от брат си. И двамата умират за секунди, а 10 минути по-късно е подаден сигнал на 112.

Според запознати Цветан и Марко от години били част от кримиконтингента в града. Двамата мъже се занимавали с наркоразпространение и проституция. Цветан, чийто прякор бил Скинара, често се замесвал в различни побоища. Имал множество криминални регистрации, а местни разказват, че когато биел някого, го правел така, сякаш не го интересувало дали той ще умре.

40 дни преди да бъдат убити, братята споделили пред роднини, че най-вероятно се готви покушение срещу тях. За екзекуцията им се заговорило веднага след разстрела на небезизвестния ботевградски сводник Петър Василев-Пинко. Запознати още тогава твърдяха, че Пелов изпълнявал поръчка, но той твърдо отричаше да има нещо общо. В съда мъжът дори представи аргументите си в зашеметяваща пледоария, с която смути дори адвокатката си.

"Семейството му тогава бе съсипано, че той за пореден път влиза в затвора - спомнят си близки. - Дъщеря му Вероника, която е семейна, с две малки деца, в Малта, също страдаше много. Синът му Владимир беше плътно зад баща си и се явяваше всеки път на делата му в съда. Двамата само се споглеждаха, делото минаваше, а Пелов го отвеждаха с вериги на краката."

Зад гърба си той има и друго убийство. Преди 18 години е бил осъден като съучастник в разстрела на пловдивския сараф Ганчо Караиванов.

Какво точно е направил тогава Владимир Пелов четете в печатното издание на "168 часа".