Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Йордан Симеонов
Снимка: Йордан Симеонов

Когато граждани сигнализират къде се подвизава дрогираният Светлин, от МВР отговарят: “Молбата ни е, като го забележите, веднага да се обадите на тел. 112”

След 2 месеца си идвам, за да полежа във Врачанския затвор, пише Бисер Банков

 Гардът на Митьо Очите - Константин Мамута, към човек, който го заплашва: Кой ще биеш ти, бе?

Осъден бивш преподавател за фалшифициране на пари сега контролира тотото в Кения

В истинско шоу се превърнаха снимките на 57 осъдени престъпници, укриващи се от правосъдието, след като бяха публикувани в официалната страница на СДВР във фейсбук. Практиката да се качват лицата, обявени за издирване в електронните медии, действа от дълги години в различни страни в Европа.

Оказа се, че една част от обявените за издирване дори не знаят, че ги търсят, а други са наясно с това,

но нямат

никакво намерение да търкат наровете

Под фотосите всеки ден пишат хора, които са виждали криминално проявените. Някои дори отбелязват местоположението им.

"168 часа" успя да се свърже с част от бегълците и техни познати, които съвсем спокойно разказаха за това с какво се занимават в момента и къде се намират.

Един от тях е издирваният Красимир Тончев. Под своята снимка мъжът необезпокоявано коментира къде се намира и какъв е неговият казус. Той дори си позволи да влезе в дискусии с други потребители.

Красимир Тончев
Красимир Тончев

"Ще се прибера в България и ще се предам, когато се изясни всичко по моя случай, а засега съм в Германия - разказа пред "168 часа" Красимир. - Тук живея от май месец 2017 г. и се чувствам много добре.

Работя всеки ден и си изкарвам пари,

с които живея прекрасен живот. Свързах се с органите на реда в страната ни и пробационен служител беше информиран за всичко. Много добре знаеше причината, поради която аз не бях на адреса си, когато са изпратили призовката. Никога не съм се криел от закона. Това беше много унизително за мен, децата и роднините ми."

Като причина, поради която е издирван, Красимир посочва, че е хванат да шофира без книжка. По думите на мъжа той не е знаел, че е обявен за издирване,

защото не е бил уведомен за това от бившата си съпруга. Призовките, които трябвало да получава, се изпращали на място, на което той е регистриран, че живее, но всъщност не бил там. Жена му от своя страна ги вземала, но не му казала за тях.

"Изобщо не съм бил информиран, че има някакво образувано дело срещу мен - казва Красимир. - Направо бях в абсолютен шок. Значи мога да получавам призовки и съобщения от Тополовград на другия адрес, на който живея, но за делото не са изпратени на него."

Във фейсбук страницата на СДВР самият той споделя, че всички проблеми идвали от неговата бивша любовница, започнала връзка с наркодилър на име Георги Георгиев. Той ревнувал жената и

започнал да му прави номера,

като го топи в полицията. Това била причината неговата присъда "пробация" да бъде променена и да го обявят за издирване.

"Има много гнусотии, които мога да публикувам, но ще го направя там, където му е мястото", разказва Тончев.

Според него публикуването на снимката му сред останалите издирвани е недоразумение.

"Просто

някои хора не са си свършили работата

както трябва", казва още той.

Мъжът обяснява, че адвокатката засега не му разрешава да споделя какво се случва, но занапред щял да разкаже абсолютно всичко в подробности.

"Много съм уморен, цял ден бях на работа", приключва разговора Красимир Тончев.

Вестник "168 часа" успя да открие къде се подвизава и друг от издирваните - 40-годишният Бисер Банков. Негов приятел разказва, че преди години заедно са работили в пекарна за хляб близо до Прага. Още тогава той споменал, че трябва да излежава 5-годишна присъда в България. По думите на приятеля му последно са си писали на 4 март и той му казал, че вече работи и живее при сестра си в Италия.

Бисер Банков
Бисер Банков

"Аз може и да си ходя скоро към България, че имам много голям проблем. - казал му още Бисер. -

След два месеца мисля да се предам

Може и да изкарам някой друг месец във Врачанския затвор."

Друг издирван е 47-годишният Найден Недялков, за който "168 часа" научи, че имал жена и дете в Испания. Негови познати смятат, че е напълно възможно да се е скрил именно там от полицията.

Интересното е, че него го издирват не само от СДВР, но и много потърпевши, които е завлякъл с големи суми.

През 2012 г. Найден Недялков излиза от затвора и

решава да се занимава със законна работа

През септември същата година отваря механа и набира персонал чрез jobs.bg. Заведението просъществува само 4 месеца, а Недялков събира изкараните пари и след новогодишно парти изчезва, като оставя всичките си работници без заплати.

Найден Недялков
Найден Недялков

"Видях обява за готвач в механа "Тути Фрути" в Русе - споделя пред "168 часа" Петя Баварска, една от потърпевшите. - Отидох на интервю и ме наеха веднага на работа. Тогава за първи път се видях с Недялков. Заведението тъкмо отваряше и заедно с всички наети за персонал дадохме трудови книжи. Веднага ни се направиха договори на някаква фирма."

Около две месеца по-късно жената научава, че е бременна и й се налага временно да отсъства от работа. Това й помага да разбере, че всъщност не се води на трудов договор, а трудовата й книжка е безследно изчезнала.

"Осъзнах, че ще остана без майчински - спомня си Баварска. - Наложи ми се да взема болнични, които съответно не ми се изплатиха, защото нямах трудов договор."

Малко по-късно Найден Недялков спира да плаща заплати и все по-рядко се появява в заведението.

"Ние не получавахме пари,

а доставчиците на продуктите започнаха да си търсят сумите за стоката - категорична е Петя Баварска. - Имаше назначена управителка, която нищо не знаеше за далаверите на шефа. Чудеше се откъде да намери средства и да плати на дистрибуторите."

Заплатата на всеки от работниците била около 500 лв. Персоналът се състоял от около 10 души, но последните 2 заплати на никого не били изплатени.

"За да не ни дава, той на всеки 2 седмици сменяше някой сервитьор под претекст, че са крадели от оборота му - казва още тя. - Единствените, които стояха от началото до края, бяха готвачките."

Интересното в случая е, че Недялков бил добър шеф и се отнасял много дружелюбно с работниците си.

"Държеше се много ларж и приятелски с нас - спомня си жената. - Дори ни даваше да ядем и да пием на корем, което на мен ми беше много странно."

В края на 2012 г. Найден организира новогодишно парти за работниците си.

"След този банкет

той събра всички пари от заведението и повече не се появи

- спомня си Петя. - Доставчиците започнаха да си вземат кой каквото намери от механата, за да си възвърнат парите."

Лошото в случая, е че потърпевшият персонал не може да докаже по никакъв начин, че е работил в ресторанта и по тази причина не подава жалба в полицията.

"Не знам за какво е осъден, но се притеснявам, че ако кажем нещо пред органите на реда, той ще ни отмъсти", категорична е Петя.

Оказва се, че по-голямата част от издирваните престъпници спокойно използват социалната мрежа и профила си, за да следят какво се коментира под техните снимки, публикувани от СДВР.

Такъв е и случаят с бившия охранител на несебърския бос Димитър Желязков - Константин Вълчев, по прякор Коце Бащата или Мамута, който също попада в списъка. През 2016 г. той беше арестуван заедно с брат си Тодор Вълчев-Батката.

Константин Вълчев Мамута
Константин Вълчев Мамута

Двамата бяха хванати с дрога в апартамента им

в бл. 17 в жк "Зорница". В жилището им униформените откриха 3 г амфетамин, пликове и електронни везни за разпределяне на дрогата. Тогава Константин и Тодор бяха освободени веднага след изтичането на 24-часовата мярка за задържането им. След този арест 35-годишният мъж работел като гард в дискотека "Елит". Мамута е разследван за рекет и продажба на дрога. В момента издирваният Константин следи всички коментари по свой адрес, а на един от тях на човек, който се заканва, че ще го пребие, дори е отговорил - "Кой ще биеш ти, бе?"

Минути по-късно той сам изтрива коментара си, но не се предава в полицията.

Интересен е случаят и с още един от издирваните, който също отказва да се предаде. Това е 33-годишният Александър Братоев. Освен с близките си мъжът неведнъж е споделял и снимки с оръжия. През 2013 г. той дори е публикувал фотос на два пистолета и е написал следния текст:

"Знам откъде може да се сдобиете с красавците. Количествата са неограничени. Гарантира се пълна анонимност."

Александър Братоев
Александър Братоев

Поредният издирван от СДВР е Светлин Русев. За него "168 часа" научи, че до 2012 г.

е бил замесен в почти всички далавери с наркотици

в Шуменска и Варненска област. Неговата снимка предизвика огромна реакция във фейсбук, а момче на име Калоян посочва и точната локация на 31-годишния осъден.

"Русев се подвизава в столичния квартал "Надежда 1", около ЦБА и "Ломско шосе", винаги е надрусан до шия - пише запознатият. - Той е стар познайник на Второ РПУ със сигурност.

Светлин Русев
Светлин Русев

Не знам как по-точно се укрива,

при положение че цялата първа част го знае и почти всяка седмица го виждам."

Въпреки точното описание на мястото, където се намира издирваният, СДВР реагира само със следния коментар:

"Молбата ни е, като го забележите, веднага да се обадите на тел. 112."

Хората недоумяват как, след като им е даден на "тепсия", полицията не изпраща екип, а го оставя да се измъкне.

Оказа се, че след дългите години, в които всеки ден се дрогира с различни наркотици, мъжът е отключил психично заболяване. Вероятно това е и причината той да се скита безцелно по улиците.

Същото прави, но в Брюксел и 32-годишният Билент Исмаилов, по прякор Тотито. За разлика от други издирвани лица мъжът няма намерение

да се връща,

защото вече има немалък стаж зад решетките на затвора. Според потребителя Гюнтек Ахмед Тотито се разхождал свободно и без никакво притеснение по улиците на големия град.

Билент Исмаилов Тотито
Билент Исмаилов Тотито

За някои пък се твърди, че изобщо не са напускали страната. Познати на издирвания 39-годишен Младен Григоров разказват, че доскоро дори били негови колеги.

Младен Григоров
Младен Григоров

"Аз съм работил заедно с него миналата година - споделя Боян Василев. - Той беше общ работник на обект, но

никога не е казвал, че го търсят

Най-малкото изобщо не е ставало въпрос за това, тъй като, преди да го наемат, са му искали нужните документи. Той си беше съвсем спокоен, обикаляше си по улиците, не се криеше от никого. Това сигурно е някаква шега."

От 2005 г. за издирване заради влязла в сила присъда за фалшифициране на пари и ръководене на организирана престъпна група е и бившият преподавател в Шуменския университет Красен Тенев. Още през 2006 г. стана ясно, че 59-годишният мъж живее в Кения и върти бизнес под името Фьодър Ковал. През същата година е осъден и на 11 години затвор, след като бе разбита негова нелегална печатница за разпространение на фалшиви бандероли в Преслав.

Красен Тенев, който ръководи хазартен бизнес в Кения
Красен Тенев, който ръководи хазартен бизнес в Кения

"Сега той е под чуждо име и с украински паспорт. Ръководи и тотото в Кения", обяснява в интернет един от потребителите.

Въпреки десетките сигнали за това къде се намират издирваните от СДВР лица

те все още не са заловени, за да излежат присъдата си

На въпрос на "168 часа" защо органите на реда се бавят с реакция предвид факта, че имат точните локации на няколко от бегълците, от пресцентъра на СДВР отговориха:

"Екипът, който издирва тези лица, преценява как да процедира при подадена информация за тях".