Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В "Ръководство въздушно движение" в София са увеличили ръководителите на полети, за да няма задръстване на трафика в небето ни

Централен сървър на системата за обработка на полетните планове на Евроконтрол в Брюксел е отказал следобяд днес.  От столичното летище  съобщават, че до 23 часа се очакват закъснения на излитащи и кацащи самолети в цяла Европа, което може да засегне и полетите от и до летище София.

На сайта на летището вече са обявени закъснения за кацащи самолети тази вечер от Барселона, Бирмингам, Лисабон, Мюнхен и Цюрих. 

Изпълнителният директор на РВД Георги Пеев съобщи, че е възможно закъснение и на излитащи от София, Варна и Бургас полети,  заради закъснели кацания.

Министърът на транспорта Ивайло Московски е разпоредил да бъдат осигурени повече ръководители на полети, за да не се получи задръстване на трафика в небето ни.

След отказа на централния сървър на Евроконтрол е въведен резервиращ план за обслужване на излитащия, кацащия и прелитащия въздушен трафик над Европа.  Резервната система за обработка на данни за полети във въздушното пространство на Европа работи, като се запълва отново с данни. След полунощ се очаква тя да започне да обменя данни с останалите системи в Европа, осигурявайки информация за полетите на самолетите, заяви за "24 часа" Георги Пеев.