Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Пъков е осъден на 4 г. затвор за смъртта на 6-годишния Петьо Гевечанов.
Цветан Пъков е осъден на 4 г. затвор за смъртта на 6-годишния Петьо Гевечанов.

Бизнесменът Цветан Пъков, който уби с джипа си 6-годишния Петьо в Панагюрище и получи 4-годишна присъда, няма да излезе условно предсрочно от затвора.

Решението е на апелативните съдии в София Калин Калпакчиев, Вера Цветкова и Петър Гунчев и е окончателно. С него те отменят освобождаването на Пъков 5 месеца и 21 дни, преди да изтърпи наказанието си.

Магистратите посочват, че той е излежал повече от половината от наказанието си - 3 г. и 6 месеца, както изисква законът. Според тях обаче доказателствата за поправянето му не са убедителни. “Липсва критичност към криминалното му поведение. Споделя виждането, че това не е престъпление и че за всеки има риск да изпадне в подобна ситуация. Склонен е да се прехвърля вината на жертвата - дете на 6 г.”, мотивират се съдиите, позовавайки се доклади от затвора в София.

Това, че Пъков работи на външен обект с преспиване и че е награждаван със свиждания с близки за по-дълго време, не е безспорен извод за поправяне, казва още съдът. И пояснява, че в миналото Пъков е бил осъждан на пробация и поправителен труд.

6-годишният Петьо Гевечанов загина през 2015 г. Пъков карал джипа си със 78 км/ч и прегазил малчугана, който пресичал улица в Панагюрище с колелото си. Бизнесменът е осъден и 7 г. да не кара кола.

Срещу Пъков се води и друго дело, по което на 2 инстанции е осъден на 2 г. и 8 месеца затвор. за Като шеф на фирма 2 г. той укривал ДДС за 61 759 лв. и корпоративен данък за 57 728 лв.