Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Някои от данъчните си записвали сумите в тефтерче.
Някои от данъчните си записвали сумите в тефтерче.

ГДБОП хваща теч на информация от център за борба с контрабандата

От 500 до 5000 лв. рушвет прибирали данъчните от дирекция “Оперативни проверки” в НАП-София, които във вторник бяха задържани при акция на спецпрокуратурата и ГДБОП. При претърсванията в домовете и колите им разследващите открили общо 300 хил. лв. в различни валути, имало и бижута.

Парите, които данъчните прибирали, зависели от конкретния бизнес на търговеца и от това как изглежда обектът му, съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

В ареста остават

11 данъчни,

обвинени за участие в организирана престъпна група. Според прокуратурата лидерът им бил началник на сектор в “Оперативни проверки”. Някои от членовете на групата са обвинени за подкуп и пране на пари, добави Гешев. Прокурорите ще искат съдът да им наложи постоянен арест, за да не влияят на свидетелите.

Подкупните данъчни попаднали в полезрението на ГДБОП през октомври м.г., а делото е образувано преди месец. Уличените били на различни нива в “Оперативни проверки” - инспектори, ръководители на екипи и началник на сектор.

Част от парите, открити при претърсване на повече от 7 жилища в София, Благоевград и град Рила.
Част от парите, открити при претърсване на повече от 7 жилища в София, Благоевград и град Рила.

“Става въпрос за данъчни, които проверяват за издаване на касови бележки, за касови апарати и правят контролни покупки”, обясни Гешев.

За разкриването им е използван целият набор от СРС.

Разследващите се натъкнали и на теч на информация от Междуведомствения координацинен център за предстоящи проверки. Течът бил към търговци.

Центърът бе създаден с решение на МС през пролетта на 2015 г., за да противодейства на контрабандата, да осъществява контрол на опасни стоки и товари. “Целта му е да координира действията на институциите, които имат отношение към фиска на страната”, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Някои служители на НАП обаче, след като получавали информация за предстоящи действия на контролния център, чрез посредници уведомявали търговци. Според Гешев осветени акции няма, но информацията за теча на данни тепърва ще се анализира. “Беше много важно елиминирането на тази група”, добави Спиридонов. Според наблюдаващия прокурор Димитър Петров в нея влизали ръководители на екипи, които “разпределяли ролите си и въздействали върху инспекторите”. Стигало се дотам

данъчните

да вземат вещи

от търговци,

които им

харесат

Те правели инцидентни или планови проверки. Когато инспектор откриел нарушение, той докладвал на шефа на екипа и тогава се решавало как да координират действията си. “Ако търговецът е бил склонен да се раздели с определена сума, за да не му запечатат обекта, се договоряли”, обясни прокурор Петров. “Не било задължително да дадат парите веднага, можело и на другия ден”, добави той.

Понякога и самият ръководител на екип присъствал на проверката. Друг път данъчните си разпределяли ролите на добрия и лошия, единият бил склонен на преговори за подкупа, другият - не. Рушветите се поставяли в плик, който се давал със стоките при т.нар. контролна покупка. Понякога обаче търговци пъхали направо банкнотите при стоката, само и само никой да не ги види.

Има много свидетели, изнудвани от данъчните. “Няма да позволим затова, че са изпълнили гражданските си задължения, да бъдат натискани от служители от НАП или от други държавни органи”, предупреди Гешев.