Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зрее най-глобалният скандал в историята

Най-новият световен скандал е свързан с коварната компания за манипулиране на избори “Кеймбридж аналитика” (КА), която откраднала личните данни на стотици милиони клиенти на Фейсбук и така ги изманипулирала да гласуват за Тръмп, за Брекзит и още десетки други нелицеприятни каузи.

В резултат състоянието на Марк Зукърбърг, шефа на “фейсбук”, намаля с 10 милиарда долара, редица компании спряха да си дават там рекламите, а федералната комисия по търговията на САЩ започна разследване. Ако намери фирмата за виновна, може да я глоби с нови милиарди долари.

Сега най-голямата социална мрежа се бори за оцеляване. Работата тепърва ще се окаже дебела. Читателят си спомня, че още през есента Зукърбърг даде показания пред Конгреса за намесата на руски агенти в американските избори. Сега се разбра, че комисията на специалния прокурор Робърт Мюлър, която разследва “Аферата Русия”, също се е интересувала от “Кеймбридж аналитика” и нейните подвизи във фейсбук. Както е тръгнало, утре ще се окаже, че и Тръмп, и “Кеймбридж аналитика”, и фейсбук, и още много други компании и личности са обслужвали Путин. Читателят на “168 часа” не може да се оплаче, че не е предупреден отрано.

Още през 2016 г., в първата седмица на февруари 2016 г., вестникът публикува статията “Механичен турчин надви Тръмп в САЩ”. В нея методите на “Кеймбридж аналитика” се обясняват така:

“Напоследък обаче една американска компания за политически технологии използва турчина за политически цели. Казва се “Кеймбридж аналитика” (КА). Турчинът краде данни от фейсбук, за да прави нетрадиционен “психографски анализ” на гласоподавателите. След това ги групира по “психотипове” и ги манипулира с тясно насочени “микропослания”.”

Както виждате, методите на “Кеймбридж аналитика” не са новина. Що е то “механичен турчин” ли? Това е програма, създадена от компанията “Амазон” именно за да краде лични данни и да следи потребителското поведение. Името идва от една псевдомашина за игра на шах, създадена през 1770 г. от унгареца Кемпелен Фаркас. Тя е представлявала голям сандък, върху който била монтирана кукла на човек с чалма и ориенталски черти.

В едната ръка турчинът държал дълга ориенталска лула, а с другата местел фигурите и винаги побеждавал. Естествено, това било шашма – вътре в сандъка седял истински, биологичен шахматен майстор, който местел фигурите. Сандъкът имал врати от всички страни, които се отваряли и зрителят виждал само зъбчати колела, лостове и пружини. Тайната била, че шахматният майстор седял върху подвижна платформа, която се местела според това кои врати се отварят и така винаги оставал скрит.

Програмата “механичен турчин” първо вербува десетки хиляди потребители на фейсбук, като им плаща по 1 долар, за да попълнят анкети със своите имена, адреси, рождени дни и така нататък и междувременно се получава достъп до техните профили. Покрай това получава достъп и до профилите и на всички фейсбук приятели. Плащаш 1 долар на 1 човек, а получаваш 1000 профила. “Кеймбридж аналитика” твърди, че има профилите на 230 милиона американци.

Останалите вероятно живеят в горите и нямат интернет. След това турчинът регистрира всички “лайквания” и изобщо поведението на пленените профили, анализира ги и ги подрежда. Всеки получава класификация според 5 личностни свойства по схемата, наречена OCEAN – вижте в гугъл. Но всичко това е отдавна известно и въпросът е защо точно сега стана такъв скандал.

Отговорът е прост – назрява напънът за импийчването на Тръмп, прогонване на Путин и отмяна на Брекзита. Дойде време за основния въпрос в политиката, “Кой кого?”

Та когато в началото на 2016 г. в. “168 часа” писа, че “турчинът победил Тръмп”, ставаше дума за предварителните избори за републикански кандидат в щата Айова. Това е единственият щат в който силите на Тръм и сенаторът от Тексас Тед Круз бяха горе-долу изравнени. По онова време “Кеймбридж аналитика” (КА) работеше за Круз и може би му помогна със своите „микропослания“ да бие Тръмп с едни гърди, но много по-вероятно е победата да се дължи на големия евангелистки електорат в щата. Круз е прероден евангелист, а баща му е евангелистки проповедник и обиколи Айова с проповеди: “Алилуя, братя! Отдайте се на Исус и гласувайте за Круз!”

Защо иначе КА не помогна на Круз в останалите 49 щата? Навсякъде Тръмп надцака фините и елегантни психоманипулации със своето голямо и хулиганско мегапослание, което до този момент не беше в репертоара на нито един от републиканските кандидати.

До този момент републиканците се опитваха да се харесат на тези групи избиратели, сред които на предишните президентски избори се бяха представили зле – а именно на латиносите, имигрантите, цветнокожите и жените феминистки. Том Круз, Джеб Буш и Марко Рубио се опитваха да ги подкупят с добродушни “микропослания”. Но дойде грубиянинът Тръмп и ги удари с едно антиекспертно макропослание. Вместо да се подмазва на незаконните имигранти, той се закани да бъде суров с тях. Нарече мексиканците бандити и изнасилвачи и обеща да построи стена по граница с Мексико. Обеща да посегне и на договорите за свободна търговия. Що се отнася до жените, представи се като прасе. И кой знае защо, победи.

Големият извод е, че класовият интерес винаги надцаква микропосланията.

Двете партии имаха джентълменско споразумение да гъделичкат малките групови “идентичности”, но дойде Тръмп, хареса се на работническата класа и открадна няколко работнически щата от демократите.

Затова според мен да се приписва на “Кеймбридж аналитика” заслугата за победата на Тръмп, е много преувеличено. Първо той я победи, а след това тя се присъедини към него. Както е известно, зад тази компания стои милиардерът Робърт Мърсър, най-големият спонсор на републиканците. Отначало той заложи на противниците на Тръмп, но после се присъедини към победителя. Същото направиха и другите големи спонсори, братята Коук.

Аналогичен е и случаят с Брекзита. Простата истина е, че повече англичани искаха да напуснат Европейския съюз, отколкото да останат. А за кого е работила “Кеймбридж аналитика”, е само подробност. Всъщност кампанията против Брекзит беше много по-мощна. Всички централни медии и всички парламентарни партии бяха за оставане в ЕС. И Меркел, и Обама, и тогавашният френски президент Оланд предупредиха британците да не напускат, иначе лошо ги чака. И въпреки това те решиха обратното.

Сега се търси виновник. На 19 март британският Ченъл 4 показа разследването срещу “Кеймбридж аналитика”. Репортер под прикритие се представя като клиент от Шри Ланка, а лично шефът на компанията Александър Никс се хвали как залагали сексуални капани на противниковите кандидати – пробутвали им красиви украинки, снимали ги и после ги компрометирали. Или им предлагали големи подкупи и записвали как те се съгласяват. И накрая Никс твърди, че компанията му е организирала цялата дигитална кампания на Тръмп.

Тези видеозаписи ми напомнят онзи запис на репортер от Би Би Си, който през 2004 година натопи Иван Славков – Батето, че е готов да продаде гласа си за олимпиадата през 2012 г. в Лондон.

Тогава внимателно го изгледах записа и стигнах до извода, че не е доказателство. Като усети накъде отива разговорът, Батето им каза да си говорят със сърбина Горан Такач и си тръгна, под предлог че бърза за някаква сватба. Батето си беше пич и затова трябваше да бъде импийчнат.