Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако все пак някой се натъкне на космически отломки, да не ги пипа - може да са ужасно горещи и токсични

Какъв е шансът китайската космическа станция "Тиенгун 1" да се разбие в България? Точният процент е 0,016, обясни пред "168 часа" ученият от Института по астрономия към БАН асистент Григор Николов.

Според него вече е ясно, че тя ще достигне земята до 4 април.

"Най-вероятно това ще е на 2-3 април, плюс минус един-два дни," уточнява астрономът.

По-интересният въпрос е

къде ще паднат отломките?

Китайската станция лети към земята, тъй като не й е закарано достатъчно гориво.
Китайската станция лети към земята, тъй като не й е закарано достатъчно гориво.

Световните и българските медии са пълни със страховити сценарии, описващи апокалиптични картини в България, Флорида, Флоренция, Сочи, Ню Йорк и др. Заигравката със страховете на хората е кошмарна - има цели статии за “предстоящата глобална екокатастрофа” и прогнози от типа какво ще стане в последния ден на Земята.

Учените посрещат с усмивка всичко това.

"Тиенгун" се качва до около 40 градуса северна ширина и се връща до 41-42 градуса южна ширина - обяснява Николов. - Оттук правим извода, че със сигурност няма да падне в Канада и Северна Европа. Но едно от потенциалните места е България - по-скоро

южната част на страната около Стара планина

и под нея, но вероятността затова се оценява на под 1 процент. Със същата вероятност може да падне и в САЩ, и в Китай и на много други места по земното кълбо по тези ширини.

За да сме прецизни, този 1% трябва да го разделим на 60, каквато е частта от дължината, която заема страната ни (6/360) от земния паралел, минаващ през България. Така стигаме до извода, че вероятността да падне върху страната е минимална.

В Института по астрономия към БАН са спокойни, тъй като са убедени, че 95 на сто от останките на станцията ще изгорят далеч от планетата още в атмосферата.

"Евентуално само най-твърдите части могат да стигнат до земята, така че вероятността тези 5% да паднат върху България е нищожна - едно на 10 000 - уточнява Николов. - И още по-малка е тези елементи да се окажат в населен град. Звучи почти абсурдно."

За всеки случай астрономът съветва, ако все пак някой се натъкне на такива космически отломки, да не ги докосва.

"Причината е, че

тези парчета се нагряват до високи температури

в атмосферата и може да са страшно горещи - съветва Николов. - От друга страна, може да са имали досег с материали, които са токсични, така че при всички случаи е най-добре подобни неща да не се пипат."

Подобно е мнението и на астронома Георги Петров. Той също обясни пред "168 часа", че вероятността китайската станция да удари България е нищожна

"Никой не изпраща подобна апаратура, без да вземе предпазни мерки в подобна ситуация, така че реална опасност няма", категоричен е и Петров. Колегата му Григор Николов също е убеден, че взрив и сблъсък със земята няма да има.

"Причината да пада тази станция е, че горивото й е свършило и мисията й приключва - разясни ученият. - Затова са я оставили постепенно да се приближава към Земята. Очевидно е, че в тази ситуация не могат контролирано да я спуснат в Тихия океан. Успокоителното е, че орбитата й е такава, че тя се движи забавено.

Навлизането в атмосферата допълнително ще я забави и тя ще започне да изграя в горните слоеве на 150-220 км."

Какви са спогодбите между държавите, изследващи Космоса, за да не стават подобни гафове, четете в хартиеното издание.