Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д

оговорът за балканска федерация е бил подписан през 1948 г. Това обяви сензационно дипломат от кариерата пред "168 часа".

Както е известно, в продължение на десетилетия комунистическата историография отричаше преговорите за създаване на балканска федеративна република да са стигнали до финална фаза.

"Виждал съм лично папката с договора от 1948 г. в архива на външното ни министерство - споделя пред "168 часа" бивш наш консул в балканска държава. - Бях много изненадан, тъй като навремето официално се отричаше да се е стигнало до финализиране на преговорите. Документът беше в една

тънка кафява

папка в архива

на министерството и за мое учудване дори не беше засекретен. Под договора освен на Тито и на Георги Димитров стоят и подписите на Васил Коларов, Моше Пияде, Лазо Колишевски и други политици от онези години."

В тази връзка "168 часа" направи запитване до МВнР, но от архива им обясниха, че преди 6 години всички документи, касаещи периода преди 1976 г., са били предадени на Държавния архив. По този начин въпросът за намирането на оригиналния документ засега остава отворен.

Тази информация е абсолютна изненада, тъй като има множество свидетелства на партийни и държавни дейци на важни постове от онези години, които отричат такава версия.

В своите спомени Цола Драгойчева например е категорична, че преговорите за създаване на балканска федеративна република между България и Югославия не са били завършени.

Но с оглед на

разрива между Сталин и Тито

и политиката на БКП след това, тези по-късни свидетелства са леснообясними.

Според историци вероятно става дума за някои от проектите за договор, които са известни от години. А такива документи за югославско-българските отношения след 9 септември 1944 г. има общо 5.

"Всичко в историята за т. нар. балканска федерация е отдавна изяснено - коментира историкът доц. Лъчезар Стоянов.

- Имало е няколко проекта за договор - два български и три югославски, и вероятно в случая става дума за някой от тях, тъй като е известно, те са носили подписите на официалните лица от двете страни. "

Другата възможност според доц. Стоянов е да става дума за споразумението в Блед, сключено през 1947 г., което в действителност е важен етап по пътя към създаването на обща държава.