Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Пищалов заедно с един от конете.
Петър Пищалов заедно с един от конете.

Хора от Буново: Качи ги в планината още през пролетта на 2017 г. Оттогава постоянно му казваха, че загиват, но не му пукаше, нали си взе 20-те хил. лв.

Никой доброволец не искал да убие и да отърве от кошмара кобила с изядено око, току-що родила мъртво малко

Въпреки че Пищалов получил 220 хил. лв. субсидии, има и други издъхващи от глад животни

Канализацията му се стича в река, чиято вода е питейна за съседното село

"Щом са оцелели 3 месеца, ще оцелеят и 3 часа." С тези думи Петър Пищалов описва потресаващата ситуация на умиращите си коне в Осоговската планина. Това буквално взриви социалните мрежи и десетки хиляди се обединиха под мотото "Дано Господ да ти прости, защото аз не мога".

Скандалът избухна, след като бяха разпространени ужасяващи кадри и снимки на бедстващо стадо под връх Руен.

"Гледката на живо е страшна - категорична е пред "168 часа" доброволката Ивона Георгиева. - Видях едни гладни и изнемощели коне. Най-фрапираща беше кобилата, паднала в снега. Тя е родила мъртъв плод предишния ден. Нямаше сила дори да си вдигне главата. Ужасното беше, че гарван й е изял окото. Това, което успях да направя за нея, е да й оставя малко храна. По принцип, за да я отървем от мъките,

трябваше да я убием, но на никого сърце не му даде

Едва ли е оцеляла."

Ивона Георгиева се опитва да помогне на агонизиращата кобила.
Ивона Георгиева се опитва да помогне на агонизиращата кобила.

Според нея няма как стадото да бъде свалено от планината в близката седмица, защото те не могат да си стоят на краката, а климатичните условия са повече от неблагоприятни.

"Трябва им поне седмица, за да могат малко да се стабилизират - споделя пред "168 часа" Венцислав Венков от екипа доброволци. - Когато им дадохме храна, те изобщо не се настървиха, а едва пристъпиха към нея. Оставили сме им достатъчно и имат и за другите дни. Лошото в случая е, че живи са останали само 30 коня от около 70-80. Труповете ги няма. Предполагам, че са изядени от дивите животни."

Според него това граничи с безочие и в такива условия не трябва да се оставаят коне - без храна и вода.

"Дори ловците са поставили хранилки за дивите животни, а собственикът на стадото и това не е направил", възмущава се Венков.

Интересното в случая е, че когато Пищалов разбрал за конете, помолил новината да не се разпространява публично, за да няма проблеми. След това не спирал да се кръсти и повтарял:

"Което оцелее - оцелее, което не оцелее, живи и здрави

Тези, които останат, ще направят породата по-здрава."

"168 часа" научи, че в понеделник Петър е поискал да се качи при стадото, но не е успял.

Безпомощните коне едва пристъпили към оставената им храна.
Безпомощните коне едва пристъпили към оставената им храна.

"Дойде на хижа “Осогово” с минимално количество храна и някакви медикаменти - споделя пред "168 часа" доброволката Елица Димитрова. - Опитаха се в понеделник сутринта заедно с Пищалов и ветеринар от агенцията по безопасност на храните да стигнат до стадото, но не успяха. Времето е много лошо. На 5 метра не се е виждало нищо от мъгла и снеговалеж, а вятърът е бил много силен."

Тя попитала Петър защо е оставил конете да умират, без да потърси помощ, като видял, че сам не може да се справи.

"Обясни ми, че от месец и половина ги търси - възмущава се Елица. - Нищо повече не ми каза. Според мен лъже. Извърта нещата, за да се измъкне от ситуацията. Завидното спокойствие показва, че не му пука."

"168 часа" научи, че след неуспешния опит да стигне до конете, същата вечер Петър взел автомобил - тип амфибия,

качил се при стадото и спал цяла нощ с него

Нелепото в случая е, че във вторник сутринта е трябвало да се яви на разпит в полицията, но не го е направил. Затова на място отишъл разследващ полицай.

Според хората от селото обаче Пищалов лъже, че е отвел стадото в планината в края на миналата година.

"Качи ги още пролетта през 2017 г

на едно пасище под върха - споделят пред "168 часа" жители на Буново. - Там има няколко човека, които отглеждат коне, и те постоянно му повтаряха, че животните му умират. Той обаче не им обръщаше внимание, защото си взе субсидията и повече не ги погледна."

Проверка на "168 часа" установи, че за една година Пищалов взема около 20 хил. лв. за стадото коне. От 2013 г. досега обаче е получил около 35 хил. лв. Отделно от това през 2015 и 2016 г. е взел 157 500 лв. за модернизация на земеделските стопанства, около 16 хил. лв. за площи, 4225 лв. за агроекология, за планински райони - 3175 лв., и още 4000 лв. за необлагодетелствани местности.

Според специалисти в бранша

у нас има само 3-4 породи коне,

за които могат да се вземат субсидии, а точно една от тях е “Българската каракачанка”, каквато е и тази на Пищалов по документи.

Те твърдят още, че тези животни се изпращат в планината само през топлите сезони, а през зимата трябва да се отглеждат във ферми.

Оказа се обаче, че Петър дори не е имал разрешение да отведе тези коне в Осогово. Това стана ясно след проверка на агенцията по безопасност на храните, която доказа, че там няма регистриран животновъден обект. Това означава, че

стадото пребивава нелегално

Освен това няма издадено ветеринарномедицинско свидетелство за придвижването им от с. Буново до планината.

Интересното в случая е, че това не е първото нарушение на Пищалов. Преди 2 години той е уличен от Държавен фонд “Земеделие”, че декларира повече коне, отколкото всъщност притежава. По тази причина му е наложена санкция.

Местните смятат, че животните не излизат по документи, защото той колел част от от тях, за да продава месото им за суджук. Те твърдят, че Петър има количества, но малко хора купуват от него. От кожите си правел и обувки, с които се хвалел във фейсбук с надписа: "200% конско".

Петър Пищалов използва кожата на жребците, за да си прави обувки. В коментар се хвали, че са 200% конски.
Петър Пищалов използва кожата на жребците, за да си прави обувки. В коментар се хвали, че са 200% конски.

Интересното в случая е, че той има и други животни - крави, овце и прасета, които отглежда в с. Буново.

Те обаче са подложени на същото безхаберие,

както конете. Според жители Пищалов изобщо не полага грижи за тях и те също са изнемошели и умират от глад.

"В понеделник в двора му имаше една разчленена крава и едно мъртвородено теле - споделят местните. - След като телевизиите се появиха, Петър взе работници и разчистиха смърдящата мърша. Съседите му обаче се правят, че нищо не виждат, защото ги е страх от него."

Разчленената крава в двора му.
Разчленената крава в двора му.

По думите им освен труповете на животните пред дома на Пищалов има и бунище, а канализацията му се излива директно в река Шегава. Абсурдното в случая е, че водата от нея е питейна за съседното село Раждавица.

Оказва се, че Петър Пищалов има доста провинения, но сигналите на хората не се приемат на сериозно от органите на реда.

Възмездието обаче дойде след потресаващите кадри на умиращите коне. Районната прокуратура в Кюстедил се самосезира и започна разследване. Само в понеделник са събрани достатъчно доказателства и е образувано досъдебно производство "за противозаконно причиняване на смъртта на гръбначните животни, като е проявена особена жестокост."

Освен това прокуратурата разследва и дали средствата, които е използвал, са изразходвани по предназначение,

или са отишли за лични облаги

"168 часа" се опита в продължение на няколко дни да се свърже със собственика на конете, но до редакционното приключване на броя той не си вдигаше телефона. На 27 март дори го изключи.