Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да говориш за доброто и да служиш на злото.

Проф. Юлия Кръстева – световно известен учен психоаналитик, лингвист, семиотик, философ, писател, живееща от близо половин век във Франция, се оказа АГЕНТ "САБИНА" на комунистическата Държавна сигурност. Вербувана е през 1971 г. Любопитното е, че вербовката ѝ става след като тя вече живее и работи във Франция, където е омъжена за лидера на структуралистката литературно-философска група „Тел Кел“ Филип Солерс.През април 1997 г. проф. Кръстева получава едно от най-престижните отличия във Франция – Почетния легион.Тя е доктор хонорис кауза на университета в Харвард, както и на Софийския университет. И още по-любопитното е, че няма данни да е "свалена от отчет".

Великолепен тълкувател на чужди текстове проф. Юлия Кръстева очевидно не е намерила време да разкаже своя житейски "текст". Част от него ни се поднася сега от Комисията по досиетата. Затова и съм убеден, че за мнозина тази новина е шокираща, но същевременно тя показва тоталния контрол, който ДС е установявала у нас. Иска ми се да вярвам, че проф. Юлия Кръстева само е оставила своя подпис в ДС заради пустия мерак да излезе на Запад. Но дали е така?

Преди няколко години проф. Кръстева изнесе лекция в Университета в която ни призова да не капитулираме пред злото, а да открием тайната да се наслаждаваме на доброто. Хубави думи, ако не се допълваха от пояснението "без да се ядосваме на противното му зло". След отварянето на досието на проф. Юлия Кръстева става ясен смисълът на тази "философия". Аз съм ядосан. Ядосан съм, че учен може да говори за доброто, а да служи на злото. И да се опитва да обясни това философски.

*Александър Йорданов във фейсбук