Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СБОГУВАНЕ: Близките се прощават с 32-годишния Дан Мурешан, син на бившия румънски земеделски министър Йоан Мурешан.
СБОГУВАНЕ: Близките се прощават с 32-годишния Дан Мурешан, син на бившия румънски земеделски министър Йоан Мурешан.

Син на румънски министър умира в Кения, на мястото му назначават човека, взривил “Кеймбридж аналитика”

Собственикът притежавал яхта за $75 млн. и пистолета на Шварценегер от “Терминатор”

Британски лорд, наследник на Виктория и Батенберг, е в съветническия борд

При мистериозни обстоятелства в хотелската си стая в Кения през 2012 г. умира синът на осъдения на 7 г. за корупция бивш министър на земеделието Йоан Аврам Мурешан. 32-годишният Дан Мурешан работел тогава за кампанията на президента Ухуру Кениата от името на фирмата-предшественик на "Кеймбридж аналитика". Това съобщи кенийският сайт “Нейшън”.

Тайнствената смърт на министерския син изплува, след като британската компания се оказа в центъра на международен скандал. Вестниците "Ню Йорк таймс" и “Обзървър” разкриха, че тя е продала данните на 50 милиона избиратели с цел проучване на нагласите и търсене на начин за увеличаване на гласовете за Доналд Тръмп.

Според сайта си "Кеймбридж аналитика" има клонове в много страни.

Най-близките до България централи

се намират в столиците на Румъния и Македония, както и в турския курорт Анталия. Клиенти на фирмата са били управници от Карибите и от Африка, където няма особен контрол върху информацията, която притежава държавата. Това твърдели бивши служители, пише "Ню Йорк таймс".

Загиналият румънски служител на скандалната фирма не е страдал от никакви хронични болести. Смъртта му е абсолютно мистериозна. Работел е като координатор на изборни кампании за клиенти на британската компания. Бил е експерт по политическа комуникация в Тексас, Вирджиния, в Източна Европа и в Африка. Завършил е лондонското Училище по икономика, а после взел

магистратура по политически мениджмънт

и национализъм в университета "Джордж Вашингтон".

На мястото на Дан Мурешан в SCL, компанията - предшественик на "Кеймбридж аналитика", е назначен канадецът Кристофър Уайли, който пръв разказа за използваната схема. Той лично дал идеята.

Авторът на софтуера, с който е копирана информацията, е

психологът от молдовски произход Александър Коган

Живял е в Москва до седмата си година и тогава родителите му заминавали за САЩ. Учил е в Бъркли, Калифорния, в Хонконг и накрая в Кеймбридж, където впоследствие става лектор по психология и психометрика. Според профила му младият учен се интересува от поведенчески анализ.

Той се е оженил в Сингапур и

заедно със съпругата си приема фамилията Спектър.

Не е ясно дали това е името на жена му, или са го избрали по друга причина.

Интересното е, че Коган е асоцииран професор в университета в Санкт Петербург, за което е знаел само деканът на Департамента по психология в Кеймбридж, но

останалите му колеги нямали понятие,

пише в. "Гардиън". Той е получил финансиране от руското правителство, за да изследва "Стресът, здравето и психологическото състояние в социалните мрежи". В своя биография от 2014 г. Коган не споменава финансирането от руското правителство, нито преподавателската си практика в Петербург.

Приложението, създадено от компанията на Спектър/Коган "Глобал сайнс рисърч", предлагало на потребителите да решават тестове, но междувременно се копирали и личните им данни. 270 000 души са го свалили на телефоните си, а информацията била предадена на "Кеймбридж аналитика". УФейсбукФ се извини за това.

"Събитията през последната седмица са истински шок - каза Коган пред Би Би Си. - Според мен по същество съм използван като изкупителна жертва както от "Фейсбук", така и от "Кеймбридж аналитика", при положение че смятахме, че правим нещо съвсем обикновено."

Компанията - майка на скандалната фирма, е свързана с наследник на кралица Виктория. Тя е

прапрапрапрабаба

на лорд Айвър Александър Маунтбатън,

който в съветническия борд на SCL. 57-годишният аристократ освен това е роднина и на руската императрица Екатерина Велика, и на поета Александър Сергеевич Пушкин, както и правнук на брата на българския княз Александър Батенберг.

Лордът не е влязъл в ръководството на дъщерната "Кеймбридж аналитика", създадена през 2015 г. и регистрирана като офшорка в американския щат Делауеър, пише "Ню Йорк таймс".

Въпреки че собствениците не са публични, изданието твърди, че почти всички акции са на мултимилиардера Робърт Мърсър и семейството му. Вероятно заради това на мястото на арестувания след разкритията директор на компанията Александър Никс бяха назначени две от трите дъщери на богаташа.

Ребека Мърсър, която е средната сестра, купила заедно с мъжа си Силвен Мирочников

6 апартамента в сграда на Доналд Тръмп в Манхатън

с изглед към р. Хъдсън, пише УУолстрийт джърнълФ. После го преустроили в мезонет на три етажа (от 23-ти до 25-и), който бие по площ дори Белия дом. Разположен е на 1300 кв. м и има 17 спални. Мирочников е директор на "Морган Стенли". Според медиите по произход той е французин, но фамилията му определено има руско окончание.

46-годишната Ребека Мърсър имала завидно влияние върху американската политика. Смята се, че на нея се дължи уволнението на съветника на Тръмп по национална сигурност Майкъл Флин, обвинен за връзки с Русия малко след началото на мандата на Тръмп. Пак милиардерската дъщеря уговорила президента да вземе в кампанията си Стивън Банън, бившият директор на дясната медийна компания УБрейтбартнюзФ, който после също бе изгонен. В същата платформа фондацията на Мърсър е инвестирала 10 милиона долара, твърдят американски сайтове. Ребека все още се водела акционер в нея.

Най-влиятелната дъщеря на мултимилиардера

е следвала биология и математика в Станфорд и завършила магистратура по мениджмънт и инженерство. Работила е за кратко в хеджфонда на баща си, после родила 4 деца.а

Когато семейството й се свързва с каузите на консерваторите, Ребека поема управлението на

фамилната фондация,

която няма сайт, служители и офиси Като адрес е посочена пощенска кутия в Манхатън до струващия милиони грамаден апартамент на Ребека и Силвен Мирочников. Според "Вашингтон пост" фамилията Мърсър е дала най-малко 36,6 млн. долара за тинк-танк групи на републиканците от 2010 г. насам.

Най-голямата й сестра няма информации дали участва във фамилния бизнес. За Хедър Сю се знае само, че е осъдила и взела 2 млн. долора от един от най-престижните университети в САЩ ЦУ ДюкФ, за това, че не й давали да играе футбол.

Най-малката сестра Дженифър сега навлиза във фамилните дела, след като е посочена заедно с Ребека като директор на "Кеймбридж аналитика".

Баща им Робърт Мърсър, който според УБлумбъргФ притежава 1 милиард долара, е математик, бивш служител на Ай Би Ем, започнал през 90-те години работа по технологии, които използваме сега, като УСириФ и УАлексаФ. Той е един от пионерите на разработките за изкуствения интелект, инвеститор, натрупал милиарди от хеджфонд, специализиран в автоматизирана търговия.

Богаташът се крие

от медиите

и имал изключително странно поведение извън собствения си кръг. Предпочитал компанията на котките пред тази на хората, твърди "Уолстрийт джърнъл".

"Боб вярва, че ценността на хората се измерва според това колко пари могат да направят . казва негов колега пред "Ню Йоркър". - Ако печели хиляда пъти повече от учител, значи струва хиляда пъти повече от него." Може би защото

хеджфондът му оперира с 50 милиарда долара

Името на Мърсър се появи в 8 компании в Бермуда покрай "Досиетата Панама", но той отказал да говори пред в. УГардиънФ по въпроса. Изданието твърди, че хеджфондът му "Ренесанс" е регистриран в САЩ, но на екзотичните острови притежавал т.нар. захранващи фондове.

Милиардерът релаксира в собствената си яхта за 75 милиона долара, наречена УМорски бухалФ, и има колекция от детски влакчета за над 2 млн. долара. Къщата, в която живее със съпругата си Даяна, е в Лонг Айланд в Ню Йорк, казва се ДГнездото на бухалаФ и струва повече от 18 милиона долара. Освен нея има ранчо за 13,6 милиона долара във Флорида и парцел за 3,2 милиона долара в Северна Каролина.

Друго от хобитата на Робърт Мърсър е

да колекционира оръжия,

вкл. пистолета, използван от Арнолд Шварценегер в УТерминаторФ. Имал и огромна картечница. Приятелят на Тръмп е привърженик на смъртното наказание и е дал много пари за връщането му в щата Небраска.

Финансирал е и кампания срещу климатичните промени и глобалното затопляне.

Освен за Тръмп Робърт Мърсър и УКеймбридж аналитикаФ са работили и за кампанията на Великобритания за Брекзит. Количеството събрана информация било направо зловещо, твърди Анди Уигмор, директор по комуникациите на Leave.eu, чийто шеф бе Найджъл Фарадж. Данните били използвани, за да се изпращат персонални реклами към всеки потребител.

Мърсър направил контакт между УКеймбридж аналитикаФ и британския националист. "Помогнаха с голяма готовност, защото Найджъл е добър приятел на семейство Мърсър. И Мърсър ни запозна. Каза: "Знам една компания, която може да ви е полезна". Забелязваха се паралели между това, което те се опитваха да направят в САЩ, и това, което ние се опитвахме да направим. Обменихме много информация", призна Уигмор.

Служителите на офшорката обучили антиевропейски настроените британци как да изграждат портрет на потребителите в социалните мрежи чрез лайковете.

"Употребата наа изкуствен интелекта разкрива всякакви неща за човека, по какъв начин той може да бъде убеден в дадена кауза", твърди Анди Уигмор. Предполагало се, че в приятелския кръг на набелязания потребител ще има хора с подобни интереси и така построили стратегията си.

Офисите на "Кеймбридж аналитика" бяха претърсени, но дейността на фирмата не е забранена, тъй че тя може да се опита да повлияе и върху друг тип аудитория.

КОНТРОЛ: Робърт и Ребека Мърсър имат голямо влияние върху американската политика.
КОНТРОЛ: Робърт и Ребека Мърсър имат голямо влияние върху американската политика.
МОЗЪК: Авторът на приложението, източило данните на 50 милиона души, Александър Коган е от молдовски произход.
МОЗЪК: Авторът на приложението, източило данните на 50 милиона души, Александър Коган е от молдовски произход.
АРИСТОКРАТ: Лорд Маунтбатън, който е роднина на кралица Виктория, на императрица Екатерина Велика и на брата на Александър Батенберг, е бил в съветническия борд на компанията - предшественичка на “Кеймбридж аналитика”.
АРИСТОКРАТ: Лорд Маунтбатън, който е роднина на кралица Виктория, на императрица Екатерина Велика и на брата на Александър Батенберг, е бил в съветническия борд на компанията - предшественичка на “Кеймбридж аналитика”.