Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б. Колов (на 65 години) за убийство на свой колега.

Колов е стар,опитен ловец от 1986 г., за което притежавал разрешение.

Рано сутринта на 10.12.2016 г. ловната дружинка от с. Котеновци, област Монтана, се събрала в къща в края на селото, използвана за сборен пункт. За провеждане на групов лов на дива свиня било издадено разрешително за местността „Голяма глава“.

Мъжете взели общо решение да ловуват в местността „Лозята“, различна от определената в разрешителното, като било извършено разпределяне на участващите по функции – „гоначи“ и ловците „на пусия“.

Задачата на „гоначите“ била да тръгнат от трафопоста извън селото, като се разпределят на разстояние в права редица. Подредени по този начин, те трябвало, заедно с ловджийките си кучета, да тръгнат към останалите.

На свой ред ловците „на пусия“ се придвижили към местата си с автомобили на далечни разстояния, както един от друг, така и от мястото, откъдето трябвало да тръгне другата група.

Колов, заедно с П.Н., останал в местността „Лозята“, близо до място, наричано „Пчелина“. Другите ловци се намирали на отдалечено разстояние от тях. Двамата известно време вървели по черен път, след което П.Н. навлязъл в място с растителност от храсти и дървета.

В един момент кучето на обвиняемия започнало да лае и се насочило към обраслото място. Колов видял, че храстите се раздвижват и решил, че това е предизвикано от дивеч. Без да се увери какво се крие зад гъстата растителност, той произвел изстрел с ловната си пушка „ИЖ“. Там обаче по това време се намирал колегата ну П.Н. От изстреляния патрон се разпръснали метални проектили (сачми), които попаднали в главата и гърдите на пострадалия, който паднал на земята и починал на място.

Впоследствие, в хода на досъдебното производство, от заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза е било установено, че пряката и непосредствена причина за смъртта на Н. е причиненото от сачмите разкъсване на мозъка, белия дроб и сърцето, в резултат на пробивното им действие.

С отправянето на изстрел по неясно видима цел, както и използването на сачми с диаметър над 6 мм при провеждането на групов лов на дива свиня с гладкоцевно оръжие, при разрешена употреба само на боеприпаси тип „куршум“, Колов действал в разрез с установените правила. Въпреки, че обвиняемият е ловец с дългогодишна практика, причинената от него смърт на човек се дължи на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, каквато е лова.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.