Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ажда Ибрахимова била издебната, докато се прибирала от работа.  СНИМКА: ЛИЧЕН ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА АЖДА ИБРАХИМОВА
Ажда Ибрахимова била издебната, докато се прибирала от работа. СНИМКА: ЛИЧЕН ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА АЖДА ИБРАХИМОВА

Ажда Ибрахимова била издебната, докато паркирала колата си

36-годишна сладкарка, въртяща семеен бизнес с мъжа си, беше залята с киселина от маскиран пред дома си в центъра на София в понеделник около 21,20 часа. Тя е в “Пирогов” с тежки изгаряния. Ажда Ибрахимова точно слизала от колата си, когато мъж с качулка лиснал веществото в лицето ѝ и избягал.

Свидетел на бруталното нападение станал Георги Пачеджиев. “Отивах да изхвърлям боклука и видях в гръб мъж с качулка”, каза пред “24 часа” 26-годишният мъж. След секунди той видял Ажда да паркира колата си пред дома си на бул. “Александър Стамболийски” 175 и да слиза от нея. Видял и как нападателят изминал тичешком десетината метра, залял я и за секунди избягал. “Беше

висок към 180 см,

според мен в

активна възраст,

защото избяга много бързо”, описа мъжа Пачеджиев. Той чул счупване на стъкло и всичко станало в пушек. Пачеджиев не видял съда, в който била течността, но успял да извика по нападателя. Засега не е сигурно дали веществото е било основа или киселина, но второто е по-вероятно, казаха запознати. 

Мария Ахтарова живее до Джума и Ажда. Тя никога не е чувала семейството да се кара и смята, че мотивът за престъплението е свързан с бизнеса на двойката.
Мария Ахтарова живее до Джума и Ажда. Тя никога не е чувала семейството да се кара и смята, че мотивът за престъплението е свързан с бизнеса на двойката.

Младежът веднага се притекъл на помощ на Ибрахимова, която пищяла от болка, от дима очите на хората близо до пострадалата започнали да сълзят, някои се разкашляли.

“Аз бях на няколко метра от самото действие, метнах каквото държах в ръце, свалих си якето, за да може тя да избърше течността, и извиках към нападателя, което изкара доста от съседите. Те донесоха вода, за да ѝ помогнем да се измие”, описа ситуацията Георги, който като бивш гребец се научил да оказва първа помощ. 

36-годишната жена била нападната, след като слязла от колата си. По вратата на автомобила се виждаха следи от мястото, където е попаднала киселината.  СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
36-годишната жена била нападната, след като слязла от колата си. По вратата на автомобила се виждаха следи от мястото, където е попаднала киселината. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Спортистът избърсал лицето на Ибрахимова с якето си, а жената казала само, че страшно много я болят очите и тялото, но по никакъв начин не споменала кой може да е нападателят. Едва като оказали помощ наАжда, Георги се обадил на тел. 112, а полицията и Бърза помощ дошли за максимум 7 минути.

Линейката закарала Ибрахимова в “Пирогов”. От болницата съобщиха, че жената е била интубирана и стабилизирана. Тя е с 25% изгаряния, основно по устата, носа, очите, лицето и главата. Има и по тялото. Засега не е разпитана като свидетел, тъй като състоянието ѝ не го позволява.

Записите от околните камери не помогнали на полицията, тъй като било тъмно, а

нападателят се

виждал само в гръб

Мъжът на Ажда - Джума Юзчелик, също не бил полезен на разследващите. Той е турски гражданин и въпреки че отдавна живеел в България, едва говорел езика.

Джума и Ажда имат 15-годишна дъщеря. За разлика от него Ибрахимова е туркиня, но родена в България. Навремето баща ѝ работел в Кремиковци и служебно получил апартамент. Разведен е с майка ѝ, която живее в Кърджали. Семейството се нанесло в апартамента, пред който станало нападението, преди десетина години. Тогава Джума още работел в сладкарски цех и заради ниските доходи наели само една стая от жилището.

Мъжът обаче напуснал работа и заедно с Ажда отворили собствен цех. Започнали да зареждат малки сладкарници, отворили и собствена на адреса на пекарната на ул. “Цар Симеон” в София, разказа съседката Мария Ахтарова.

Продавачката в семейната сладкарничка не знаеше нищо за нападението над шефката си.
Продавачката в семейната сладкарничка не знаеше нищо за нападението над шефката си.

Продавачката в малката сладкарничка не знаеше нищо за нападението и каза, че вероятно шефът ѝ е на разпит в полицията. 

ГЕОРГИ ПАЧЕДЖИЕВ
ГЕОРГИ ПАЧЕДЖИЕВ

Ахтарова пък научила за нападението от медиите в понеделник вечерта. “Едва сутринта разбрах, че моята съседка е залята”, каза комшийката. Тя обясни, че след като бизнесът на семейството потръгнал преди 4-5 г., те взели целия апартамент под наем. Били тихи и кротки, никога не се чували скандали. Двамата работели неуморно, излизали рано и се прибирали към 21 часа. Търсели и да си купят собствен имот, но предпочитали да е къща с двор.

“Само се надявам да прескочи трапа, тя има сестра в Германия. Дано отиде там да се лекува”, каза Мария. Жената смята, че бизнесът на семейството е вероятният мотив за нападението. Тя чула, че двамата са отворили и втори цех.

“Работим по всички версии - и за личен мотив, и за нещо, свързано с бизнеса”, казаха за “24 часа” криминалисти. Те обясниха, че при проверка на фирмите на Джума не излязло нищо съмнително.

Нямали данни и Ажда да е имала любовник, но било по-вероятно мотивът за нападението да е личен.

“Вижте, нападателят е знаел къде живее. Бил е наясно и по кое време се прибира”, обясни един от източниците ни. Той посочи, че се надяват да получат по-пълна картина за случилото се и евентуален мотив за престъплението, след като разпитат Ибрахимова. Вероятно това ще стане след 2-3 дни.