Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След руската терористична атака в Солсбъри срещу бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря, е логично да се очаква, че Русия ще ескалира своите терористични практики. Това е причината Григорий Родченков – бивш ръководител на Московската антидопингова лаборатория, да се срещне с американски конгресмени и сенатори с маска на лицето.

Благодарение на неговите разкрития светът научи, че руските власти са създали система за прикриване на допинг престъпленията на свои спортисти. Затова и Световната антидопингова агенция (WADA) лиши Русия от участие на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Забранено бе изпълнението на руския национален химн и дефилирането на руски спортисти с националния флаг. Дори дрехите на руските спортисти бяха без национални отличителни знаци. Това бе най-мирният начин да се покаже на наглата кремълска върхушка, че е преминала всякакви морални граници. Самозабравила се е, заради успех „на всяка цена”, заради алчност и болна мания за „победа”.

Григорий Родченков е споделил с конгресмени и сенатори информацията, която притежава. Според сенатор Кори Гарднър „разказът на д-р Родченков е още един пример за готовността на Кремъл да нарушава международните правила и стандарти”. По този повод руското издание „Газета.ру” публикува статия с показателно заглавие:

„СЛЕДВАЩИЯТ СЛЕД СКРИПАЛ: В САЩ СЕ СТРАХУВАТ ЗА РОДЧЕНКОВ.”

Това заглавие е косвено признание за случилото се в Солсбъри.

Родченков е с пластична операция на лицето. Последното му изявление е също скандално. На олимпиадата в Москва през 1980 г. допинговата система е била сходна с тази, която се е използвала на олимпиадата в Сочи през 2014 г. като висши ръководители на спорта и на КГБ в СССР са осъществявали и контролирали процеса на подмяна на мръсните проби на съветските състезатели с чисти. Системата е работела и на олимпийските игри в Сеул през 1988 г.

Но специално на любителите на „Оскарите” у нас ще припомня, че на 5 март тази година създаденият на основата на показанията на Григорий Родченков документален филм „Икар” на британския режисьор Брайън Фогел бе удостоен с наградата "Оскар" в категорията "Най-добър пълнометражен документален филм". Важен и зрелищен епизод във филма е този, в който режисьорът разговаряйки с Родченков чува от него: „ВЛАДИМИР ПУТИН ЩЕ МЕ УБИЕ”. След което Фогел реагира очаквано: „ДЯВОЛ ДА ГО ВЗЕМЕ!”

При получаването на „Оскар” създателят на „Икар” заяви: „Да, това е филм за Русия, но по-важното е, че той казва истината”. Русия отрича тази истина. И ще продължи да я отрича, както отрича и опита за убийство на Сергей Скрипал. Но руското отрицание не прави руското престъпление несъществуващо.

*Александър Йорданов във фейсбук