Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Божидар Димитров с дъщеря си на прием в резиденция “Бояна” по времето, когато бе шеф на НИМ.
Божидар Димитров с дъщеря си на прием в резиденция “Бояна” по времето, когато бе шеф на НИМ.

Бившият директор на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров е подписал договори с фирма на дъщеря си и племенниците си, която е получила близо 35 000 лева, и то за несвършена работа.

Това е установила Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която уличава Димитров в конфликт на интереси.

Проверката срещу Димитров започнала през 2015 г., след като комисията се самосезирала по медийни публикации. В тях пишело, че НИМ бил в договорни отношения с фирма “Акшаена-2007”, която е собственост на дъщерята на Божидар Димитров Мария и неговите племенници Атанас Атанасов и Тодор Тодоров.

Проверката установила, че през април 2015 г. директорът на НИМ подписал договор с фирмата за изработването на каталог на колекция на предприемача Добромир Петров в тираж от 1000 броя за 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г.

Въпреки че в контракта се предвиждало половината от парите да се платят авансово, а останалите 50% - 5 дни след предаването на готовите каталози, второто плащане станало 2 месеца след първото. Двете платежни нареждания подписал лично Божидар Димитров, установява комисията.

Същевременно

музеят получил

само половината

от поръчаните

и заплатени каталози, и то на 17 октомври 2017 г., повече от две години след срока в договора.

От антикорупционната комисия така и не открили да е представен протокол за предаване на остатъка от каталозите. Нямало информация и за представяне на колекцията в музея.

Въпреки това бившият шеф на музея сключил и втори договор с фирмата на дъщеря си, който бил за печатно издание в тираж от 1000 броя за 15 000 лева. Фирмата обаче този път коректно предала всички бройки и получила уговорените пари. Платежните нареждания пак подписал Божидар Димитров.

Вътрешните правила за финансовото управление на музея предвиждали директорът да упълномощи свой заместник да подпише договорите, отвеждайки се от вземане на решение в конфликт на интереси. Димитров обаче не се е оттеглил.

При нито един от

двата договора

няма подадена и

декларация за

конфликт на

интереси,

посочват от КПКОНПИ.

През есента на м.г. около историка се разрази скандал, след който той хвърли и оставка. Тогава депутати от БСП отправиха въпроси към министъра на културата Боил Банов за договорите, сключвани от НИМ. Обвиниха и Димитров в конфликт на интереси. Червените изразиха съмнения около проекта за възстановяване на археологическите структури в резерват “Плиска”.

За целта било създадено дружество “Плиска”, чийто председател е племенникът на Димитров Тодор Тодоров. Сдружението е 100% частна собственост и се финансира от членски внос, установява комисията. И допълва, че то се занимава с археологически и исторически проучвания, консервация и реставрация на значими паметници на културата в Плиска.

По този случай КПКОНПИ не е установила конфликт на интереси, тъй като между НИМ и сдружението не били подписвани договори.

Решението на

антикорупционната

комисия може да

бъде оспорено

пред Софийския административен съд и Върховния административен съд. Ако те го потвърдят, на Димитров ще бъде издадено наказателно постановление за няколко прегрешения.

Първо - за конфликт на интереси при подписването на двата договора. Той се наказва със санкция от 5000 лв. до 7000 лв., при повторност – от 7000 лв. до 10 000 лв.

Ще му се търси отговорност и за подписите му на платежните нареждания. Санкцията за това е отнемане на възнаграждението му за работните дни, в които се е подписал на документите.

Историкът може да бъде глобен и за неподаване на декларации за частен интерес. Нарушението се наказва с от 1000 до 3000 лв., при повторност от 3000 до 5000 лв.

Той: Каква фирма на дъщеря ми? Фирмичка, която бързо фалира

Изборът на фирмата, на която е възложена изработката на каталог, е бил съобразен само със срока, в който е трябвало да бъде издаден той, за да се реализира дарение от строителния предприемач Добромир Петров”, разказа пред “24 часа” проф. Божидар Димитров.

И добави: “Предметите остават в полза на държавата. Каква фирма на дъщеря ми? Фирмичка. Книжката е отпечатана, а фирмичката фалира бързо. Знам кой е направил този донос.”

“Добромир Петров имаше ценна колекция от антично стъкло - рядко се натъкваме на толкова запазени предмети при разкопки, и керамика - над 100 униката, поиска да дари своята колекция на НИМ. Обадиха ми се от ДАНС в 1 ч през нощта да я приема. Отворих музея. Научих, че човекът, който ми предложи това преди 3 г. - Андрей Младенов, ръководител на звено в полицията, е преместен. Не му отказах. Условието беше да се издаде бързо каталог на находките, преди да се осъществи дарението. Това струваше на дарителя 20 хил. лв. - спонсорски, и той ги даде”, обясни той за връзката си с Петров, който според него сега работи в чужбина. “Човекът изчезна”, казва историкът. Но колекцията му, която е много ценна, е във фондовете на НИМ. Не са ползвани държавни пари, твърди проф. Димитров.