Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицията е обкръжила супермаркета в Треб.
Полицията е обкръжила супермаркета в Треб.

Похитителят мароканец бил от “Ислямска държава”

Най-малко трима души бяха убити и 12 ранени, един от които тежко, при заложническа драма в супермаркет в южния френски град Треб близо до Каркасон, съобщи в. “Дейли телеграф”. След часове напрежение в късния следобед полицията щурмува сградата и ликвидира похитителя. При акцията пострадаха двама полицаи.

Мъжът, взел заложниците, твърдял, че е вдъхновен от “Ислямска държава”, крещял “Аллах е велик” и

заплашвал

да избие всички

По-късно бе потвърдено, че той е на 26 г. и е от марокански произход. Бил е следен от френското разузнаване заради радикални възгледи. Искал последният оцелял през 2015 г. атентатор от Париж Салех Абдеслам да бъде освободен. Джихадистите поеха отговорност за атаката.

Премиерът Едуар Филип определи инцидента като терористичен акт. Президентът Еманюел Макрон, който е в Брюксел, наредил на вътрешния министър Жерар Коломб веднага да тръгва към Треб. Макрон заяви, че след няколко часа ще е в Париж и ще вземе необходимите мерки.

Полицията откри колата на похитителя, който по-рано през деня бил замесен и в стрелба срещу четирима полицаи в Каркасон, които правели крос, предаде АФП. Един от тях е ранен в рамото. Мароканецът опитал да премаже полицаите и като не успял, започнал да стреля по тях.

Източници на Ройтерс посочват, че в супермаркета “Супер U” са били похитени 8 души. Няколко часа по-късно кметът на Треб съобщи, че те са били освободени, но нападателят останал вътре заедно с един полицай на 45 г., който приел да бъде заменен срещу цивилните. Според свидетели многократно от време на време се е чувала стрелба. Мароканецът бил

въоръжен

с ножове,

огнестрелно

оръжие и

гранати

Повечето посетители и служители на супера все пак успели да избягат още в началото на заложническата драма. Източници от полицията посочили, че убитите са били застреляни в главата. Третата жертва била открита в ров близо до казармите, където било стреляно по полицаите. Става дума за шофьор на кола, която нападателят откраднал.