Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Науката тепърва започва да проучва хората-амфибии

Бариерите и границите падат първо в ума и психиката

Всеки, който практикува фрийдайвинг или свободно гмуркане без кислороден апарат спокойно може да се нарече медицинско чудо, това е изводът до който стигат медиците и учените, цитирани от "Поулярна наука". Те са впечатлени от факта, че мъжете-шампиони в този спорт могат да задържат дишането си до 11 минути, а жените 9, като междувременно достигат екстремни дълбочини.

В най-чистата дисциплина на фрийдайвинга, когато състезателят се спуска без плавници, без абсолютно нищо, разчитайки само на ръцете и краката си, Уилям Трубридж достига невероятните 124 м.

Според сайта на световната организация по фрийдайвинг сегашният рекорд при мъжете е 214 м в категорията No limit и е на Хърбърт Нич.

Той се спуска с нещо като шейна, която се движи по въже с висока скорост, за да го свали до съответната дълбочина. Там се надува бутилка, пълна с газ, все едно балон, който бързо изкарва спортиста на повърхността.

Хърбърт Нич се спуска и на 244 метра

при нов опит за рекорд край бреговете на Санторини, но не успя да изплува и получи 8 микроинсулта, от които дълго се възстановява.

На поляка Матеус Малина принадлежат други постижения на един дъх. С моноплавник той плува 300 метра, а 237 преодоля без плавници, като и двата му рекорда са в басейн.

При жените Наталия Молчанова успява да издържи без въздух 9 минути. С щипки тя преодолява 237 м. За съжаление най-титулуваната дама във фрийдайвинга с 41 рекорда се удави през 2015 г. по време на гмуркане край Ибиса. Тялото на 53-годишната състезателка така и не бе открито.

Защо учените искат да проучват тези хора- амфибии?

На 10 метра дълбочина дробовете се свиват с 50 процента, а налягането е 2 бара. на 25 метра, налягането вече е три бара и половина. Интересното е, че при това натоварване автомобилните гуми се пукат.

Човешкото тяло обаче е много адаптивно към всички тези предизвикателства.

Затова лекарите смятат, че всички тези хора-амфибии са някакво изключение, което спокойно може да се окачестви като чудо на медицината. Най-малкото защото в подобни условия малцина могат да понесат такъв стрес и екстремно натоварване. Някои дори сравняват този спорт с изкачването на Еверест, който е на 9 км над морското равнище.

Дори покоряването на този най-висок връх да е без кислороден апарат, в океана ситуацията е много по-различна. Там всичко се развива страшно бързо заради големите разлики в налягането.

Така например ако човек се спусне само на 10 м дълбочина в морето, той трябва да понесе една допълнителна атмосфера. Което е два пъти повече от това, с което е свикнал на повърхността.

Но след всеки 10 м практикуващият фрий-дайвинг поема още една атмосфера. Да не говорим какво става с тялото, когато стигне 100 м или повече метра дълбочина.

Според медици всичко това се отразява на физиката, на анатомията, на кръвообръщението, на психиката, на нервната система, въобще на всичко. За учените това са допълнителни фактори, които още повече затрудняват гмуркача и той трябва прецизно да калкулира като шахматист всички параметри.

В началото медиците били убедени, че човек не може да стигне повече от 30-40 м дълбочина. Тезата им била, че белите дробове няма как да се справят с по-голямо натоварване.

Фрийдайвърите обаче решили да ги опровергаят.

Според Мартина Амати, която отдавна практикува този спорт, причината за преминаването на тази граница е чисто ментална. За нея всичко е в ума и първо там падат големите бариери.

Всъщност именно това е невероятното при фрийдайвинга, защото той не зависи толкова от физическите способности на човека, а по-скоро от менталните му умения и тренировките на психиката.

Учените са впечатлени, че при този спорт се преминават всички граници и състезателите изоставят далеч зад себе си всички зони на комфорт. Като паралелно с това остават напълно осъзнат за всичко което се случва с телата им и около тях.

Какво всъщност се случва в тази сива зона между живота и смъртта? Медицината тепърва започва да проучва границите на изключителните хора-амфибии.

А ако искате да съпреживеете историята на Теодора Балабанова, която се гмурна на 233 метра и се превърна в единствената жена, достигала толкова далече в бездната, подкрепете кампанията на Pronews за събиране на средства за завършване на документалния филм "233 метра между живота и смъртта"