Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2014 г. Джон Оливър сяда лице в лице със Стивън Хокинг за интервю и задава въпроса: "Вие твърдите, че може да има безкрайно много паралелни вселени. Това означава ли, че има свят, в който аз съм по-умен от вас?"

"Да", отговаря Хокинг, но не спестява нищо на водещия: "Съществува и такава, в която вие сте забавен."

Професорът е не само един от най-добрите космически умове - той е добре познат и със страхотното си чувство за хумор и обичта си към поп културата. Появява се в предавания като "Семейство Симпсън", "Теория за Големия взрив" и "Късното шоу но Конън О'Брейн" и оставя дълбока следа в съвременния свят.

Тези изяви съвпаднаха с решителния и остроумен дух, който определяше личността на Хокинг, както и с неговата всеобхватна теоретична работа. Хуморът обаче не беше само част от характера му, но и ключ за преодоляване на дегенеративната моторно-невронна болест, с която се бори от 1963 г.

През 2016 г. в сесия от въпроси и отговори Хокинг споделя, че "неговата работа и чувството му за хумор го държат жив".

"Когато навърших 21 години, очакванията ми бяха намалени до нула", казва той. "Беше важно да разбера какво имам. Също така е важно да не се ядосвате, без значение колко труден е животът ви, защото може да загубите надежда, ако не можете да се смеете на себе си и на живота като цяло."

Появите на Хокинг по телевизията провокира точно това чувство за самоирония и чисто забавление.

"Твоята теория за Вселената във формата на поничка е интригуваща, Хоумър - каза Хокинг на бащата от "Симпсън" в епизод от 1999 г. - Може да се наложи да я открадна."

"Уау!", отговаря Хоумър. "Не мога да повярвам, че човек, за когото никога не съм чувал, си говори с мен."

"Професор Хокинг, чест и привилегия е за мен да Ви срещна, сър", казва Шелдън в "Теория на големият взрив", треперейки. "Знам", отговаря ученият. Той показваше същия ентусиазъм и извън екрана.

В туитър Робърт А. Макнейс, доцент в катедрата по физика в университета “Лойола”, Чикаго, припомня, че прекарва нощта на "вечеря и напитки, а след това и караоке" с известния космически мислител. Към края на вечерта Макнейс пише в профила си, че той е решил да попита до колко часа Хокинг и неговата медицинска сестра планират да останат.

"Докато батериите на стола не се изтощят",

отговаря жената от името на Хокинг, който няма никакво намерение да прекъсва купона. През 2009 г. професорът организира собствено парти с шампанско в Кеймбридж.

Леят се бутилки с алкохол, балони се реят из цялата стая. Но имаше и уловка: Хокинг така и не изпрати поканите преди края на забавата. По-късно в клип в ютюб професорът споделя, че купонът не е бил предназначен за съвременниците му, а за бъдещи пътешественици във времето.

"Надявам се, че копията на поканите в една или друга форма ще оцелеят в продължение на хиляди години - обяснява Хокинг във видеото. - Може би един ден някой, който живее в бъдещето, ще намери информацията и ще използва машина за времето, за да се върне на моето парти, доказвайки, че пътуването във времето един ден ще е възможно."

За жалост така и никой не се появява. "Какъв срам", казва по-късно той.

"Надявах се, че бъдещата Мис Вселена ще мине през вратата"

През 2016 г. космологът изтъква, че ще бъде "ужасна грешка" да пренебрегнем популизма зад гласовете за Брекзит и явлението “Доналд Тръмп” в САЩ.

По време на наградите на ИТВ "Гордост на Великобритания" професор Хокинг казва на Тереза Мей: "Всеки ден се занимавам с трудни математически въпроси, но моля те

не ме карай да помогна с Брекзит"

А докато в САЩ вървят президентските избори, космологът представя новия си проект за пътуване в Космоса. Тогава го питат как би изглеждал интелигентният живот, а той доказва, че е също толкова забавен, колкото и умен, намеквайки за глупостта на Тръмп в разговора:

"Какво прави човешките същества уникални? Някои казват, че това е езикът или уменията. Други казват, че е способността за логична мисъл. Очевидно те не са срещнали много хора."