Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Шампион е Пазарджик - там хем са оранжеви,

хем без знаци. Сред нарушителите са също Хасково,

Стара Загора, Благоевград

l До 30 юни АПИ и кметовете трябва да ги оправят

2\3 от пешеходните пътеки у нас са направени с фрапиращи нарушения на наредбите, а кметовете и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) до 30 юни трябва да ги поправят.

Това обявиха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев и регионалният Николай Нанков в четвъртък. Ако кметовете не изпълнят предписанията, ще бъдат глобявани от 2 до 7 хил. лв. по Закона за МВР.

На 27 декември 2017 г. прокуратурата възложи на МРРБ и МВР проверка на всички зебри в България след няколко инцидента, при които хора бяха убити при пресичане. Оттогава са

проверени

14 000

пешеходни

пътеки

на териториите на общините и по републиканската пътна мрежа.

Липсващи знаци, неправилно разположение и маркиране, както и грешна сигнализация са сред най-често срещаните нарушения. 

“За първи път имаме пълна картина на състоянието на пешеходните пътеки за цялата страна. Областите Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Варна са сред най-големите нарушители. Те ще получат конкретни предписания”, каза вътрешният министър Валентин Радев.

“Това е срамен списък на нарушителите, защото тук става дума за човешки животи”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той посочи, че при наказателни дела нарушителите често оспорват законността на зебрата, на която са блъснали човек, заради липсата на знак, изтрита маркировка и други формалности.

Прави впечатление, че областите - системни нарушители, са от по-развитата южна част на България. Областите от Северозапада - Видин, Монтана и Враца, не са отбелязани в нито една от позорните карти.

1501 са зебрите, които са неправилно маркирани. Това означава, че или са оцветени с различен от бялото цвят - жълти, сини, оранжеви, или маркировката е износена.

Шампионът по неправилно оцветени зебри е Пазарджик - 228 в областта. “Там положението е “Оранжево небето, оранжев и градът”.

Може би това е

естетическото

разбиране на

кмета,

но то е в разрез с наредбите”, каза Сотир Цацаров. Останалите “цветни” области са Бургас (166), Хасково (146), Стара Загора (116) и Благоевград (102). 

18% от всички зебри са изградени там, където движението се регулира от светофари. Варна, Кюстендил, Стара Загора и Перник са първенци по зебри, дублирани със светлинна сигнализация.

По закон зебрите трябва да са разположени на разстояние над 250 м една от друга. Повече от половината - 53%, са направени в нарушение на разпоредбите, показва проверката. Най-гъсто са разположени в София-град, Варна, Бургас и Благоевград.

Над 10 хил.

пешеходни

пътеки нямат

знаци и

задължителната

сигнализация

В Бургас, Варна, Пазарджик, Пловдив и София-област има най-много такива.

Освен при пешеходните пътеки тип “зебра” нарушения има и при т.нар. прекъснати пътеки, които са общо 2674. И тук отново шампион по нередности е Пазарджик - липса на знаци и сигнализация, неправилна маркировка и разстояние една от друга.

Същото е положението и при повдигнатите пешеходни пътеки, които са най-малко - 980. 

80 пешеходни пътеки от републиканската пътна мрежа ще бъдат премахнати, съобщи регионалният министър Николай Нанков. Те са ненужни и повечето са на магистрали. Една от тях е на АМ “Тракия” на влизане в София. 80% от всички 3531 пешеходни пътеки под контрола на МРРБ не отговарят на изискванията, сочи проверката. Причината е наскоро въведеното условие, че на зебрата трябва да има надпис “Погледни” със стрелка, противоположна на посоката на движението на колите. В 12% от случаите са използвани бои с цвят, различен от белия, а в 7% са на разстояние по-малко от 250 м. Нередностите ще бъдат поправени и това ще струва 3,7 млн. лв., обяви Николай Нанков. Министърът на вътрешните работи изрази готовност МВР да помага финансово с пари от глоби.

Кметът на Пазарджик:

До 22 май ще са бели

10 тона боя ще бъдат доставени в града

ЛЮБО ИЛКОВ

Издал съм заповед и започваме демаркиране на пешеходните пътеки и цялата пътна маркировка в Пазарджик и общината според нормативните изисквания, съобщи преди дни кметът Тодор Попов.

За пребоядисване в бяло на пътната маркировка чрез обществена поръчка в Пазарджик очакват доставката на 10 т сертифицирана бяла боя.

Служители на общината и полицаи са извършили пълно обследване на пътните маркировки в района и са направили промени там, където е необходимо. Има и изготвен график, според който пребоядисването на маркировката ще започне на 2 април и трябва да бъде завършено до празника на Пазарджик, който е на 22 май.

Тодор Попов обясни, че преди години, когато пешеходните пътеки в Пазарджик са били боядисани в жълто, тогава това не е било нарушение в действащата наредба.

Използването на жълта боя за маркиране на пешеходните пътеки имаше за цел по-добра видимост и заостряне на вниманието на шофьорите, особено в тъмната част на деня, за предотвратяване на катастрофи, каза кметът Попов.

Цацаров: Регистър на зебрите и строги санкции за длъжностни лица

“Не насърчавам споделената отговорност да размива конкретната отговорност на всяка от институциите. Трябва да се засили превенцията.” Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров при представянето на данните от проверката на пешеходните пътеки. Той е разпоредил на МРРБ да изготви регистър на зебрите в страната. 

Министър Нанков се ангажира Агенция “Пътна инфраструктура” да го направи до 30 април. След това с информация от МВР регистърът ще бъде допълнен със зебрите в населените места и общинските пътни мрежи.

“До 30 юни трябва да има и предложения за законодателни промени, за да се направи експертна оценка на пешеходните пътеки, да се разпорежда на местната власт да ги привежда в изправност и да се въведат строги санкции, без значение на каква длъжност е този, който не го е направил”, каза Сотир Цацаров.

След 30 юни ще има и нова проверка на зебрите в страната, но само там, където има най-много нарушения.

76 убити на зебри от 2013 г. досега

26 души са убити на пешеходни пътеки в България през 2017 г., сочи статистиката на МВР. Над 4 пъти е увеличението на жертвите в сравнение с 2016 г. Тогава са били прегазени и са починали 6 души.

За 5-те години от 2013-а до 2017-а убитите на зебри са 76 души, показва справка на Института за пътна безопасност. Любопитна подробност е, че до 2015 г. няма нито един загинал на пешеходна пътека извън населено място. За 2017 г. са 4. 

Общо загиналите пешеходци през 2017 г. са 157, а ранените са 1800. В тази статистика преобладават жертвите, които са пресичали неправилно. Инцидентите с МПС и пешеходец са 1847. През 2016-а са били по-малко - 1759 инцидента, 114 загинали и 1729 ранени.

“Отчита се увеличаване на броя на произшествията, загиналите и ранените от вида “блъскане на пешеходец”. Запазва се тенденцията за занижен контрол над поведението на пешеходците като участници в движението. Високият дял на травматизма се дължи на конфликтността между пешеходното и автомобилното движение, на необезопасяване на най-рисковите участъци и кръстовища в населените места и на ниското ниво на транспортна култура и дисциплина на пешеходците и водачите”, пише в анализа на Пътна полиция за 2017 г.