Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сигналите за случая в Добрич вече са при Сотир Цацаров, който до дни ще провери всичко на място

Съдия от Районния съд в Добрич е потвърдил пред свои съграждани, че е отнесъл на окръжният прокурор Пламен Николов четири автомобилни гуми, но “той преди това свършил работата”. По думите му те били от небезизвестния в добружджанския град Атанас Атанасов – Атлантата – стар познайник на полицаи, прокурори и съдии. Качеството на гумите било “среден клас”.

Заради обвиненията в корупционни практики "168 часа" потърси Николов, който отказа коментар, въпреки първоначалната уговорка и 3-седмичното изчакване.

Окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов
Окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов

Компетентните органи в София ще уточняват дали окръжният прокурор е взел дар. Те ще трябва да изяснят и получил ли е подарък обзавеждане на баня за няколко хиляди евро от “бизнесмена с гумите”? Както и къде са веществените доказателства по дело за наркотици и защо приключва без действия

досъдебно производство за палеж на лека кола

По всички тези казуси има сигнали при главния прокурор, показа проверка на “168 часа”.

Преди години срещу Атлантата е имало разследване за източване на ДДС в особено големи размери. Същото е прекратено от Пламен Николов. Според свидетели обвинителят получава 4 автомобилни гуми. Автомобилните гуми са отнесени от кръстник на Атлантата, който сам си го признава.

Неофициално се твърди се, че след прекратяването на разследването, е бил извършен и ремонт на банята на прокурора за няколко хиляди евро.

Защо не се ползват свидетелски показания?

Част от свидетелите по проверките
Част от свидетелите по проверките

През 2007 г. в Добрич е опожарен личния автомобил на частен съдебен изпълнител. Той трябвало да се разпореди с недвижим имот на Атлантата заради натрупани задължения. Наблюдаващ прокурор по делото е Пламен Николов. Самото разследване зацикля и години наред по него не се случва нищо. До последната, когато е открит човек, присъствал на разговор на Атлантата, свързани с подготовката на палежа.

Месеци, след като дава показания пред съдия, без никакви последвали действия от страна на наблюдаващия прокурор, делото е прекратено.

Мотивът - изтичане на давността

На 22 август м.г. окръжният съд връща казуса за ново разследване. Представителят на обвинението, който по закон е задължен да изясни истината – в случая Пламен Николов, обжалва връщането за допълнително разследване.

Преплитал ли е Пламен Николов служебните си ангажименти с политически интереси на трети лица, тепърва ще се изяснява. Вече се знае, че едно от обвиненията против ексдепутата от ГЕРБ Живко Мартинов е за опит да бъде свалена наказателната отговорност от бивш зам.-министър за участието му в тежък пътен инцидент. Фактът беше огласен от главния прокурор Сотир Цацаров, който сподели, че Пламен Николов е свидетел срещу Живко-суджука “защото бил притискан от депутата”. Както знаем окръжният прокурор не само не е уведомил главния, но и не е предприел никакви действия спрямо Мартинов. Той е засичан от добричлии с Живко Мартинов и се оплаквал, че “главният насила го направил прокурорски свидетел”.

По данни на “168часа” Живко Мартинов е изисквал информация от окръжния прокурор поне по още едно дело – това за кражбата на тръби от изграденото трасе за напояване от Силистра до Добрич. Тогавашният наблюдаващ прокурор, настоящ обвинител от специализираната прокуратура, била повикана в кабинета на Николов.

Вътре бил и Суджука

Разяснено й било, че трябва да предостави информация на Мартинов за делото срещу Радко Медведиев. Жената категорично отказала.

“168часа” се свърза с Пламен Николов. Същият любезно обясни, че в момента е в отпуск и след 2 седмици ще е на разположение. В уречения ден Николов отново бе потърсен с молба да отговори на изпратените въпроси, за да се знае неговото становище по тях.

Окръжният

прокурор отказа комуникацията

с мотива, че журналистът не му харесвал. Въпреки това вестникът отново му изпрати въпроси по имейла. До редакционното приключване на броя нямаше отговор.

Междувременно стана ясно, че за всичко е сезиран главният прокурор. Не е изключено след резултатите от проверките мандатът на Николов като шеф на прокуратурата в Добрич да бъде предсрочно прекратен.