Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЦСКА отново удари "Левски" в последните минути на дербито и удави мераците на "сините" да се борят за титлата. На тежко наводнения терен футбол нямаше, а играчите на Стамен Белчев вкараха от статично положение. Техническите качества на двубоя останаха далеч на заден план за сметка на героя на деня Фернандо Каранга.

Бразилецът вкара победния гол, а след последния съдийски сигнал привлече вниманието със зловещите си жестове по адрес на феновете по трибуните. Нападателят прокара палец по врата си, демонстрирайки желанието си да реже глави. Така и не стана ясно кого и защо иска да екзекутира бразилецът. Най-вероятно под ножа му трябваше да паднат играчи и фенове на вечния враг.

Това съвсем не е първата подобна закана на здравеняка Фернандо. Дни преди вечното дерби той отново прокара пръст по врата си след трудната победа с 2:1 над "Пирин". Жестовете му останаха без последствие, тъй като от Дисциплинарната комисия на БФС се оправдаха, че нито съдията, нито дежурният делегат са видели скандалните жестове и на практика няма никакво доказателство за тях.

Интересно дали сега някой на ст. "Васил Левски" е видял как Фернандо

отново коли въображаемите

си врагове

Самият той се оправда, че това е нещо като традиционен бразилски начин за изразяване на радостта при победа. Каранга се закле, че в родината си той редовно празнувал головете си с "прерязване на вратове" и никой не му правел забележка.

В края на миналата година Фернандо показа среден пръст на страничния съдия Мартин Венев, но постъпката му пак остана без последствия. Добре, че Каранга тогава не се сети да ни убеждава, че в неговата родина това е традиционен знак на уважение и не сме го разбрали правилно.

Бразилецът наистина е интересна личност и с поведението и красивите си голове разнообразява иначе сивото ежедневие във футболния ни елит. Той обаче е като невинно пеленаче в сравнение с други негови батковци, които навремето подлудяваха от гняв публиката с необмислените си провокации.

Безспорната

изцепка

номер едно

в класацията с големите скандали между играчи и фенове са свалените гащи на Наско Сираков. Някои фенове на "Левски" и до днес не могат да простят на нападателя за скандалното му поведение в напечения мач с "Черноморец" през далечната вече 1992 г.

"Сините" са лидери в класирането и драпат със зъби и нокти към титлата, която им се изплъзва през последните 5 години.

Успешният финал на мисията минава през задължителна победа над средняка "Черноморец". В София "акулите" се опъват над фаворита и повече от 60 минути не допускат гол в мача на ст. "Васил Левски".

Заслуга за твърде дълго задържалото се равенство има и Наско Сираков, който пропилява няколко страхотни възможности да открие резултата. Част от нервните фенове по трибуните

започват да освиркват и

псуват нападателя,

който иначе им е носил толкова много радост. Нападателят на "сините" очевидно чува всичко и е готов да отмъщава.

В 64-ата минута Велко Йотов най-сетне вкарва така чаканото попадение, но вместо радостни възгласи феновете сипят хули и са готови да нахлуят на пистата.

Причината е, че Сираков е изтичал пред тях, свалил си е гащетата и им е показал задните си части. Постъпката му не остава незабелязана, въпреки че по онова време технологиите са на светлинни години от това, с което разполагаме днес. На другия ден столичен вестник пита: "Защо сряза ореола, Наско?". Другите спортни издания също се включват в атаката срещу един от най-великите голмайстори в българския футбол. Той е поканен от Сашо Диков да му гостува в предаването "Маратон", за да обясни постъпката си, но отказва да участва. Вместо него в предаването по Ефир 2 се явява съотборникът му Николай Илиев. Защитникът говори твърде смело за проблемите в отбора и се изказва крайно за изцепката на Наско. След телевизионните си изяви Илиев е отстранен от отбора.

Самият Сираков

отнася смешна парична глоба

и последно предупреждение от Дисциплинарната комисия на БФС. Той е защитен от тогавашния бос Томас Лафчис, но отношенията му с публиката са силно обтегнати. На следващата година идва и окончателният разрив между великия голмайстор и "Левски". През есента Сираков вкарва 4 гола на "червените" при историческата победа 7:1, а месец по-късно напуска тима от "Герена" след лют скандал за пари с Лафчис.

Сираков отива в "Ботев" (Пд), където обещават да го позлатят, и след това преминава в "Славия", за да стане шампион с "белите". Точно тогава идва нов мач с участието на "Левски" и нова конфронтация между Наско и "сините" фенове. Двата отбора играят люто дерби, което на практика решава съдбата на титлата. Мачът завършва 1:1, което е достатъчно на "Славия" да стане шампион. Самият Сираков в разгара на мача започва да жонглира с топката пред ултрасите на "Левски", вместо да вкара бързо топката в игра. Това е достатъчно на феновете да се разбеснеят и да нападнат Сираков с

люти обиди

и закани

Времето лекува обидите въпреки онази поговорка за хвърления камък и лошата дума. След години Наско ще се завърне на бял кон в "Левски" и в тандем със Станимир Стоилов ще помогне за едни от най-големите успехи на тима от "Герена".

Подобно сдобряване имаше и между Христо Стоичков и покойния Трифон Иванов, които също участват в един от най-скандалните моменти по време на мач от българското първенство.

Всичко започва с изненадващото решение на Ицо да се върне в ЦСКА през 1998 г., след като се изпокарва жестоко с треньора на "Барселона" Луис ван Гаал. Шефовете на испанския гранд застават зад треньора и съобщават на Ицо, че договорът му няма да бъде подновен. Двете страни разтрогват по взаимно съгласие и за Камата остава единствено да организира богат прощален обяд за целия отбор. На него му е важно да играе, тъй като предстои световно първенство във Франция, и решава да се върне в ЦСКА, въпреки че има и доста други изгодни предложения.

Посрещнат е като бог на ст. "Българска армия", където се събират поне 25 хил. души в чест на голямата звезда на българския футбол. Ицо има честта да излезе срещу "Металург" при завръщането си на стадиона в Борисовата градина. Перничани нямат никакво намерение да

излизат със

свалени гащи

и се готвят за сериозен отпор. Важна подробност е, че Ицо излиза с капитанската лента на ръка, а действията му на терена подсказват, че ще има нужда да влезе във форма и да се аклиматизира към родната футболна действителност.

Бившият нападател на "Барселона" не успява да вкара и въобще рядко му се удава да застраши противниковата врата и в 65-ата минута треньорът Петър Зехтински решава да смени Камата с Андонов. Ицо се затичва към Трифон Иванов и му подава капитанската лента, но вместо да я сложи на ръката си, Туньо я хвърля на земята. Изненадващият му жест смълчава трибуните, шашнати са дори играчите на двата отбора, които не знаят какво да правят и как да продължи мачът. Феновете се опомнят и мощно изразяват недоволството си срещу Трифон. В създалата се суматоха Емил Костадинов вдига лентата и я слага на ръката си, за да продължи мачът.

И след края на срещата емоциите не утихват. Феновете са истински бесни от поведението на техния любимец Трифон Иванов. Налага се железният защитник да свика пресконференция, на която дълго и внимателно се извинява на всички хора за необмислените си действия. И между другото разкрива, че малко преди началото на мача администраторът е влязъл в съблекалнята и е обявил, че Ицо ще бъде капитан в отсъствието на титулярния Георги Йорданов-Ламята. Туньо отрича да е обидил с нещо Стоичков, за да му се извинява публично и се произнася, че според него капитан трябва да е Емо Костадинов.

Самият Христо Стоичков има своя скандален жест, който взривява хората по трибуните. Случката е от 1992 г. по време на контролата България - Мексико. Ицо изпуска дузпа и "синята" половина от публиката започва да го освирква. Вбесен от лошото отношение, бъдещият носител на "Златната топка" съблича националната фланелка и демонстративно я хвърля на пистата. Поведението му съвсем естествено предизвиква още по-бурна реакция.

Същата имаше и при изцепката на друг голям национал в лицето на Петър Хубчев. Вече като треньор на "Берое" Хубчев влезе в остър спор със старозагорската публика и за да подчертае своето отношение към критиците, направи характерния жест с изпънатата ръка и другата, която я пресича, така че да стане

обидната конфигурация

Подобни композиции на ръце и пръсти са честа гледка по стадионите. Едно време Георги Иванов-Гонзо редовно комуникираше по този начин с феновете по трибуните, които сякаш бяха отишли на стадиона само и само да го псуват него.

Защитникът на "Лудогорец" Козмин Моци също вкарва в действие трипръстия жест с преобладаващ среден пръст, когато нещо му вдигнат кръвното по трибуните. И все пак Каранга внесе свеж полъх в идиотските изцепки, които дразнят феновете. Тези дни от "Левски" поискаха от БФС да наложи сериозна санкция на бразилския кандидат-палач и претенциите им бяха частично удовлетворени. Дисциплинарната комисия го наказа за един мач и му удари солената глоба от 6000 лева. Тепърва се задават мачове между "Левски" и ЦСКА. Очакваме с интерес да разберем дали Каранга ще продължи с "традиционните" бразилски поздрави, или ще измисли други начини да дразни "сините" фенове.