Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пловдивският съд
Пловдивският съд

По две години лишаване от свобода получиха Росен А. и Методи А за телефонни измами, от които прибрали общо 51 779 лева. Това постанови пловдивският районен съд, след одобрено споразумение между тях.

Двамата успели да заблудят и да отмъкнат от 78-годишна пловдивчанка 9800 лева. От друга прибрали 4000 лева, а от трета взели 19 000 лева, 1000 щатски долара, 8810 евро. Така 82-годишната Е.Д. олекнала с общо 37 979 лева.

На 26 юни м.г. непознат мъж се обадил на домашния телефон на 78-годишната Т.П. С преправен глас се представил за доктор и казал: „Кучко, приготви парите, че ако не ги дадеш, ще ти отрежа ушите, ръцете и краката“. После продължил: „Давай, парите, валутата и златото, ние сме проверили в банката, кучко“.

По това време Росен А. и Методи А. пътували с лек автомобил „Мерцедес“ в посока към Пловдив. Непознатият им се обадил, за да съобщи адреса на жената. Непосредствено след това той отново позвънил на пенсионерката, като се представил този път за „полковник Стефанов“. Казал й, че знае за предходния телефонен разговор с нея. Предупредил я, че за да хванат измамника, който й се бил обадил, трябва да приготви всички пари, които има и да ги хвърли през терасата. Той я успокоил, че блокът, където живее е под охрана от цивилни полицаи. Посъветвал я да се заключи в жилището и да чака. Жената събрала 9 800 лева, които увила в найлонова торба. Непознатият й съобщил, че трябва да хвърли парите на двама „цивилни полицаи“ – Росен А. и Методи А., които чакали на тротоара пред блока. Тя излязла на балкона, а в този момент „полковник Стефанов“ й казал: „Хвърляй парите и бягай вътре, че може да стреляме“. Жената изпълнила разпореждането и се прибрала в дома си, като по-късно разбрала, че е измамена и подала сигнал на тел. 112.

Няколко часа по-късно Пловдив, непознат мъж се обадил по телефона на 79-годишна жена, като се представил за „инспектор Стефанов“. Той казал, че нейният телефонен номер бил в списъка на телефонни измамници и ако й се обадят трябвало да позвъни в полицията. Непосредствено след този разговор позвънил друг мъж, който се представил за доктор и заявил, че правят операция на неин близък, за което трябва да плати 50 000 лева. В противен случай щели да влязат в дома й и да отрежат ушите.

„Инспектор Стефанов“ отново позвънил на жената, като я попитал дали с нея вече са се свързали измамниците. Когато тя му отговорила положително, той я успокоил, че блокът, където живее е наобиколен от 20 цивилни полицаи. Междувременно на телефона се обадил Методи А., който й заявил, че пет мъже с голи глави и черна кола идват, за да вземат парите и носят щанга. В същото време „инспектор Стефанов“, който не прекъсвал разговора по мобилния телефон с жената заявил, че трябва да хвърля парите през терасата, защото намиращите се наблизо цивилни полицаи видели двама мъже, които носели щанга. Жената събрала 4 000 лева, които увила в найлонова торбичка, хвърлила ги през терасата, като бързо се прибрала, защото „инспектор Стефанов“ я предупредил, че може да има стрелба

На същата дата непознат мъж, Росен А. и Методи А., се обадили по телефона на 82-годишната Е.Д. Единият от тях си преправил гласа и заявил, че си е счупил крака, другият я предупредил, че знае за парите, които притежава и трябва да ги даде. След това „инспектор Стефанов“ се представил, че работи по линията на телефонните измамници и предпупредили, че ако й се обадят такива, за да искат пари, да позвъни в полицията.

Росен А. и Методи А. се отправили към дома на пострадалата жена. Единия от тях по телефона я заплашил с физическа саморазправа, ако не даде парите, които притежавала. Жената три пъти оставяла пари, общо в размер на 19 000 лева, 1 000 долара и 8 810 евро или общо 37 979 лева, под решетъчна врата на дома си – в найлонова торба и в хавлиена кърпа. След като ги взели Росен А. и Методи А. напуснали гр. Пловдив. Предприети били незабавни действия от страна на полицията, под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив, при което двамата били спрени и задържани при влизане в гр. София. Щетите на трите пострадали жени са възстановени. Росен А. и Методи А. не са осъждани преди.

Споразумението е влязло в сила и не подлежи на протест и обжалване.