Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Три сигнала за забелязани измръзнали щъркели са проверили експерти от РИОСВ в Шумен. И трите са се оказали неоснователни, отговориха на въпрос на БТА от екоинспекцията.

На територията, обслужвана от РИОСВ - Шумен, няма бедстващи птици. Проверката на първия сигнал бе след "отлитането на птиците". Вторият сигнал е проверен от служители на ТП "ДГС Смядово", но при доближаване на ятото щъркели моментално са излетели. По третия сигнал съдействие е оказано от служители на община Хитрино. Ситуацията е била същата, както в Смядово, уточняват от РИОСВ.

По думите на специалистите от екоинспекцията, студеното време не е сериозен проблем за белия щъркел. Проблемът идва, ако вали и замръзнат перата на птиците. Иначе щъркелите могат да издържат на температури до минус 20 градуса.

На територията на Търговищка и на Шуменска области има голям брой обитаеми щъркелови гнезда. Не може да се открои район, в който популацията да белия щъркел да е най-голяма, казват експертите. Има случаи, в които на следващата година двойката щъркели не се завръщат на гнездото, което са обитавали през предходната. Също така младите птици могат да оформят двойка в същото населено място, в която са били излюпени или в близост до него.