Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След изчезването й тя живяла на самотен остров като Робинзон Крузо

Ново научно изследване разгада мистериозната смърт на легендарния пилот Амелия Еърхарт. Тя става известна като първата жена, която успешно прелита над Атлантическия океан.

75 години след изчезването й, ново разследване показва, че тя най-вероятно е живяла като корабокрушенеца Робинзон Крузо, след като приземява самолета си на остров в Тихия океан.

През 1937 г. тя се опитва да обиколи земното кълбо, но в един момент на 2 юли радарите губят връзка с нея. След като в продължение на 2 години никой не открива никакви следи от нея или самолета, в началото на 1939 г. е обявена за мъртва.

През 1941 г. британски учени, изследвали необитаемия остров Никумароро (на около 3 хил. км от Хавай). Там намират човешки череп, кости, дамска обувка, навигационен уред, както и бутилка с билков ликьор бенедиктин - нещо, за което се знае, че Еърхарт винаги е носила със себе си.

Още тогава се появява хипотезата, че е възможно това да са останките на авиаторката, но анализ, проведен през 1941 г. във Фиджи, стига до заключението, че те са на мъж.

В началото на тази година обаче група учени се заемат отново със загатката "Еърхарт".

Резултатите им са повече от впечатляващи. В изследване, публикувано в научното списание Forensic Anthropology те доказват, че 13-те кости на 99% съвпадат с тези на Еърхарт.

Това проучване противоречи на досегашнотно заключение, че останките от Никумароро принадлежат на мъж, но това се обяснява с недостатъчното развитие на съдебната антрополотия през 1941 година.

Всъщност археолози откриват атрефакти, които подсказват, че Амелия Еърхарт може да е успяла да приземи самолета си по крайбрежието, когато приливът се е отдръпнал от скалите. Според изследователите тя е опитвала да направи радио връзка около 100 пъти между 2 и 4 юли - нещо, което би било невъзможно, ако двигателят на самолета й не работи.

Новото изследване показва, че тя е живяла на острова буквално като Робинзон Крузо.