Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майката и братът на загиналото момче в съда. Снимки:Елена Фотева
Майката и братът на загиналото момче в съда. Снимки:Елена Фотева

Условна присъда поиска държавното обвинение за 18-годишния Златомир Велчев от Айтос, който на 31 декември, 2015 г. уби в катастрофа абитуриента Велислав Вълков от Бургас.

Днес в Бургаския окръжен съд Златомир призна изцяло вината си и делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие.

Държавният обвинител Ангел Ангелов отбеляза, че тъй като по време на деянието  извършителят  е бил на 15 г. и 9 месеца, законът предвижда наказание до 5 г. Прилагайки разпоредбите на съкратеното съдебно следствие, наказанието се редуцира с една трета.

Така прокуратурата поиска наказание от 1 г. и 6 месеца лишаване от свобода с отлагане за срок от 3 г., което след редукцията става 1 година условно.

Защитата на подсъдимия се солидаризира изцяло с публичното обвинение. Според бургаския адвокат Станко Кралев, защитник на Велчев, трябва да се вземат предвид смекчаващи вината обстоятелства, сред които това, че Златомир е оказал помощ на пострадалите в катастрофата.  Според Кралев само условно наказание би гарантирало баланс межд уличната и генералната превенция.

На коренно противоположно становище обаче беше адвокат Костадин Сарийски, упълномощен от майката на убитото момче Димитринка Вълкова.В съдебната зала юристът подчерта, че сядайки зад волана пил и без да има право да шофира, 15-годишният Златомир Велчев е проявил престъпна самонадеяност. Сарийски поиска 2 г. затвор за подсъдимия, като се обоснова, че условното наказание би било необоснована снизходителност.

"Извинявам се за това, което е станало. Нямам какво друго да кажа", бе последната дума на Велчев. 

Съдът ще се произнесе в 11 ч.

Катастрофата, отнела живота на 18-годишния Велислав, стана 4 минути преди настъпването на 2016 г., по пътя между Айтос и Бургас. В колата пътували четирима младежи на възраст от 15 до 19 т., които празнували заедно. Те първо купонясвали в Бургас, но после решили да прескочат до Айтос, от където е подсъдимия Златомир.

На 200 метра след разклона за Българово автомобилът "Пежо 106" изхвърчал от пътя и се блъснал два пъти в мантинелите. 18-годишният Велислав изхвърчал през задното стъкло и паднал в канавка. Момчето издъхнало на място, а другите трима получили леки наранявания.

В първите дни след катастрофата оцелелите опитват да прехвърлят вината на загиналия Велислав ,като твърдят, че той е карал колата. Експертизите обаче се категорични, че той се е возил отзад,  азад волана е бил 15-годишният Златомир. Освен без книжка той  е карал пиян. Дрегер е отчел 0,84 промила в кръвта му, а скоростта, с която се движел автомобила била 125 км./ч.

Златомир Велчев / в средата/ влиза в съда.
Златомир Велчев / в средата/ влиза в съда.