Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камелия Халил (вляво) и Александра Йосифова са убедени, че всеки трябва да отделя време и енергия за каузите, на които се е посветил.
Камелия Халил (вляво) и Александра Йосифова са убедени, че всеки трябва да отделя време и енергия за каузите, на които се е посветил.

Всеки отдава времето си на кауза, в която вярва, и създава контакти, които му отварят врати в чужбина, казват доброволците Александра и Камелия

Две момичета, които помагат за организацията и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС, разказват за "168 часа" как събитията от екрана изглеждат зад сцената. Сред основните изисквания при избора на кандидатите за доброволци бяха да познават добре структурите на ЕС и да владеят един от официалните езици на Съюза.

Александра Йосифова

е на 37 години от София. Завършила е международни отношения със специализация европейски проекти и притежава отлични комуникационни умения, което й дава предимство пред останалите кандидати. Вече 2 месеца тя е една от 147-те доброволци на Българското председателство.

"Разбрах от медиите, че за бъдещото първо ротационно председателство на България се търсят доброволци. Кандидатствах с автобиография и се явих на интервю", разказва пред "168 часа" Александра.

Получава телефонно обаждане, от което разбира, че е избрана.

"Получих отговорната задача да отговарям за събитията от най-високото ниво "А" - посрещането и съпровождането на ръководители на делегации - посланици, министри, премиери", уточнява тя.

"Когато заминах да уча във Франция, ми трябваше виза и разрешение за престой. Преминах през доста административни перипетии, за да стана редовен студент в държава от ЕС. Когато на 1 януари 2007 година България стана член, вече можех да влизам във Франция само с личната си карта. Станах част от този съюз."

Александра има дете на 6 години.

"Като майка смятам, че давам пример и на детето си, като отделям от личното си време за кауза, в която вярвам", казва тя.

Камелия Халил

също е завършила международни отношения, но в Холандия. Тя е на 23 години и говори три езика - арабски, испански и английски. Майка й е българка, а баща й е сириец. Този факт, вероятно, отключва интереса й към проблемите на миграцията. Известно време работи като културен медиатор и преводач в бежански лагер в Северна Гърция в началото на миналата година. Връща се в България, където се насочва към следващото предизвикателство - Българското председателство на Съвета на ЕС.

Камелия е "лиезон" - връзката между делегатите със страната домакин. Досега е придружавала делегациите на най-високо ниво на Испания, Норвегия и Люксембург, които пристигат за срещите на министър-председатели, министри, еврокомисари, председател на Европейския съвет, председател на Европейския парламент и др. т.нар. ВИП гости. Събитията, които се провеждат в България от 1 януари до 30 юни 2018 година, са близо 300 на брой, от които 30 са от категория "А".

"Обичам да се запознавам с различни хора, да комуникирам, да съм участник в събитията - казва тя. - Срещам се с експерти, които знаят нещата отвътре, докосваме се до различни култури, характери и страни, колегите ми са невероятни, средата е повече от приятна."

Двете момичета споделят, че най-голямата полза от работата им като доброволци за Българското председателство е създаването на нови контакти и приятелства. С хора от цяла Европа, на различни позиции и с различни интереси, които ги уверяват, че винаги могат да разчитат на съдействие, когато посетят техните страни.