Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отговарял за търговията с цигари, от която патриаршията спечелила $75 млн., но отчела само 2 млн.

Опитват да заличат от снимките с фотошоп часовника му за $30 хил., но отражението на мраморната маса в Кремъл остава

Кой всъщност е руският патриарх Кирил, запалил огромен скандал в Бъглария само с няколко изречения?

Както у нас, така и в родината си той е спорна личност. Според руските медии държанието на патриарха в София е било недопустимо, а изказването на Валери Симеонов по негов адрес - грубо.

Други обаче смятат, че опитът на русофобските среди у нас да унизят патриарха, като го нарекат бивш агент на КГБ, не е пожънал успех, защото в днешна Русия

това не е компромат, а по-скоро орден и бонус в биографията

"Тютюневият патриарх", "цигареният митрополит", "ченгето от КГБ", "ценителят на лукса" и "високопоставеният политик" са само малко част от псевдонимите, които описват скандалния монах.

Най-вероятно причината за всичко това е разточителният му начин на живот и близостта с Путин.

"Не само заради КГБ и цигарите. А заради скъпите коли, разврата, извращенията с малолетни, луксозния живот, чревоугодието и пиянството - казва журналистът Антон Орех. - След КГБ и цигарите той се оказа с толкова много пари, харчейки ги за скъпи часовници, които впоследствие бяха изтривани от снимките в медиите. Както и за много други неща, които са далеч от светостта и аскетизма."

Дали Орех е прав? Думите му се подкрепят от наблюденията на негови колеги. Те периодично свидетелстват, че са виждали патриарха на яхтата му за близо $700 хил.

в компанията на красиви манекенки

Разбира се, тя не е негова, а е подарък за църквата от "Лукойл", които пък я купиха от държавата. Преди това луксозната лодка бе на разположение на руския президент Путин. Най-често яхтата може да се види закотвена на Ладожкото езеро, където е и една от резиденциите на Кирил.

Луксозната яхта, на която патриархът обича да се забавлява с манекенки.
Луксозната яхта, на която патриархът обича да се забавлява с манекенки.

Самият духовник непрекъснато отрича или просто игнорира обвиненията, защото смята, че това са интриги, създавани от враговете и противниците на църквата.

За никого обаче не е тайна, че патриархът е ценител на лукса, макар че като всеки монах е дал обет, че няма да притежава собственост.

Въпреки това колите, аксесоарите и имотите, които той ползва, се оценяват на цели 4 милиарда долара.

В Русия главата на православната църка се слави със забележителния си автопарк, който включва кадилак “Ескалейд”, струващ $177 хиляди, джип тойота “Ленд Крузер” и любимата му марка “Мерцедес-Бенц”. От нея той притежава бронирана S-класа “Пулман” на стойност $234 хил., както и G-класа за $120 хил.

Когато му се налага да пътува на по-дълги разстояния, се радва на удобствата на своя частен самолет.

Въпреки това руският патриарх Кирил постоянно твърди, че "парите са зло" и че

трябва да се откажем от "греховните блага на цивилизацията",

защото "светът ще затъне в грях". Освен това съветва останалите свещеници от църквата да карат скромни автомобили, за да не предизвикат гнева на Бога.

В допълнение към "скромния" автопарк руският патриарх може да се похвали и с влак църква.

През 2013 г. за годишнина от покръстването на Русия Кирил пристигна в Киев с

брониран и брандиран "църковен влак"

От външната страна на вагона е нарисувана огромна икона. Според руските медии интериорът му бил забележителен, но никой не е допуснат да го снима.

Следващата придобивка на "тютюневия патриарх" е вила храм, която се намира на черноморското крайбрежие в близост до Краснодар. Разположена е на площ от 100 декара държавен горски фонд, оградена е с 3-метрова ограда с бодлива тел.

Разбира се, това не е единственото жилище на Кирил. Според руските медии той има няколко апартамента и вила в Швейцария. А в жилището си в Переделкино пие кафето си на удобна масичка, чиято стойност е $26 хил.

Въпреки че повечето от тези луксозни придобивки са подаръци за църквата, в медиите периодично се появяват съобщения, че Кирил е един доста заможен човек. Според тях личното му богатство е на стойност 4 млрд. долара, но това е доста спорно.

Никъде не се уточнява дали това наистина е лично, или са имотите и придобивките на църквата. Причината е, че Кирил е монах от 1991 г. и оттогава той няма право на лична собственост.

Това обаче не му пречи да е любител на скъпи аксесоари като уникалния часовник от бяло злато и крокодилска кожа Breguet, който струва 30 хиляди долара.

Стилният атрибут бе забелязан от руските медии на официална снимка на патриарх Кирил при среща с Путин в Кремъл и предизвика огромен скандал.

Патриаршията реагира по най-нелепия начин -

опита да отстрани скъпия аксесоар от снимката с фотошоп

Но експериментът се оказа неуспешен, защото в бързината са забравили отражението на часовника в полираната кремълска маса.

Ясно личи намесата на фотошоп.
Ясно личи намесата на фотошоп.

Всъщност това далеч не е първият скандал, в който се забърква името на руския патриарх. Един от най-големите компромати срещу него е свързан с бизнеса с алкохол и цигари през 90-те години.

Всъщност именно той провокира и изказването на Валери Симеонов.

През този период името на Кирил се появи в няколко журналистически разследвания. Повод бе

съмнителният бизнес на търговските дружества

на Руската православна църква.

Разследванията разкриват, че патриархът е участвал в нелегални сделки с внасянето на тютюневи изделия за стотици милиони долари.

Интересното в случая е, че всички те са се уреждали под контрола на държавата.

Журналистическите статии посочват още, че през 1995-1996 г. патриарх Кирил е ръководел отдела на църквата за външни отношения, като от бизнеса дружествата й са спечелили $75 млн., но в годишния отчет са записани само 2 млн.

Всъщност тези аномалии във финансите са причината да се появи един от прякорите на Кирил - Цигарения митрополит.

Друг интересен скадал, в който отново е замесен руският духовник, е спор с негов съсед свещеник. Юрий Шевченко правел ремонт, но Кирил подал жалба срещу него и поискал $350 хил., защото прахът засипвал неговия имот.

Бъдещият патриарх без проблем печели делото срещу болния от рак свещеник,

но това се оказва сериозен удар по репутацията му

Въпреки това обикновените руснаци бързо забравят тези изцепки, покорени от изказванията му как хомосексуалните бракове вещаят края на света, а руските бомби в Сирия носят мир и щастие на хората.

Посрещаме патриарх Кирил в България.
Посрещаме патриарх Кирил в България.