Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато Петя живееше с баща си в Казанлък, се случваше да гладува в продължение на цели пет дни. През зимата спеше на студа. Къпеха се на двора."

Това разказа пред "168 часа" приятелка на 16-годишната Петя Любомирова, която на 1 март удуши бебето си, а след това приятелят й го остави в стар хладилник в безлюдна вила край с. Средногорово.

Проявената жестокост към роденото момченце, което според специалисти е живяло само 10 минути, предизвика множество реакции не само от непознати, но и от много близки хора на момичето. Оказа се, че освен 23-годишния Красимир, при когото Петя и нейният баща живеели в къща, която той бил нает да пази, никой друг не знаел за нейната бременност. Тя успяла да я скрие най-вече благодарение на това, че е пълна и коремът й не правел никакво впечатление. След раждането в домашни условия момичето получило усложнения и се наложило да бъде настанено в казанлъшка болница. Именно оттам тръгва и разплитането на случая.

"168 часа" научи, че Петя е била под наблюдение на лекари в продължение на десет дни, а през всички тях пред вратата й е имало полицаи, които я пазели да не избяга. В момента тя е при майка си и засега ще остане там. Преди дни нейната приятелка  успяла да се свърже с нея, но момичето не пожелало да се видят. То само написало, че се чувства зле и не желае да говори. Близки на младата родилка я определят като скромна, възпитана и учтива. Била и прилежна ученичка, като се стараела да има само отлични оценки. Казват, че никога не е влизала в разпри с никого. Предпочитала разходките с по една - две приятелки.

"Не обичаше да се набива много на очи и да я забелязват", споделят още те.

Оказва се, че само най-близките й познати всъщност знаят в каква мизерия е живяла тя.

"Аз съм влизала в дома им в Казанлък и знам какво е - разказва найната приятелка. - Къщата им се намира до една детска градина в града. Вътре няма кухня. Има един коридор, а в стаята мивка, две легла, печка и телевизор. Тоалетната им беше на двора.

Баня нямаха, лятото се къпеха отвън."

По думите й майката и бащата на Петя се развели преди много години, като той й момичето отишли да живеят в къща в града, която била негова собственост. Жената останала в апартамента заедно с по-голямата им дъщеря Дарина. Те двете работели във военния завод "Арсенал". Дарина дори наскоро родила в болница в Стара Загора. Приятели на Петя споделят, че тя била много щастлива от този факт и сама

разказвала на всички за бебето. Преди месец във фейсбук профила си в социалната мрежа момичето е публикувало няколко снимки на бебе. На една от тях дори е написала: "На леля племеницата."

На друга ясно се вижда как внимателно е прегърнала детето на приятелка и го държи в скута си, седейки на пейка.

 По думите на запознати една от основните причини за раздялата на бащата и майката на момичето било лошото пиянство на мъжа. По-голямата част от парите, които изкарвал, той харчел за алкохол. Мъжът работел от дълги години като строител, а негов колега бил Стефан, в когото Петя се влюбва, след като се запознават. Месеци по-късно младежът й предложил да заживеят заедно във вила в Средногорово, където бил нает от собственика да охранява имота му. Така двамата с баща й се преместили при него и въпреки че условията отново били много зле, те решили да останат.

"Възможно е да са се преместили и заради работата на татко й - казва приятелката й. - Преди дни ходих до къщата им в Казанлък и видях, че са му оставили в пощата бележка за задължения на стойност 1300 лева. Може затова да е избягал в селото да работи и да си върне дълга. В къщата нямаше хора."

Според съученици на момичето майка й е давала пари, с които да се храни и да може да излиза с приятели. Нито бременността, нито безпаричието й пречели да ходи редовно на училище. Дори след като заживяла при Стефан в Средногорово, тя продължавала да учи. Разстоянието не се оказало никакво препятствие, тъй като с автобус Петя стигала за около 15 минути.

В Казанлък никой не познава приятеля й Стефан и никога не са го виждали.

По думите на нейни съученици той не е идвал да я чака след училище, нито пък двамата някога са се разхождали по центъра на града заедно.

Каква присъда може да получи Петя, ако бъде призната за виновна от съда четете в печатното издание на "168 часа".