Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майсторът оглежда своето творение от сребро и злато и очевидно остава доволен от свършеното. Изящният предмет е оценен по достойнство от знатния купувач, който е поръчал произведението на изкуството. То ще краси дома му през следващите 10, 20 или 30 години.

След това благородникът ще легне в земята, а близките му ще го обградят с предмети от злато и сребро. Сребърният ритон с лъвска глава също ще бъде там. Обречен е да престои там над 2400 години, преди отново да види бял свят.

Сега на уникалния ритон, изработен от древния майстор около 420-400 г. пр.Хр., му предстои вълнуваща среща с публиката. Той е само едно от украшенията на първата по рода си изложба, която отваря врати на 16 март в Националната художествена галерия.

Един от най-богатите хора в Източна Европа и колекционер от световен мащаб Васил Божков ще предостави 62 експоната от личната си колекция, като 17 от тях ще бъдат показани за първи път пред публика. Изложбата на Национална галерия – Двореца и Фондация "Тракия" е озаглавена "Златното руно. Пътят на аргонавтите" - колекция Васил Божков. Очаква се тя да предизвика интереса на световната общност, още повече че откриването й е точно в европейската година на културното наследство.

Чрез произведенията на изкуството на древните майстори посетителите ще минат по стъпките на приказното приключение на аргонавтите.

Експонатите ще отведат зрителите в антични свещени места – Делфи и Самотраки, в тракийските царства, в земите на легендарните амазонки, в страната на слънцето – Колхида, на свещения остров Крит. Отделните модули разкриват различни аспекти от вярата и обредността на древните народи, както и някои от тайните на техните занаяти и изкуства.

Златното руно е оставило трайни следи в колективната историческа памет като символ на новия живот, плодородието, царската власт и връзката с боговете. Жертвоприношението на свещения златен овен, пренесъл Хела и Фрикс в Колхида, е представено в сцената върху сребърния кантарос с позлата, поставен в центъра на експозицията.

Изложбата включва златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази с изображения на светилището в Делфи, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи и др. В експозицията ще бъдат изложени и два съда с изображения на тракиеца Орфей – един от аргонавтите върху позлатени кантарос и ритон, които са единствените открити досега.

В изложбата "Златното руно. Пътят на Аргонавтите" за първи път пред публика се експонират 17 предмета, два от които са червенофигурна керамика. Сред тях са сребърният ритон със скулптирана фигура на стар Силен, възлегнал върху винен мях от кожата на пантера - блестящ пример за изтънчено произведение на лукса. Върху два сребърни съда се появява образът на Тезей - най-известният герой на Атика в Античността. Посетителите на изложбата ще могат да видят масивен златен кантарос от 12-10 в. пр.Хр., сребърна амфора-ритон със зооморфни дръжки, произведение на Западноанатолийско ателие от края на 6 в. пр.Хр. Изображения на Херакъл украсяват един сребърен позлатен кантарос.

Предметите от изложбата са откупувани от цял свят в продължение на десетилетия. Някои от тях са спечелени на търгове в най-големите аукциони "Сотбис" и "Кристис", но има и изкупени от частни колекционери и музеи.

"Колекция Васил Божков" се състои от над 3000 предмета на античното изкуство, постъпвали през годините от 2005 до днес. Съставена е от разнообразни групи паметници, изработени от различни материали, датирани от неолита до късната Античност. Най-древните експонати в колекцията са на повече от 7000 години.

"Обикновено при оценката на колекцията хората, най-грубо казано, се вълнуват колко струват предметите. Те обаче са безценни. Замислете се само за културно-историческата им стойност! В тази връзка имахме много важна задача. Не само да реставрираме и консервираме предметите, но и да ги накараме те да ни "проговорят". Да ни разкажат кога и как са били създадени, кой ги е направил и какви материали е използвал. Това е изключително трудно разследване. Пренасяме се назад във времето и "разговаряме" с автора на обекта и с този, който го е използвал.

Затова е необходимо познаване не само на техниката на изработка, но и детайлно познаване на историята на развитието на древните технологии при обработването на материалите", разказва пред "168 часа" проф. Веселина Инкова - ръководител на лабораторията за консервация и реставрация и изследване на културни ценности към фондация "Тракия". Проф. Инкова е позната като един от най-опитните реставратори не само в България, но и по целия свят.

ПРОТОКОЛ: Кураторите са длъжни да носят ръкавици и маски, докато подреждат предметите.
ПРОТОКОЛ: Кураторите са длъжни да носят ръкавици и маски, докато подреждат предметите.

Тя и екипът й работят през последните 10 години за реставрацията и консервацията на предметите от "Колекция Васил Божков". Някои от артефактите са в много лошо състояние и се налага специалистите да се трудят върху тях в продължение на шест и повече месеци. 

Три месеца са отделени за реставрацията на кантароса с жертвоприношение на овен, който е емблемата на предстоящата изложба. Според проф. Инкова в света има само още един такъв обект със сцена на тази тематика.

"Интересното за мен беше, че Васил Божков участваше във всеки един етап от реставрацията и консервацията на предметите. Той не е човек, който просто купува и притежава предметите. Той иска да знае тяхната история и се вълнува от работата ни, която може да изглежда скучна за непосветените", категорична е проф. Инкова.

Куратори на изложбата, която ще продължи три месеца, са д-р Любава Конова – специалист по тракийска и антична история и археология, и магистър Елка Пенкова, подготвили и реализирали над 30 временни изложби в България и чужбина, както и раздели от постоянните експозиции в Национален исторически музей.