Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стела Скарлис на конференция в България през 2013 г. СНИКМА: Асоциация на млекопреработвателите в България.
Стела Скарлис на конференция в България през 2013 г. СНИКМА: Асоциация на млекопреработвателите в България.

Бизнесдамата Стела Скарлис от Белгия е уличена в корумпиране на чиновници и пране на пари. 

Следователите в България стигат до схема от дружества, през които са минали средства по 7 проекта

Мащабно международно разследване на корупция в европейски институции стигна до България, научи “24 часа”. То е започнало в Брюксел и е свързано със злоупотреби за десетки милиони евро по промоционални програми, които рекламират земеделски продукти в различни страни. Разследва се и пране на пари.

Като престъпна група са уличени бизнесдамата от Белгия Стела Скарлис, холандецът Александър Хендерсен, Андрей Овчарук и Борис Винкен, който има български паспорт. Според разследването те са корумпирали европейски чиновници, които разглеждат и одобряват проекти по промоционални програми за агропродукти. 

Това е част от мероприятие по промоция на български продукти, организирано от участници в схемата.
Това е част от мероприятие по промоция на български продукти, организирано от участници в схемата.

Винкен е

отговарял за

дейността на

групата в

България

според документите, които съдия-следовател от Брюксел е изпратил у нас. Той е създал мрежа от фирми, през банковите сметки на които са минавали парите.

Днес собственици на дружествата са 58-годишният Емил Милчев и сестра му Николина, на 57 г. “24 часа” ги потърси на домашния им адрес в кв. “Лозенец" в София, но там нямаше никого. Не отговаряха и на мобилните телефони, посочени за връзка с фирмите им.

Заради българската следа

разследване по

случая започва

и у нас

Документите от чужбина са пристигнали в България в началото на 2017 г. в Софийската градска прокуратура, научи “24 часа”. Оттам са изпратени в специализираната прокуратура по компетентност, защото става дума за организирана престъпна група. Със случая се занимават няколко следователи.

От специализираната прокуратура потвърдиха пред “24 часа” за досъдебното производство, свързано с корупция и злоупотреба с еврофондове в различни държави, но отказаха повече подробности. 

Програмата “Европейско овче месо и сирене” е реализирана от “Агропромоушън” на Стела Скарлис в Хърватска, Германия, Чехия и България. Стойността на проекта е 3,7 млн. евро.
Програмата “Европейско овче месо и сирене” е реализирана от “Агропромоушън” на Стела Скарлис в Хърватска, Германия, Чехия и България. Стойността на проекта е 3,7 млн. евро.

Всъщност се разследват няколко души, включително и собствениците на фирми, подизпълнители по проектите - Емил Милчев и сестра му Николина. От държавното обвинение отказват да кажат дали има и длъжностни лица в схемата.

Предмет на

разследването са

7 промоционални

програми, реализирани у нас от 2012 г. насам. Част от тях са “Погледнете яйцето”, “Разнообразие от вкусове” и “Европейско овче месо и сирене”. Програмите се администрират от Държавен фонд “Земеделие”.

Преди няколко месеца от Европейската комисия са препоръчали на фонда да спре плащанията по промоционалните програми. От фонда са завели няколко от тях в регистъра с нередности и са ги предали на разследването.

“Предали сме всички документи в прокуратурата. Запознати сме със случая, но не можем да коментираме”, отговориха от ДФ “Земеделие” във връзка със запитване на “24 часа”. 

БОРИС ВИНКЕН
БОРИС ВИНКЕН

Двете прилагащи организации по разследваните проекти са белгийската “Агропромоушън” със собственик Стела Скарлис и българското дружество “Тескра” ЕООД с бивш собственик и управител Борис Винкен, което през 2015 г. е прехвърлено на Емил Милчев (виж карето). Двете дружества са използвали подизпълнители - няколко фирми, регистрирани от Емил Милчев и Николина Милчева. Те обаче не са имали пари за необходимото съфинансиране със собствени средства.

Затова са сключвали договори за заеми с чужди фирми. Дружествата на Емил и Николина открили сметки в няколко банки в България и парите по програмите започнали да постъпват в тях. След това се организирали събития, в които са участвали български производители, сдружения, асоциации и други неправителствени организации.

Много от фактурите, които

се издавали

между тях и

дружествата

бушони,

били фиктивни, научи “24 часа”. Повечето се водят на Емил Милчев и сестра му, но има и две, които са на 40-годишен мъж с адрес в жк “Надежда”. На пръв поглед те нямат нищо общо освен парите, които са получавали от “Агропромоушън” и “Тескра”. Всъщност ги обслужва една и съща финансова къща.

В сайта на “Тескра” ЕООД има информация за проекта “Разнообразие от вкусове”, който е съфинансиран от Европейската комисия, българското Министерство на земеделието и храните и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България.

Мероприятията

по нея са

продължили

3 г. в страни като

Йордания,

Казахстан и ОАЕ Целта е била да се информират чужденците за висококачествените продукти от европейските овце и да се насърчи потреблението им там.

Информацията в страницата на “Агрипромоушънъл” на Стела Скарлис показва, че е работила по проекти за промоция на агропродукти, финансирани от ЕС, а общата им стойност е около 40 млн. евро. Повечето от проектите са сред разследваните от спецпрокуратурата в България.

Борис Винкен: Програмите, по които сме работили, са реални. Има документи 

Бил съм собственик на “Тескра” ЕООД, но я прехвърлих на Емил Милчев през 2015 г. Свърза ни общ познат. Каза, че има приятел, който иска да се занимава с този бизнес. Не знам за разследването в България. Нямам връзка с Милчев, не ми е приятел. Продавал съм му и други фирми", казва Борис Винкен пред “24 часа”.

“Програмите, по които сме работили, са реални, всичко е извършено. Има видеодоказателства, документи, рекламни материали - чанти, тениски. Когато аз бях собственик, нямаше проблеми и разследвания. Минаха плащанията и всичко бе наред”, твърди Винкен. Той е чувал за много проекти, които са финансирани, но не са изпълнени и заслужават разследване. Твърди, че докато е бил собственик на правоприлагащото дружество “Тескра” ЕООД, е организирал реални изложби за популяризиране на агропродукти.

“Мен не са ме разпитвали. Всичко беше точно тогава с фонд “Земеделие”. Ако има разследване, мисля, че е политическо. Познавам Стела, тя е в Брюксел и се занимава с европрограми отдавна. Нея постоянно я разследват от ОЛАФ, но винаги всичко излиза точно”, добави бизнесменът.