Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светлин  Михайлов (вляво) и Евгени Георгиев преди изслушването във ВСС.
Светлин Михайлов (вляво) и Евгени Георгиев преди изслушването във ВСС.

За Светлин Михайлов гласуваха двама, за

Евгени Георгиев - петима, 7 не подкрепиха нито един.

Процедурата започва отначало

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да избере шеф на Софийския градски съд (СГС), който от октомври миналата година е без титуляр. В надпреварата за поста се включиха Евгени Георгиев и Светлин Михайлов, които правораздават в СГС.

За Георгиев гласуваха петима, сред които и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Светлин Михайлов получи подкрепата на двама от кадровиците.

Най-много - 7 членове на ВСС, избраха опцията “не подкрепям никого”. Съдийската колегия е от 14 души, за да има избор, кандидатът трябва да събере минимум 8 гласа. След неуспешния вот процедурата започва отначало.

Михайлов обяви, че няма да се кандидатира повече, а Георгиев, че ще помисли дали ще участва повторно.

Повече от 5 часа продължи изслушването на двамата претенденти и дискусията около номинациите им. Очаквано част от въпросите към Светлин Михайлов, който беше начело на СГС от 2004 до 2009 г., бяха за финансовото му състояние и сделки с имоти, извършени между него и родителите му. Той е

декларирал 7 влога

общо за 1 059 610 лв.

“Парите не са само от сделките, а от наеми, лихви по депозитите, хонорари”, обясни той пред ВСС. “Едва ли съм единственият съдия, наследил имоти от родителите си”, вметна Михайлов. По думите му имотите били три, а не шест, както се пишело по медиите. Докато бил начело на СГС преди повече от 10 години, бил проверяван от НАП и ДАНС.

Неправителствени организации му бяха задали няколко въпроса за скандали, в които било набъркано името му, когато бил шеф на съда. Един от тях бе, че карал джип, конфискуван от митниците, другият за делото “Мавродийски” (кражба чрез съда на фирма на германски гражданин).

“Автомобилът бе даден за ползване на съда от финансовото министерство”, обясни Михайлов. По делото “Мавродийски” защитил колега.

“Когато реших да се кандидатирам отново, си дадох сметка, че всички скелети от миналото ще бъдат извадени”, каза Михайлов, чието изслушване продължи 2 часа.

Час и половина бе препитването на конкурента му Евгени Георгиев. Кадровиците се интересуваха за

58 акции в КТБ,

придобити от него за 5 хил. лв. през 2008 г. “В момента те не струват нищо, проблем щеше да бъде, ако ги бях продал преди кризата в банката. С факта, че съм ги загубил, съм направил лоша инвестиция”, призна той. Георгиев бе питан и как е спечелил три стипендии за специализации в САЩ, продължили общо 22 месеца.

“Всеки може да кандидатства. Никой не ми е казал, просто съм търсил”, обясни той. “Квалификацията ми е такава, че можеше да не работя тук, но реших да остана”, добави Георгиев.

Шефът на ВКС Лозан Панов го подкрепи, защото за разлика от Михайлов “не носел тежкото бреме на миналото”. “Въпросът е дали в ренесанса на миналото виждаме бъдещето на съдебната система”, попита той.

Членът на ВСС Севдалин Мавров гласно даде подкрепата си за Светлин Михайлов. По негово време атмосферата в СГС беше прекрасна, сега се разминават по коридорите и си обръщат главите, посочи той.

През СГС минават

търговски дела

за милиони

През Търговското отделение на СГС минават дела за милиони левове. Причината е, че в София са централите на големите чужди и наши компании. В гражданското отделение са делата на стойност над 25 хил. лв. срещу застрахователите при катастрофи. Въпреки че вече не гледа корупционните дела на хората с имунитет, СГС продължава да е основен, когато човек от елита извърши друго престъпление.

Само в СГС се подават искове за признаване и допускане на изпълнения на решения на чуждестранни съдилища, както и искания за признаване на решение на чуждестранно съдилище от заинтересована страна, която няма постоянен адрес или седалище на територията на България. В градския съд се извършва регистрацията на партии и религиозни общности.