Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Михаил Любимов, бивш полковник от КГБ. Кадър: Би Ти Ви
Михаил Любимов, бивш полковник от КГБ. Кадър: Би Ти Ви

"Честно казано, не съм чул изказването на патриарха. Несъмнено, по принцип уважаваме всички онези, които да се борили срещу османското иго. Но главното е, че ние оценяваме основно приноса на нашите руски войски в освобождаването на България от османско иго, и руската преса, доколкото знам, отразяваше доста активно военните действия. Това е главният за нас въпрос. А кои още са участвали – това е друг въпрос, не е основен. Основният принос са направили руските войски, а не някои други, въпреки че благодарим на всички, които са участвали в освобождението на България от османско робство. Това заяви в предаването "120 минути" по  Би Ти Ви  Михаил Любимов, бивш полковник от КГБ, по повод изказването на руския патриарх Кирил срещу речта на президента Радев за 3-ти март.

"Стигнахме до едно такова състояние по отношение за Запада, когато всички нещастия ги прехвърлят на Русия или на Путин. Ако се развали времето, който е виновен? Путин. Детенцето се е наакало, кого можем да виним? Путин, разбира се. И това е анекдотичен случай. Защото ни смятат не просто за злодеи вече – и нас, и Путин, и цялата руска служба… Мразят ни... Учудващо е дори всичко това. Смятат, че сме идиоти", заяви той.

"Представете си, да вземем този офицер на Главно разузнавателно управление (ГРУ), който беше шпионин, беше осъден от руския съд, лежа в затвора, помилваха го и го размениха срещу група от наши разузнавачи. Трябва да си идиот , за да го убиеш. Защо не го убиха в Москва? Трябваше ли да го размените, да го изпратите в Лондон и да го убиете в навечерието на президентските избори в Русия? Трябва да си пълен идиот… Нима ни смятате за идиоти, г-да от Запада? Не, не сме идиоти. Чудесно разбираме, че срещу нас е започната ожесточена кампания от страната на ЦРУ и не е учудващо, че няма дори разследване, а министърът на външните работи, Джонсън, който е един уважаван писател, беше един прекрасен кмет на Лондон – но веднага заявява, че това е „ръката на руснаците”, смята Любимов за случая с отровения бивш руски шпионин в Лондон.

"За Литвиненко – аз достатъчно сериозно съм изследвал този въпрос и чудесно зная… Аз имах подчинени хора, които отговарят за тези неща, но за огромно съжаление, през цялото съветско време след Сталин, след убийството на Бандера, не сме убили нито един предател. Ще кажете, а знаменитият чадър? Извинявайте, кой го е направил? Ние дадохме чадъра, но изпълнители бяха българите. И това беше направено по личната молба на Тодор Живков, който имаше съответните претенции към Марков, нали е така? Защото той беше женен за дъщеря му – така ли е, ако не бъркам нещо?", пита той.

След поправка от водещия, че не са били женени, той заяви:

"Но е имало някаква връзка, имало е връзка между тях, с дъщерята на Живков. Защо българите го убиха? Знаете ли колко говорят срещу режима, и сега и тогава. Накратко: ние дадохме чадъра, това е така. Но кого друг сме убили, поне един можете ли да посочите? А имаме маса предатели, но нищо няма да ви говорят тези имена. Дори Калугин, който нанесе толкова вреда, никой не го е закачал."