Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

33-ма убийци са на свобода. Ще се променят законите за използването на СРС и следенето на мобилни данни, за да бъдат залавяни осъдените, които се укриват

Да се създаде публичен сайт със снимки на бегълци от правосъдието, търсени за тежки престъпления, и изчезнали хора - всички, които полицията издирва. Това предложение е отправил главният прокурор Сотир Цацаров до МВР като една от мерките за проблема с бегълците, който нашумя след шесторното убийство в Нови Искър.

“Всеки работодател и гражданин да има възможност да провери дали съответно лице се издирва. Тази информация засега е затворена в МВР, но трябва да е публична”, каза Сотир Цацаров. Той обяви идеята пред депутатите от правната комисия в сряда при редовния вече диалог с Народното събрание, където представи и резултатите от проверката на прокуратурата за изчезналите бандити, които не са в затвора.

Те са общо 925, съобщи главният прокурор. От тях 62-ма са чужденци. 40% от всички трябва да лежат в затвора до 1 г.

Цацаров нареди проверка в първоинстанционните прокуратури, които привеждат в изпълнение наказанията, на 18 януари след случая в Нови Искър, когато се оказа, че убиецът Росен Ангелов е трябвало да лежи в затвора за блудство, но е бил открит 8 години. Докато прокурори и полицаи са събирали данни за бегълци, 24 души са били задържани и вкарани в затвора заради влезли в сила присъди.

От всички 925 души

700 са в чужбина,

каза главният прокурор. Част от тях лежат по затвори зад граница заради други престъпления, за други има данни, че живеят със сменена самоличност и използват фалшиви документи. За 577 от издирваните са издадени европейски заповеди за арест.

Най-много хора се търсят заради престъпления при катастрофи - 198. Осъдените на затвор за кражби, които не са задържани и вкарани в затвора, са 168. По ефективни наказания за изнасилвания и блудства се издирват 153-ма. Най-малко са тези, които са осъдени за участие в престъпна група - 20. 33 са доказаните убийци на свобода. 3-ма от тях са осъдени на доживотен затвор. 

“Изключително ниска е ефективността на издирването. Причината е, че няма законова възможност за използване на СРС и за проследяване и анализиране на информацията от мобилните оператори. Живеем във времето на мобилни и интернет комуникации, хората имат пълна свобода.

Абсурд

е да ги

търсим по

адресна

регистрация,

а не с мобилните данни, и да изпращаме папки между Министерството на правосъдието и МВР”, каза Цацаров. Сега служителите на Министерството на правосъдието трябва да открият осъдения и да го отведат в затвора. Когато не успеят, търсят помощ от полицията. Проблемът с тромавата процедура се реши в голяма степен след промените в НПК, които дадоха възможност на прокуратурата да задържа осъдените ефективно в съдебната зала, откъдето се откарват зад решетките. Преди папките с делото пътуваха първо до първоинстанционния съд, после се препращаха до прокуратурата, тя нареждаше на Министерството на правосъдието служителите му да отведат осъдения в затвора и цялата процедура отнемаше до месец, през което време осъденият имаше възможност да избяга.

В прокуратурата вече действа електронен регистър на осъдените на затвор, които не са издирени до 1 месец след влизането на присъдата в сила, обяви още Цацаров. Данните от него ще могат да ползват Министерството на правосъдието и МВР.

Създаден е механизъм прокурорите веднага да издават разпореждане за задържане, когато има влязла в сила присъда.

По инициатива на Цацаров е създадена и работна група от прокурори, полицаи и представители на Министерството на правосъдието, които да подготвят предложения за изменение в Закона за специалните разузнавателни средства и Закона за електронните съобщения, за да могат да се издирват осъдени с данни от мобилните оператори и способите на СРС, което сега не е възможно.